lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:40/100)

Babeczki do święconki lukrowane. Sernik "pokoleniowy". Życzenia. 182

kukai wychyla się, sprawdzając jak daleko z przygotowaniami.Okna błyszczące? Mieszkanie pachnące? Gotowi już wszyscy?Nie? Poczeka, ale już przestępuje z nogi na nogę. BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I CYTRYNOWYM LUKREM. (autorskie? po części;) 200ml mleka80g cukru150ml oleju2 jajka sok z 1/2 cyrynyszklanka mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki czekoladowe cukier puder odrobina soku z cytryny posypka czekoladowa Cukier utarłam(...)końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe.  Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek i posypałam posypką. Odstawiłam do stwardnienia lukru. *********************************************   "POKOLENIOWY" SERNIK WANILIOWY. (od niepamiętnych

W kuchni Karmel-itki
Słodkie środy - Ciasteczkowe laurki na Dzień Babci 123

masła 2 łyżki kefiru   1/3 szklanki cukru pudru czekolada gorzka lukier z białka i cukru pudru do pisania PRZYGOTOWANIE:  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem pudrem.   Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko, kefir i wyrabiamy ciasto.    Stolnicę lekko podsypujemy mąką i od razu rozwałkowujemy ciasto, na grubość(...)miałam foremki odpowiedniej wielkości, więc wycięłam kształt z brystolu, przyłożyłam do ciasta i wycięłam naokoło. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku ok 13 - 15 minut. Czekoladę roztapiamy i maczamy w niej ciastka, po czym lukrem piszemy życzenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasteczka z miodem gryczanym cynamonowe, imbirowe i kakaowe 150

dodatkowo: - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru mielonego - 1 łyżeczka kakao do ozdoby: - lukier (sok z cytryny, cukier puder ) - cukrowa kolorowa posypka do dekoracji Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W garnku rozpuszczam margarynę razem z miodem. Odstawiam do ostudzenia. Do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto i mieszam. Dodaję śmietanę, jajko i margarynę z miodem. Dokładnie zagniatam. Ciasto dzielę

Kuchnia co dnia
Ciasteczka Kruche 143

szkl cukru pudru - 4 szklanki mąki - pomarańczowy olejek zapachowy - 1 łyżka kakao - 50 g marcepanu - dowolny dżem - polewa lukier dowolne ozdoby Sposób przygotowania 1. - Na stolnicy wysypać mąkę dodać masło cukier i żółtka oraz olejek zapachowy  wyrobić z tych składników ciasto Podzielić na 3 części do jednej dodać 1 łyżkę kakao  zagnieść do ciasta Do drugiej części wgnieść(...)starty na dużej tarce marcepan 2. - Każdą porcję ciasta osobno rozwałkować na blacie podsypanym mąką wykrawać d owolne kształty ciastek piec 180 stopni 10 - 12 minut na papierze do pieczenia  - Można robić ciastka z dziurkami które się łączy po ostudzeniu za pomocą dżemu  Ciastka ozdobić lukrem ,polewom lub kolorowymi ozdobami zależy od fantazji

W królestwie smaków Beaty
Świąteczne pralinki zajączki 181

kruszymy na małe kawałki i mocno ugniatając formujemy małe kulki. Jeśli jest ciasto jest zbyt suche (np. lekko wyschnięty biszkopt) można dodać do niego nieco kremu (np. budyniowego). Gotowe kulki wkładamy na 15 min. do zamrażarki.Czas, kiedy pralinki są w zamrażarce można wykorzystać na zrobienie lukru. Lukier przygotowujemy według przepisu z połowy składników (tylko jedno białko).Pianki tniemy

Ciastkozercy
Pierniki lukrowane wiosenne 134

jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce. 1/4 ciasta rozwałkować, wyciąć duże serca lub inne kształty i upiec w temp 180 st przez ok 12 min. Przygotować lukier Białko ubić na sztywną piane, stopniowo dodać cukier i sok z cytryny. Gdyby zaszła taka potrzeba to dodać jeszcze cukru

Gotowanie jest łatwe
Świąteczne ciasteczka cz. III - Ciasteczka z przygodami 144

Wykrawać gwiazdki i zostawić na min. 6h (lub na całą noc). Ja wyrobiłam ciasto wieczorem, na obydwa rodzaje ciasteczek. a piekłam je na drugi dzień. Piec również 6 min. w 200 C. Bea w przepisie zaproponowała jeszcze posmarowanie gwiazdeczek lukrem, ja się jeszcze zastanawiam :} Dla chętnych do zrobienia lukru potrzebujemy 1 białko + 175g cukru pudru. Można lukrem posmarować przed pieczeniem(...)wyrobić. Ciasto będzie bardzo delikatne, kremowe i mięciutkie, dlatego należy schłodzić je przez co najmniej 2h w lodówce. Na 10 minut przed wałkowaniem wyjąć je z lodówki. Wałkować na grubość ~7mm na stolnicy wysypanej mąką. Wykrawać serduszka. Ułożyć na blasze i odstawić w chłodne miejsce na ok. 15min. Piec 10 minut w 200 C. Wystudzone ciasteczka posmarować lukrem ze 150g

Przepysznik - BLW i nie tylko
Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego 159

Ciasta na niedzielę , do którego pieczenia zaprosiła mnie Bożenka . Muffinki na kefirze z grzybka tybetańskiego .   Składniki na 12 szt. : - 300g mąki tortowej - ½ szklanki cukru - 2 jajka - 6 łyżek oleju (dałam kokosowy) - 250ml kefiru z grzybka tybetańskiego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z cytryny - sok z 1 cytryny - szczypta soli waniliowej Dodatkowo do wyboru: - krem ajerkoniakowy, lukier, cukier(...)muffiny nie powinno być dokładnie wyrobione, drobne grudki mąki powinny pozostać. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek wyłożonych papilotkami. Nie należy wlewać więcej niż do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na ok. 20 minut. Upieczone studzimy na kratce. Muffinki zdobimy według uznania. Może to być lukier, bita śmietana, czy też – jak u mnie – krem ajerkoniakowy i pistacje. Cytrynowe

mojewypiekiinietylko
Eklerki Magdalenki 194

szklanki mleka 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże żółtka Do dekoracji:    lukier lub czekolada wg uznania przygotowanie: Mleko i wodę gotujemy, dodajemy masło i cukier, mieszamy. Stale podgrzewając, stopniowo dosypujemy mąkę.  Zdejmujemy ciasto z gazu, czekamy aż trochę ostygnie i kolejno wbijamy po dwa jajka. Całość mieszamy na gładkie ciasto, następnie przekładamy do szprycy

Luźna Kuchnia
Dwukolorowe ciasteczka z rumowym lukrem 186

masę i mieszamy wszystko na niskich obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Jasne ciasto przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch przekładamy kakaową masę. Pieczemy w temp. 160 stopni Celsjusza ok. 30 minut. Lukier: 400g cukru pudru sok z 1 cytryny 1 białko 1 łyżka rumu Sposób wykonania: Cukier puder ucieramy

Kuchnia Pani Wiosny
Makowiec 210

maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka.Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około 3-5 mm. Zawijamy od samego brzegu przy pomocy owego ręczniczka(...)minut w temp 190 stopni Celsjusza do brązowego koloru. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczy

Kolizje Smaków
Ciasteczka korzenne 164

składników tj. jajka, miód i masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać ciastka. Piec w temperaturze 180 o C przez 8 - 10  minut (w zależności od grubości ciastek), ciastka ostudzić. Przygotować lukier (Lukier przygotowuje partiami po porcji z około 3 - 4  łyżek cukru pudru. Lukier robi się

Mama Gotuje
Kruche ciasteczka na Halloween 218

przepis na nie: KRUCHE CIASTECZKA SKŁADNIKI: KOSTKA MARGARYNY 2,5 SZKL.MĄKI 3 ŻÓŁTKA 3/4 SZKL.CUKRU PUDRU na lukier: 2 białka 2,5 szkl. cukru pudru PRZYGOTOWANIE: mąkę siekamy z margaryną,dodajemy cukier i żółtka i ugniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na godzinkę potem wyjmujemy rozwałkowujemy ,podsypując mąką i wykrajamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Swojskie jedzonko
Świąteczne babeczki-choinki 165

też mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Lukier: (Składniki na ok 4-6 rożków. Jeśli chcemy zrobić 12 choinek, polecam podwoić porcję

Zawsze głodna!
Rogaliki drożdżowe wersja 2 381

jajkiem rozmieszanym z mlekiem, dzięki czemu ciasto zyska połysk. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia). Jemy na zimno, bo ciasto drożdżowe na ciepło może wywołać ból brzucha. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Kandyzowana skórka pomarańczowa z dodatkiem kumkwatu. 155

Jest wspaniałym, aromatycznym dodatkiem do ciast. Uwielbiam taką domową, swojską, wykonaną własnoręcznie w domowych pieleszach. Idealnie współgra z białym lukrem np. na serniczku i obowiązkowo oczywiście na pączkach:-) Tym razem przygotowałam ją z jednej pomarańczy i garści owoców kumkwatu. Wyszła obłędna, pomarańcze oddały swój aromat, a kumkwat dodatkowo ją osłodził, co w rezultacie dało niebanalne połączenie. Można oczywiście zrobić

Rozpustne gotowanie
Zawijane ciasto drożdżowe z makiem 192

czynność z pozostałymi 10 trójkątami Ciasto smarujemy z wierzchu mlekiem Pieczemy 20 minut (termoobieg), a po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy ciasto w środku przy zamkniętych drzwiczkach jeszcze przez 5 minut Można z wierzchu polać lukrem, ale ja tego nie robiłam Smacznego! :) W myśla akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cinnamon rolls 189

 No! Są!Tak jak obiecałam!Przepyszne , mięciutki , delikatne i niesamowicie pachnące cinnamon rolls – czyli drożdżówki ślimaczki z cynamonem.Sprzedawane m.in w popularnych cukierniach Cinnabon.Po jednym

Ostra na Słodko
Wielkanocna babka z zajączkiem. 937

keksówce, zalać ciastem jasnym i upiec. Ciasto jasne. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym. Dosypać mąkę z proszkiem, wymieszać i zalać ciastem zajączki. Piec w temp.180stop.40min.próba patyczkiem. Wierzch babki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym, albo posypać zieloną trawką cukrową

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto makowo-gruszkowe 295

skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Z wierzchu gruszki ponacinać i ułożyć płaska częścią na cieście. Piec do suchego patyczka. Zimne ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów. Wodę utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania lejącego lukru. Piec około 45 minut

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania