Mazurek różano-lukrowy Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - konfitura z owoców róży - lukier (sok z cytryny, cukier puder) - orzechy laskowe łuskane, migdały płatki, morele suszone Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję też posiekaną margarynę. Dodaję do tego jajko(...)ciasto na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 200 °C Czas pieczenia: około 15 minut Po całkowitym ostygnięciu dekoruję ciasta. Część smaruję lukrem, część konfiturą. Układam do ozdoby bakalie (morele pocięte na mniejsze kawałki). (Źródło przepisu na ciasto: kotlet.tv
Kuchnia co dniaGwiazdki przekładamy kremem. Najlepiej za pomocą szprycy, aby zrobić to równomiernie. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min., aby ciastka stały się stabilne. KREM MAŚLANY: LUKIER PLASTYCZNY: 60 g masła 400 g cukru pudru 200 - 220 g cukru pudru 50 g glukozy 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka żelatyny 4-5 łyżek zimnej wody KREM MAŚLANY: Masło w temperaturze pokojowej(...)cukrem pudrem. Stosujemy go jak mąkę w wyrabianiu klasycznego ciasta. Gwiazdki zwilżamy mokrymi rękoma. Dzięki temu lukier się przyklei i skurczy dokładnie oblepiając ciastko. Lukier rozwałkowujemy jak najcieniej i pokrywamy po kolei gwiazdki dokładnie je oblepiając. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 h. Po tym czasie, kiedy całość stanie się w miarę twarde dekorujemy. Cukier puder rozrobić
Kuchnia od dwojgaozdobioną cytrynami w lukrze. W związku z tym słodycz przeplata się w niej z kwaskowatą nutą. Wielkanocna babka cytrynowa Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 180 ml mleka szczypta soli 2 cytryny cukier puder 1/2 szklanki cukru(...)konsystencję dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki i piec ok godziny w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 stopni. Z pozostałego soku z cytryny i cukru pudru zrobić gęsty lukier i oblać nim babkę kiedy wystygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody, i kiedy ostygnie zanurzać w niej plasterki cytryn a następnie maczać je w cukrze. Po zastygnięciu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczki cukru waniliowego 50 g migdałów 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka płatki migdałowe wiśnie w cukrze (lub kandyzowane) Składniki na lukier 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek cukru pudru Migdały kroimy na drobne kawałeczki lub mielimy w mikserze na proszek. Dodajemy do pozostałych suchych składników i mieszamy. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy(...)wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem z cytryny i cukru pudru oraz płatkami migdałowymi. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercypszennej 150 g jogurtu greckiego 60 g cukru pudru jajko nadzienie: 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki cukru z wanilią 0,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka kwaśnego dżemu lukier: 250 g cukru pudru łyżka jogurtu greckiego ponadto: kilka niezbyt dużych jabłek cynamon do posypania tłuszcz do blaszki Masło posiekać z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką. Dodać pozostałe składniki ciasta, szybko
6niebogórę oraz boki. Odstaw na kratkę do obcieknięcia. Czynność powtórz dla wszystkich kawałków ciasta, a następnie wstaw je na około 1h do lodówki, by polewa stwardniała.Przygotuj lukier, wkrapiając do cukru pudru kilka kropel cytryny i łyżkę wrzątku. Pędzelkiem posmaruj kostki domina w połowie długości, a następnie poprzyczepiaj na lukier cukrowe gwiazdki, tak, aby otrzymać znaną z domina numerację. Gotowe
Food SquarePolecam!!! Składniki na kardamonowe pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem: ROZCZYN: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml ciepłej, słodkiej śmietanki (12, 18 lub 30%) można zastąpić mlekiem RESZTA SKŁADNIKÓW: 200 ml ciepłego mleka 2 jajka 2 łyżki masła 80 g cukru pudru 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub spirytusu(...)litrowy słoik musu z jabłek (lub 1 kg jabłek obieramy, kroimy i gotujemy pod przykryciem z 2 łyżkami cukru, aż się jabłka rozpadną) 1 łyżeczka cynamonu LUKIER: 1 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżeczki soku z cytryny (wody lub mleka) olej do smażenia cynamon do posypania (opcjonalnie) Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietanką
Rozpustne gotowanieszklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Składniki mokre: 2 jajka, 2/3 szklanki oleju, 1/2 szklanki mleka owsianego, 1 opakowanie (200ml) „śmietany” kokosowej, Lukier: 1 łyżka soku z cytryny, 1/3 szklanki cukru pudru. Sposób przygotowania sojowo – kukurydzianych muffinek: W małej misce mieszam składniki mokre, w dużej misce składniki suche. Łączę zawartość obu misek i mieszam łyżką(...)rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy muffinki na pewno są już gotowe. Muffinki sojowo - kukurydziane Przygotowuję lukier mieszając dokładnie sok z cytryny z cukrem pudrem i polewam nim wystudzone muffinki. Muffinki sojowo kukurydzianek z cytrynowym lukrem gotowe
Gotuj Się Kto Możekilka minut z każdej strony, po usmażeniu osączamy na papierowym ręczniku. Przygotowanie polewy lukrowej: będą nam potrzebne: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Cukier puder ucieramy z wodą - gęstość lukru regulujemy poprzez ilość dodanej wody. Lukrujemy gorące pączki. Cukrem pudrem posypujemy kiedy pączki są już wystudzone. Pączki nadziewamy ulubionym dodatkiem np. konfiturą z róży, budyniem waniliowym
Moja Książka Kucharskabieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 1 jajko – potrzebujemy tylko białko 250 g cukru pudru… mniej więcej 1 mała łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Na początku jajko trzeba sparzyć , ponieważ białko w lukrze będzie surowe. Zmniejsza to ryzyko(...)ewentualnej salmonelli. Sparzenie to nic innego jak polanie jajka wrzątkiem. Gdy tę czynność mamy już za sobą, wbijamy samo białko do miski i dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny . Ilość zależy od gęstości lukru jaką chcemy osiągnąć. Całość ubijamy mikserem do połączenia składników w aksamitny lukier. Konsystencja Bardzo gęsty – wręcz twardy – najlepszy do wyciskania małych elementów dekoracji, takich
Za drzwiami kuchnibieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 1 jajko – potrzebujemy tylko białko 250 g cukru pudru… mniej więcej 1 mała łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Na początku jajko trzeba sparzyć , ponieważ białko w lukrze będzie surowe. Zmniejsza to ryzyko(...)ewentualnej salmonelli. Sparzenie to nic innego jak polanie jajka wrzątkiem. Gdy tę czynność mamy już za sobą, wbijamy samo białko do miski i dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny . Ilość zależy od gęstości lukru jaką chcemy osiągnąć. Całość ubijamy mikserem do połączenia składników w aksamitny lukier. Konsystencja Bardzo gęsty – wręcz twardy – najlepszy do wyciskania małych elementów dekoracji, takich
Za drzwiami kuchnikawy rozpuszczalnej 1 szkl cukru pudru 3 łyżki gorącej wody wykonanie: Kawę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania gładkiego lukru. Jeśli chcemy aby lukier był gęstszy dodajemy więcej cukru pudru natomiast jeśli chcemy aby był rzadszy dodajemy więcej wody
Domowy Smak Jedzeniacytryna ½ łyżeczki ekstraktu cytrynowego Polewa: 1 łyżka kwaśnej śmietany ok. ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Masło roztopiłam i zostawiłam do wystudzenia. Cytrynę wyszorowałam, skórkę starłam na tarce i wycisnęłam sok. Foremkę do pieczenia wysmarowałam masłem. Całe jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą masę. Kiedy masa jajeczna podwoiła swoją objętość, wsypałam mąkę wymieszaną(...)minut. Oczywiście trzeba sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Moja baba pięknie wyrosła i pięknie się zarumieniła. Wyjęłam ją z piekarnika i po wystudzeniu wyjęłam z foremki. Zrobiłam lukier Śmietanę zagrzałam, wsypałam cukier puder i ucierałam tak, żeby nie było grudek. Dodałam sok z cytryny. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, wystarczy dosypać trochę cukru. Gotowym lukrem polałam babę i obsypałam kolorową
Kuchnia u Krysinerkowca) 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 podłużne biszkopty (pokruszone) Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny + woda Dodatkowo: garstka posiekanych orzechów/ migdałów Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i wymieszać. Przykryć ściereczką
Domowa Cookierenka Agiwody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru ( do ciasta na słodko dodaję 2-3 łyżeczki cukru więcej) * jagody świeże lub mrożone * cukier puder+ woda do lukru Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką
Zrób to smacznie