cytryny 280 g jogurtu greckiego 300 g drobnego cukru (u mnie pól na pół trzcinowy i zwykły) 300 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia lukier: 120 g cukru pudru 60 ml soku z cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. W misce mieszamy jajka z olejem, skórką, sokiem, jogurtem i cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewiórycukier puder)100 gram zmielonych migdałów100 gram zmielonych orzechów włoskich100 gram mąki orkiszowej typ 2000100 gram posiekanych orzechów włoskich i migdałów1 jajko15 gram przyprawy korzennej (jutro dodam przepis na domową :))3/4 łyżeczki sodyOrzechowe pierniczki najlepiej smakują ozdobione lukrem i posiekanymi orzechami. Taka oprawa najlepiej podkreśla smak tych pierniczków. Lukier robię zazwyczaj w ten sposób, że do cukru pudru dodaję
Mango Papajababeczki są idealne do zabrania w świąteczne odwiedziny. Ja moje wieczorem niosę do koleżanki, która właśnie wróciła na Święta Wielkanocne zza granicy. Babeczki można udekorować polewą lub cukrem pudrem, a nawet lukrem. Ale żebyście mogli zobaczyć ich nakrapiany charakter postanowiła tego nie robić. Smakują dobrze zarówno same, jak i z kleksem bitej śmietany. Myślę, że koleżanka wybierze tą drugą opcję(...)środkowy poziom). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20-25 minut. Jeśli używamy innej formy (np. małej keksówki) czas pieczenia może być dłuższy. Babeczki podajemy same, oblane polewą, obsypane cukrem pudrem lub w towarzystwie kleksa bitej śmietany. Jeśli przygotujemy babeczki w papierowej formie można je zabrać ze sobą w świąteczne odwiedziny. Wystarczy je np. przewiązać kokardą i będą znakomitym prezentem
Słodkie okruszkilukier biały - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba agrest obrać z szypułek, opłukać, dobrze osuszyć i wsypać fo formy silikonowej niskiej z kominkiem 26 cm jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości z 4 minuty, wsypać przesianą makę z proszkiem, wlać stopioną i ostudzoną margarynę i wszystko mikserem wyrobić na gładką masę ciut więcej niż połowę ciasta wyłożyć(...)piekarnik ekektryczny nagrzać na 190 C, grzanie góra/dół, piec ciasto z 55 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przełożyć z formy na talerz i posmarować lukrem: z 3/4 szklanki pudru cukru, ciut soku malinowego i cytryny wymieszać na nie za rzadki lukier, posypać posypką - ciasto jest pyszne i szybko sie zjada...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcukru pudru 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo 4 surowe żółtka 250 g masła 2 łyżki wódki szczypta soli marmolada lub masa do przełożenia lukier ozdoby Mąki i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać sól, surowe żółtka, masło i ugotowane żółtka starte na tarce. Wlać wódkę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki żeby się schłodziło przez godzinę. Następnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamleka 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na krem z bitej śmietany : 500 ml śmietanki (30%) 2 łyżki cukru Składniki na lukier kawowy: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki gorącej wody Składniki na polewę czekoladową: 100 ml śmietanki (30%) 100 g czekolady (gorzkiej) 10 ml mleka Wykonanie ciasta(...)nadziałam nim następne eklerki. Zrobiłam lukier: Składniki na lukier wsypałam do miseczki i roztarłam grzbietem łyżki na gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty należy dolać więcej wody, jeśli zbyt rzadki wystarczy dodać cukru pudru. Przygotowałam polewę czekoladową. Do rondelka wlałam śmietanę, dodałam mleko i połamaną na kawałeczki czekoladę. Ustawiłam na większym rondelku z wrzącą
Kuchnia u Krysimąki pszennej (dodałam odrobinę więcej) 5 g świeżych drożdży 180 ml letniego mleka 35 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 5 łyżeczek mleka kolorowa posypka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto(...)garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Donaty smażymy za złoty kolor z obydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy donaty stygną robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy esencję i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Zimne ciastka maczamy w lukrze, układamy na kratce, a gdy lukier troszkę zastygnie posypujemy posypką
Kulinarne przygody GatitySkładniki 5 jajek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki kakao Lukier 3 łyżki cukru pudru odrobine gorącej wody Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę. Mąkę i proszek mieszamy w miseczce i dodajemy po łyżce do masy. Dzielimy na połowę. Do części
Kubki smakudodałam odrobinę więcej) 15 g świeżych drożdży 180 ml letniego mleka 35 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 1 jajko szczypta soli olej lub smalec do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 5 łyżeczek soku z cytryny kolorowa posypka czerwony lub różowy barwnik spożywczy Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto(...)garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Donaty smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy donaty stygną robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy. Lukier powinien być gęsty, gdyby był za rzadki dodajemy więcej cukru. Na koniec dodajemy odrobinę barwnika i bardzo dokładnie mieszamy. Zimne
Kulinarne przygody Gatityposypujemy solidnie cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ja ciasto wałkowałam na blaszkach małym wałkiem. Pieczemy w temp. 180*C przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy. Polewamy lukrem bądź posypujemy cukrem pudrem. *** Porwana przez testowanie produktów zapomniałam ,że przecież mój blog jest kulinarny :) Uczę się również robić lepsze zdjęcia co mam nadzieję będzie z czasem widać
W Moim Magicznym Domucukru drobnego Diamant, 30 dkg maki, pół szklanki miodu, łyżeczka przyprawy korzennej, łyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka. Lukier: 10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao, 1 białko. Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną(...)pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Gdy pierniczki wystygną dekorujemy je lukrem białym lub brazowym
Anioły w kuchnicukru drobnego Diamant, 30 dkg maki, pół szklanki miodu, łyżeczka przyprawy korzennej, łyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka. Lukier: 10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao, 1 białko. Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną(...)pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Gdy pierniczki wystygną dekorujemy je lukrem białym lub brazowym
Anioły w kuchnisuchych drożdży 2 "jajka" z siemienia lnianego (2 łyżki siemienia + 6 gorącej wody) 6 łyżek oleju 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao Skladniki na lukier: 3/4 szkl. cukru pudru 1/2 mleka roslinnego lub wody Do udekorowania: opakowanie ciastek Oreo Przygotowanie: Przygotuj "jajko" zalewając zmielone siemię lniane gorącą wodą i zostaw na ok. 10 minut. Do dużej(...)blasze do pieczenia. Przykryj ciepłym, lekko wilgotnym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 45- 60 minut, aż pączki podwoją swoją wielkość. W międzyczasie wymieszaj cukier puder z mlekiem lub wodą. Gdy ciasto wyrośnie przygotuj głęboki garnek lub frytkownicę z olejem nagrzanym do 190 st (olej będzie miał odpowiednią temperaturę jeśli po włożeniu drewnianego
wegujemycukru lub cukru muscovado 1/3 szklanki miodu 80g masła 1 płaska łyżeczka sody 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika sok i skórka otarta z jednej pomarańczy lukier królewski 1 białko cukier puder kilka kropli soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło, miód i cukier podgrzewamy w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Następnie do wystudzonej masy przesiewamy mąkę, dodajemy sodę(...)piec od 8 do 12 minut w zależności od wielkości i grubości pierniczków. Upieczone ciasteczka ściągamy z blaszki i studzimy Białko miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (rzadszy lukier jest lepszy do malowania całych powierzchni pierniczków, natomiast gęstszy świetnie sprawdza się przy rysowaniu precyzyjnych wzorów). Instrukcję, jak dekorować pierniki znajdziecie tutaj . Smacznego
DefinicjaSmakuodmrażając ciasto piec w 200 C około 40-45 minut - piekłam je w prodiżu z grzałką góra/dół, ciasto z blaszki wyjąć jak będzie zimne LUKIER: w odpowiedniej ilości cukier puder wymieszać ze śmietaną gęstą 18% na nie za gęsty lukier, polać ciasto i zostawić do zastygnięcia - ciasto jest smaczne i szybko się zjada..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię