lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:115/284)

Korzenne ciasto pomarańczowe 226

łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie domowa) 3 jajka klasy M 2 szklanki mąki 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na mandarynkowy lukier: około 4 łyżki ksylitol lub trzcinowego cukru pudru naturalnie mętny sok z mandarynek Smaki Victorii Dodatkowo: 1 suszona figa i kilka listków świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wsypujemy cukier, wlewamy sok i rozpuszczony olej kokosowy(...)Pieczmy do tzw. suchego patyczka, około 40 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Gdy ciasto ostygnie delikatnie je lukrujemy. Mandarynkowy lukier: zmielony ksylitol (ma mieć postać a la pudru) lub trzcinowy cukier puder mieszamy ze stopniowo i powoli dolewanym sokiem mandarynkowym, aż do uzyskania lukru (gęstość zależy od indywidualnych upodobań). Na nasz mandarynkowy lukier układamy pociętą

Słodkie okruszki
Ciasto marchewkowe 359

waniliowego szczypta soli 8 jajek 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g zmielonych migdałów (dałam zmielone orzechy włoskie) 100g pokrojonych drobno migdałów (dałam płatki migdałowe) lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki z soku z cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Wykonanie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie skropić sokiem z cytryny(...)dodać do utartej masy. Zmiksować. Blaszkę o wielkości 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Piec w 180°C około 50 min. Po wystudzeniu ciasto polać lukrem. źródło przepisu: domowe-wypieki.pl

O kuchni z uczuciem
Pierniczki na bazie mąki żytniej i kokosowej z lukrem pomarańczowym 138

gram mąki żytniej  100 gram mąki kokosowej  125 gram masła  125 gram miodu  łyżeczka sody oczyszczonej  2 łyżki przyprawy korzennej  Lukier pomarańczowy: szklanka cukru pudru  3 łyżki soku pomarańczowego  Dodatkowo: ulubione dekoracje  Masło i miód rozpuszczam, do ciepłej masy dodaję sodę. Mąki mieszam z przyprawami, dodaję masę miodową i wyrabiam gładkie(...)Wykrawam ciastka, które przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8 minut. Studzę na kratce. Ostudzone pierniki dekoruję lukrem i posypką.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Makowiec 222

Dzisiaj klasyczna propozycja na wigilijny stół, a mianowicie pyszny miękki, wilgotny makowiec z domową masa makową. Zdecydowanie polecam mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną

Kolizje Smaków
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 131

półtłustego twarogu 1 żółtko 50 g miękkiego masła 1/2 szkl drobnego cukru 1/2 szkl drobno pokrojonej skórki pomarańczowej - kandyzowanej 1-2 łyżki soku z pomarańczy lukier 1 szkl cukru pudru 1-2 łyżki soku z pomarańczy A jak to zrobić: Z mleka drożdży i 2 łyżek mąki przygotować zaczyn i odstawić na 15 minut. Wsypać do miski pozostałe składniki(...)pamiętać, aby pozostawić pomiędzy bułeczkami dość spore odległości. Drożdżówki piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed pieczeniem, można posmarować ich wierzch rozkłóconym żółtkiem. Przygotować lukier (rozetrzeć cukier z sokiem) i posmarować nim jeszcze ciepłe bułeczki

Kuchnia w opałach
Babka migdałowa z Amaretto 309

migdałowa: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka zmielonych migdałów 1 szklanka cukru 250 g masła 5 jajek 3 łyżki likieru Amaretto 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Babka migdałowa: Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek(...)Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Lukier: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody więcej. Gotowym lukrem polać upieczoną babkę. Wierzch posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Oryginalny smak
dwukolorowy jabłecznik z gruszką 199

jajek 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao skórka z cytryny dodatkowo: 4 jabłka 2 gruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru na lukier: 4 łyżki cukru pudru łyżka wrzątku Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie ucierając dodawać po żółtku. Dodać mieszankę mąk i wmieszać(...)cynamonem, poddusić i przestudzić. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć jasne ciasto, następnie owoce i ciemne ciasto. Piec w 180*C około 45 minut. Po wystudzeniu polać lukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
na szybko murzynek przekładany dżemem... 140

