pomaranczowej (mozna dac wiecej, do 2 lyzek) 2-3 lyzki gestej smietany 3 podluzne biszkopty, pokruszone na okruszki Do posmarowania: 1 jajko rozbeltane z 2 lyzkami mleka Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 lyzki wody posiekane orzechy do posypania Wykonanie Do mleka wsypac suche drożdże ,wymieszac i pozostawić na 6 minut,aby się rozpuściły Następnie dodac jajko i wanilie
w mojej kuchniszklanki gorzkiego kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady kwaśny dżem, np. wiśniowy, malinowy do nasączenia 0,5 szklanki wrzącej wody sok z połowy cytryny lukier czekoladowy 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki gorzkiego kakao 1/5 szklanki wrzącej wody 1 łyżeczka żelatyny do dekoracji masa plastyczna* srebrne perełki Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek(...)niskich obrotach. Pod sam koniec dodać kakao oraz bardzo drobną posiekaną czekoladę. Całość połączyć ze sobą. Schować do lodówki. Na sam koniec przygotować lukier czekoladowy błyszczący. W rondelku rozpuścić masło. Następnie wsypać cukier puder. Całość wymieszać ze sobą. Cukier musi się rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Do masy z rondelka wsypać gorzkie kakao
Ugotowaćłyżki cukru 0,25 ml mleka 0,5 kg cukru pudru 5 łyżek wody gorącej masa makowa ( ja użyłam gotową ) 1 żółtko Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę ,dodaję jajko , cukier waniliowy , podgrzane mleko , oraz drożdże rozpuszczone z cukrem , kiedy mamy wszystkie składniki dodane , zaczynam łączyć składniki aż zacznie powstawać nam jedno lita kulka ciasta(...)żółtko i smaruje nasze ciasto na wierzchu , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 20 minut , grzanie góra dół . Kiedy makowce nam się pieką robimy lukier , do miski wsypuję cukier puder , 5 łyżek gorącej wody , mieszam dokładnie , jak lukier jest za bardzo gęsty można dodać troszkę wody . Jak makowiec nam się już upiekł , wykładamy i polewamy lukrem
Mój Smakniezawodny lukier do ozdabiania pierniczków :) Składniki: 1 małe białko 1 szklanka cukru pudru Składniki utrzeć drewnianą pałką na jednolitą masę. Może się zdarzyć, że lukier będzie wodnisty - należy wtedy dodać więcej cukru pudru :) Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorować :) Niewykorzystany można przechowywać w lodówce do 4 dni lub zamrozić. Dekorujemy dopiero całkowicie wystudzone pierniczki! Przepis zaczerpnięty
Chocolate Muffin BlogOponki" smażymy w głębokim rozgrzanym oleju lub smalcu. Przekładamy na ręczniki papierowe.Lukier:W kąpieli wodnej rozpuszczamy cukier puder z wodą, ucieramy (można posłużyć się mikserem).Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli za gęsty wlewamy więcej wody.Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów donatów chcemy uzyskać i do każdej z nich dodajemy
Słodka Stronapięknie pachnie podczas jej pieczenia...:) Przepis pochodzi z internetu, ale już nie pamiętam z jakiej strony. Składniki na babkę: 225 g masła; 230 g mąki pszennej; 190 g cukru pudru; 4 jaja; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 cytryna; 1 pomarańcza; 4 łyżki dżemu pomarańczowego; 50 g rodzynek; 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej; szczypta soli; Wykonanie: Formę na babkę wysmarować(...)ciasta i delikatnie wymieszać. Babkę piec około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, dobrze jest sprawdzić czy jest ono upieczone. Składniki na lukier: 150 g cukru pudru; 1 żółtko; sok z połowy cytryny; Wykonanie: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i żółtkiem na gładką masę. Jeżeli masa wydaje nam się za gęsta, można dodać
In my kitchenpestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g marcepanu 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów 3 łyżki słodkiej śmietanki 3 białka szczypta soli lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody ponadto: 1 jajko posiekane migdały,orzechy,skórka pomarańczowa Drożdże rozkruszyć, wymieszać z mlekiem,łyżką cukru, mąki
Kolorowa kuchnia Elkizmiksować. Dorzucić jeżyny i wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki kwadratowej o boku 20 cm i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 35 min. Lukier pomarańczowy szklanka cukru pudru kilka łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy Do cukru dodać sok, najpierw 3-4 łyżki, potem w razie potrzeby dolewać więcej, aż lukier będzie miał konsystencję średnio gęstej pasty, dającej
Słodkie inspiracjełyżka (10 g) przyprawy do piernika 2,25 szklanki (300 g) mąki 2 łyżki (20 g) kakao 0,5 łyżeczki (2 g) sody oczyszczonej Lukier: 2 białka 2 (240 g) szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: 1) Utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. 2) Cały czas miksując dodać płynny miód, a następnie jajko(...)wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 10 min. 7) Przygotować lukier. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodawać cukier puder, a na koniec ekstrakt z wanilii. 8) Na każdy wystudzony pierniczek, zaczynając od największego, nakładać lukier i przykrywać kolejnym mniejszym. Z najmniejszego pierniczka zrobić
Fitsweet.mejednej miski i miksujemy po czym wlewamy do foremki i pieczemy godzinę w 180 st. Potem wystarczy posypać cukrem pudrem, lub polukrować czy polać polewą ja użyłam lukru .Ale to już wedle waszego uznania . Lukier zrobiony z 1/2 szklanki cukru pudru i 4 łyżek śmietany rozmieszać i smarować babkę
Moje Wyrobypączki nie mogą nie wyjść, są pyszne i szybciutko znikają, co ma duże znaczenie bo niestety następnego dnia już trochę wysychają. Ja polałam je cytrynowym lukrem ale można też je posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą…Pączki hiszpańskie – składniki:170 g margaryny (około 2/3 kostki)2 szklanki mąki2 szklanki wody6 jajek 1. Do rondelka wlewam wodę(...)delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę. 3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest za rzadki dosypuję więcej
UgotujmyTo.plmożna zastąpić ją pszenna takimi samymi proporcjami) cukier puder 100 g żółtka z jajka 2 sztuki margaryna 240 g ( można zastąpić Masłem) przyprawa korzenna całe opakowanie Lukier; 2 białka z jajka cukier puder 200g sok z cytryny 2 łyżeczki Dekoracja; Czekolada 1/4 tabliczki mlecznej margaryna 10 g lukier wg uznania barwnik zielony do żywności wg uznania kolorowa posypka(...)stole wysypujemy troszkę mąki i rozwałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wyciąć foremką ciasteczka 3.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni około 15 min 4. Lukier ubijamy jajka, cukier i sok z cytryny na twardą masę w dwóch miseczkach, pierwszą zostawiamy z białym kolorem a do drugiej według uznania dodajemy barwnik zielony. 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
pichcisztomasła 22 dag miodu wielokwiatowego 13 dag brązowego cukru trzcinowego 1 jajko 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli Królewski lukier do dekoracji; 2 białka jaj 2 czubate szklanki cukru pudru Odrobina aromatu cytrynowego do smaku Jak wykonać takie pierniczki ? W małym rondelku umieścić miód, cukier, przyprawę do piernika i szczyptę soli, podgrzewać na wolnym ogniu(...)pozostać jasne nie przypieczone-wtedy są najlepsze. Po wyjęciu studzić na kratce. Lukier królewski: Białka jaj o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez sito cukier puder-to gwarancja udanego lukru! I miksować przez 10 minut na wolnych obrotach aż lukier będzie gęsty i lśniący, wtedy dodać kilka kropel np. cytrynowego aromatu i wymieszać. Lukier jest gotowy
Wanilia i Kardamonmąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo: 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka lukier: 150 g cukru pudru wody czarny i pomarańczowy barwnik spożywczy w żelu dekoracja: posypka cukrowa w kształcie białych kosteczek Mąkę, proszek i sodę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka roztrzepać, wymieszać(...)Przestudzić 15=20 minut w formie, następnie wyjąć na kratkę, obracając do góry spodem. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Cukier puder przesiać, wymieszać z wodą. Podzielić w proporcji 1/3 i 2/3. Większą część zabarwić na czarno, mniejszą - na pomarańczowo. Polać babkę czarnym lukrem, pomarańczowym zrobić wzorki. Posypać cukrowymi kosteczkami. Smacznego! Kosteczki na zdjęciu złapały nieco kolor lukru; w zasadzie w niczym
Pożeraczka, czyli raz adobrze