usmażeniu odkładać na paier kuchenny do odsączenia. Lukier pomarańczowy: 6 mega czubatych łyżek cukru pudru 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy Składniki na lukier dokładnie wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dolać więcej soku; jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Polewać ciepłe oponki. Środki z oponek usmażyłam i wyszły mini pączusie. Posypane cukrem pudrem
kulinarnyswiatdomisłodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie! Uwagi do przepisu: Przepis na keks makowy jest na jedną keksówkę o długości 30 cm. Wszystkie składniki są w temp(...)Domowe Wypieki , jak ktoś z Was posiada to także: Poradnik domowy , 11/97). SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego maku (nie mielimy, nie moczymy, nie płuczemy) 1 szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 jajka 190 g masła lub margaryny, u mnie masło 4 łyżki posiekanych bakalii, u mnie rodzynki, posiekane orzechy
Zasmakuj Kuchniszkl. cukru pudru 5 łyżek soku z cytryny Cukier puder wsypać do miseczki albo dużego kubka, zalać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać tak, żeby nie zostały grudki cukru. Kiedy cały cukier połączy się z sokiem, wylać po łyżeczce na każde ciasteczko i odstawić na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoczasie mak odcedzamy i przekładamy do malaksera z ostrymi nożykami. Mielimy, a następnie dodajemy do masy miód i cukier, mielimy dalej, a pod koniec dorzucamy bakalie ( orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki ). Chwilę mielimy i odstawiamy.Dodatkowo:150 g mąkiCukier puder do posypania albo lukierżółtko do posmarowania ciastaWyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypując mąką (u mnie to aż 150 g mąki) ciasto rozwałkowujemy, a na wierzch(...)prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc wieniec. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy przez 40 minut.Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem, albo posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy skórką pomarańczową.Smacznego
Słodkie Przyjemnościłyżeczka cynamonu;1 łyżeczka proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;200 ml płynnego miodu;85 g masła;1/2 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej.Lukier:2 szklanki cukru pudru;Kilka łyżek gorącej wody (około 5 - 6).Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, zmielone migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać(...)Lebkuchen zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie, po czym twardnieją, aby po pokryciu lukrem znów stać się miękkimi na drugi dzień.Gdy pierniczki wystygną, można przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder i stale mieszając wlewać łyżka po łyżce gorącą wodę. Lukier ma być lejący i nie za gęsty. W tak przygotowanym lukrzem maczać Lebkuchen i odkładać na kratkę
Gospodyni Miejskałyżeczki proszku 5 łyżek oleju 1 łyżka octu 1 cytryna cukier wanilinowy olejek cytrynowy wierzch babki: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny zielony barwnik kolorowa posypka Do miski wrzucić jajka i cukier, cukier wanilinowy ubijać 3 minuty mikserem, dodać masło. Następnie stopniowo dodawać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia(...)koniec dodajemy olejek, skórkę i sok ze sparzonej wcześniej cytryny, olej i ocet. Wlewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 50 minut. Lukier cytrynowy: 1 szklankę cukru pudru mieszamy mikserem z 3 łyżkami soku z cytryny . Wylewamy 3/4 lukru na ciasto, zdobimy posypką. Pozostałą część lukru odstawiamy, dodajemy zielony barwnik. Jak odrobinę zgęstnieje
Humanistka w kuchnirodzynkami (podobnie jak drożdżówki) czy wszelakimi smakowymi marmoladami, posypać kruszonką, udekorować. Smacznego! SKŁADNIKI: 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 ml mleka 1 jajko 100 g masła, roztopionego 80 g cukru pudru 700 g własnej lub gotowej masy makowej z bakaliami, u mnie HELIO (puszka ma 850 g, więc z reszty masy można przygotować kluski(...)dół, bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika. Jest pięknie wyrośnięty! Następnym razem ciasto podzielę na dwa i upiekę w dwóch keksówkach, będą niższe. Gotowy wyjmuję, studzę, dekoruję lukrem (do szklanki cukru pudru wlać sok z 1/2 cytryny lub 3 łyżki wody, wymieszać dokładnie i szybko) i obsypuję kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego! Do przepisu wykorzystałam masę makową z bakaliami Helio
Zasmakuj Kuchniprzez godzinę. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 190 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy ok 20 minut, do złotego koloru. Wystudzić. Lukier cytrynowy: 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Gdy lukier jest zbyt gęsty dodać więcej soku, gdy zbyt rzadki dodać cukru. Polukrować
kulinarnyswiatdomicytrynowym lukrem . Moja księżniczka uwielbia wraz ze mną spędzać czas w kuchni i pomagać w pieczeniu. Dzielnie mieszała składniki i… potem z uśmiechem na ustach zajadała się naszymi babeczkami. Polecam i Wam ten prosty i pyszny wypiek. Spróbujcie. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa Młyny Stoisław ) 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki cukru malinowego(...)piekarnika w 180 stopniach około 20-25 minut. Sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem. Gdy babeczki przestygną nakładamy cytrynowy lukier (w miseczce mieszamy wyciśnięty sok z cytryny z cukrem pudrem do uzyskania dość gęstego lukru) i delikatnie posypujemy babeczki posypką (u mnie miks różnych). Smacznego Do przygotowania babeczek użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta
Słodkie okruszkimaku 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej na lukier: 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu łyżeczka maku Mak sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprosty przepis – jedynie wymieszanie składników, banalne! przekonajcie się sami Do takiego ciasta można dodać ulubione bakalie, owoce świeże i mrożone, kakao, wiórki kokosowe, posypki, polać polewą, lukrem smakowym, oprószyć cukrem pudrem – warto za każdy razem tworzyć nowe smaki! Ja piekę je często wracając do tego przepisu, który mnie nigdy nie zawiódł, dlatego polecam! SKŁADNIKI: 2 szklanki przesianej mąki
Zasmakuj Kuchnipołączenie kruchego ciasteczka z kremem, lukrem i orzechami. Użyłam rozpuszczalnej kawy zobożowej (Inka), ale śmiało można użyć zwykłej kawy. Ciacha zachowają swoje walory smakowe nawet tydzień. Składniki na ciastka: 350 g mąki pszennej 150 g oleju roślinnego (u mnie kokosowy rafinowany) 50 ml mleka roślinnego (u mnie było to sojowe) 100 g cukru pudru 1 banan czubata łyżeczka kawy(...)zbożowej Przygotowanie kremu: Podczas chłodzenia ciasta namocz orzechy w gorącej wodzie (około 30 minut). Odsącz je z wody. Zblenud na gładką masę wszystkie składniki na krem. Lukier kawowy: 100 g cukru pudru łyżeczka gorącej! wody łyżeczka kawy rozpuszczalnej + około 20 połówek orzechów włoskich do dekoracji Składanie ciastek: Ciasteczka po upieczeniu wystudź. Na każdym równomiernie rozłóż łyżeczkę kremu, przykryj drugom
greenscarfpysznie. Bardzo aromatyczna za sprawą kandyzowanej skórki pomarańczowej, słodka i wilgotna. Ma w sobie pyszną białą czekoladę i nią również jest udekorowana. Babkę można także posypać tylko cukrem pudrem albo polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Inspirowałam się przepisem z gazetki "Wielkanoc najlepsze przepisy", ale całkowicie pozmieniałam składniki. Zapraszam i polecam! BABKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ
Zakątek rozkoszy kulinarnychciasteczka kakaowe przygotowuję i lukrem je maluję. Są wesołe, kolorowe, chrupiące i wyjątkowe. Samo ich ozdabianie, to takie plastyczne improwizowanie, wyglądają wówczas oryginalnie choć nie zawsze wyjdą idealnie. Liczy się radość przy ich ozdabianiu i smak przy zjadaniu. Składniki : ponad 100 szt. 250 g masła lub margaryny, 200 g cukru pudru, 1 duże jajko(...)podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją łatwo je będzie przełożyć. Lukier: Proporcje 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny. Lukier przekładamy
Moniki Smakołykirozwałkowaniu i złożeniu umieszczam owinięte ciasto w lodówce na całą noc. Przed przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej. Mak i pigwę miksuję na gładką masę. Dodaję cukier puder, amaretto, jajka i mąki. Całość dokładnie mieszam. Dodaję rodzynki oraz orzechy włoskie, ponownie mieszam masę. Formę keksową smaruję masłem. Odkładam ćwierć przygotowanego ciasta a pozostałym ciastem półfrancuskim wylepiam(...)umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 55 - 60 minut. Upieczone ciasto studzę do temperatury pokojowej a następnie przechowuję w lodówce. Można polać ciasto lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papaja