jajka 3 sztuki "L", proszek do pieczenia 3 łyżeczki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, dżem śliwkowy 250 ml, czekolada gorzka 100 gram, lukier biały - w opisie margarynę, wodę, kakao, cukier, zagotować i ostudzić, do wystudzonej masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, połowę startej czekolady i mikserem wszystko dokładnie połączyć keksówka 28x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto(...)następnie szybko nożem naciąć wzdłuż na środku ciasta, piec dalej z 35 minut, ciasto dobrze wystudzić wystudzone ciasto przekroić na połowę, posmarować dżemem, nakryć ciastem, lekko przycisnąć lukier: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z sokiem z cytryny na tyle, aby był dość płynny, polać ciasto i posypac resztą startej czekolady - ciasto jest po prostu pysznie smaczne...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pierniczki kakaowe serca 299

mąki 30 g proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika (najlepsza z firmy Kotanyi - skład dużo  lepszy od konkurencji) 50 g ciemnego kakao Na lukier:   150 g cukru pudru 1 białko  sok z połówki cytryny PRZYGOTOWANIE W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy(...)grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut.  Ucieramy lukier i za pomocą szprycy lub zwykłego pędzelka dekorujemy przestudzone pierniczki. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny.  Gotowe pierniczki przekładamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Babka szafranowo – cytrynowa 397

jajek 1 szklanka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła 3-4 łyżki mleka 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać szafran i dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek(...)babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Lukier: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub soku z cytryny. Gotowym lukrem polać upieczoną babkę. Dodatkowo można posypać wierzch startą skórką

Oryginalny smak
Ciasto muffinowe z borówkami (Blueberry Muffin Cake)... 154

szklanki cukru granulowanego 1/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 szklanki borówek amerykańskich lukier 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1-2 łyżki mleka Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj wybrana foremkę i wyłóż papierem do pieczenia.  W niewielkiej miseczce wymieszaj składniki kruszonki. Zagnieć(...)następnie posyp kruszkona. Piecz około 40-50 minut. Patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być po wyjęciu czysty. Zostaw do ostudzenia na 10 minut. Wyjmij na kratkę. Wymieszaj składniki lukru - użyj najpierw 1 łyżki mleka, a później ewentualnie dodatkowo nieco więcej. Polej przestudzone ciasto

Lejdi of the house
Babka cytrynowa z cukinią super wilgotna 165

łyżeczka waniliowego ekstraktu 180 g cukru 200 g cukinii startek na tarce sok i otarta skórka z jednej z cytryny tłuszcz i mąka do oprószenia formy Cytrynowy lukier 50 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki pistacji, pokrojonych Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC ). Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć pokojową temperaturę. Utrzyj masło(...)dodaj utartą cukinię i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej formy. Piecz przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ostudź. Utrzyj lukier i polej nim ciasto. Posyp pistacjami.   The post Babka cytrynowa z cukinią super wilgotna appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Bezglutenowy makowiec na kruchym cieście 219

łyżeczki cukru waniliowego 2 całe jajka ewentualnie kilka łyżek kwaśnej śmietany Puszka dobrego maku z bakaliami plus ewentualnie dwie garście rodzynek i 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej Lukier: 6 łyżeczek cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny Mąki, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać margarynę i zagnieść jak na kruszonkę. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Jeśli(...)Dokładnie wymieszać. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej mak po upieczeniu będzie ściślejszy. Wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut. Po upieczeniu wystudzić. Zrobić lukier i polać nim zimny makowiec. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty można dolać odrobinę wody. Powinien mieć taką konsystencję, która pozwoli na swobodne polewanie. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Babka caffee latte i życzenia świąteczne 163

waniliowego 4 jajka 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy 3 łyżeczki kakao Dodatkowo: cukier puder ok 3-4 łyżki zaparzonej kawy 2 łyżeczki kakao Tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle mieszając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę z proszkiem i wlać mleko. Wszystko dokładnie(...)kakaowe, następnie ciasto kawowe a na końcu ciasto "białe". Wymieszać widelcem, tworząc nieregularne wzory. Piec w 180 o C przez około godzinę (sprawdzić patyczkiem). Wystudzone ciasto polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i kawy, a wierzch posypać kakao. Przepis na tę pyszną babkę znalazłam w czasopiśmie Pyszne ciasta domowe , nr 3/2011. A jak u Was przygotowania do świąt

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania