lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:39/100)

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki) 125

niby te 16 sztuk miało być za wiele... Ps. Jeśli macie świeże jagody - nic nie stoi na przeszkodzie, abyście ich użyli. Tak czy inaczej - koniecznie spróbujcie! (Inspiracja na ciasto pochodzi z blogu: Moje Wypieki .) (16 sztuk) 500g mąki pszennej (polecam typ 550) 14-15g świeżych drożdży (lub 7g suszonych) (*) 1 szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 80g roztopionego(...)piekarnika (ale nie mocno rozgrzanego.) Piec 18-20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posmarować lukrem. Lukier. Cukier puder energicznie rozmieszać z dodatkiem wody lub/i sokiem cytrynowym. (*) Używając suchych drożdży - należy je wymieszać z mąką i od razu dodać do reszty składników. (**) Ciasto można odstawić na 12 h o lodówki - np. przygotować je wieczorem, a rano uformować i upiec bułeczki

Di gotuje
Drożdżówki z jeżynami 172

powinny być lekko zrumienione.te drożdżówki naprawdę są w środku puszysteMoje owoce były bardzo kwaśne, dlatego postanowiłam drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli jednak macie słodkie owoce, to dodatkowy cukier jest zbędny, gdyż samo ciasto jest wystarczająco słodkie.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween 409

pieczeniaLukier:szklanka cukru pudru4 łyżki ciepłej wodyok. 20 g gorzkiej czekolady (lub czarnego barwnika)Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy(...)posiadamy odpowiedniej foremki możemy z tektury wyciąć kształt ducha i przykładając tekturkę do ciasta za pomocą noża wykrajać odpowiednie kształty). Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni. Lukier:Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej konsystencji. Każde ciasteczko maczamy

Słodka Strona
Grudniowe wyzwanie blogerek - ciasteczka na choinkę 189

niezawodnego bloga Moje wypieki. Wyszedł idealny - śliczny, biały, a kiedy zastygł, nie sposób było go zepsuć. Wszystkie ozdoby znakomicie się go trzymają. Z pewnością jest lepszy od tradycyjnego lukru na wodzie.Ja już więcej pierniczków dekorować nie będę - przy tych spędziliśmy z C. jakieś pół godziny, i choć śmialiśmy się przy tym jak przedszkolaki, w końcu mieliśmy dość. To zdecydowanie(...)wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, ostudzić.Przygotować lukier:białko, cukier puder i ocet umieścić w misce. Mieszać na najniższych obrotach miksera przez około 10 minut, aż masa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krwawy tort na Halloween - dla dzieci i nie tylko 310

krem, i nic jej się nie stało, nie zaczęła się rozpuszczać ani płatać innych nieprzyjemnych niespodzianek, dopóki ciasto stało w lodówce. Jeśli jednak planujecie trzymać je dłużej na stole, pod masę cukrową trzeba położyć zwykły krem maślany, inaczej lukier popłynie...Przy spryskiwaniu tortu krwią trzeba trochę uważać - ja musiałam później wyszorować pół kuchni... Niemniej, efekt jest zdecydowanie wart poświęcenia. Głośne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki z syropem klonowym 107

proszku do pieczenia 120g masła 50g jasnego brązowego cukru - demerara 150ml syropu klonowego 5 łyżek mleka 40g gorzkiej czekolady 50g orzechów włoskich 2 jajka Składniki do dekoracji: orzechy włoskie lukier Wykonanie: Masło wraz z brązowym cukrem rozpuścić w rondelku i odstawić do ostudzenia.  Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Orzechy włoskie pokroić na małe kawałki lub zmielić. Czekoladę(...)następnie dodać do masy startą czekoladę wraz z orzechami włoskimi. Wymieszać. Formę na muffinki natłuścić masłem lub wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości.  Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu muffinek polać lukrem i ozdobić pokrojonymi orzechami włoskimi.     Z przepisu wyszło mi 15 sztuk muffinek.  Przepis pochodzi z bloga http://siepieczeigotuje.blogspot.se

Mania Wypiekania
Drożdżówki z serem (ricotta) 1109

spoisty. Serek ricotta nie ma jakiegoś wyraźnego smaku, dodałam więc skórkę i sok z jednej cytryny. Aha, całość zwieńcza cytrynowy lukier. Gorąco polecam! Drożdżówki z serem (ricotta) Składniki na 12 sporawych drożdżówek( zwiekszyłam minimalnie ilość mąki i innych składników): Ciasto: 200 g maki manitoba( z dużą zawartością glutenu, dzięki czemu ciasto ładnie trzyma formę) 200 g mąki ( luksusowej(...)margines na brzegu.  Ciasto składamy na trzy, 1/3 ciasta (dolną część) zaginamy i zakładamy do środka. Przykryliśmy 2/3 placka, drugą częścią( górną) przykrywamy pierwszą. (zdjęcie poniżej). Tak uformowane ciasto ( długi, wąski prostokąt) ostrym nożem, kroimy na paski o szerokości około 5 cm, po czym skręcamy je w połowie, jak muszkę. Tak przygotowane drożdżówki układamy na wyłożonej papierem blasze, przykrywamy

Mia Cucina Sofieta
Drożdżówki z serem i truskawkami 173

żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę serową oraz pokrojone

Bullio
Drożdżówki z serem i truskawkami 221

żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę serową oraz pokrojone

Bullio
Babka z ajerkoniakiem (advocaatem) 241

jajecznego wyszła bardzo delikatna. W jej składzie nie ma masła, jest olej. Dzięki temu jest bardzo puszysta i lekka, a do tego dłużej zachowuje świeżość. Dodatkowo jedną (dorosłą) wykończyłam lukrem z ajerkoniakiem, dzięki czemu zyskała charakteru. Jeżeli chcecie, przed lukrowaniem można ją dodatkowo trochę nasączyć likierem. Składniki na 2 średnie formy z kominem lub 1 dużą(...)ajerkoniaku. Do masy jajecznej przesiać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać migdały. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać (powinno być płynne) do przygotowanych foremek. Piec w 175ºC przez ok. 45 minut (do suchego patyczka) Lukier z ajerkoniakiem 120 g cukru pudru 3-4 łyżki advocaatu lub ajerkoniaku Cukier puder i 3 łyżki likieru jajecznego umieścić

Pełny talerz
Ciastka na chrzest 194

Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha.     4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Z ciasta foremką wycinać laleczki.     5. Następnie okrągłymi foremkami przyciąć

Mała Cukierenka
Ciastka na chrzest 170

Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha.     4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Z ciasta foremką wycinać laleczki.     5. Następnie okrągłymi foremkami przyciąć

Mała Cukierenka
Świąteczne Gwiazdeczki Cytrynowe 184

proszkiem, dorzucamy skórkę oraz rodzynki, zagniatamy ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 1 godzinę piekarnik nagrzewamy do temperatury 170*C, ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wycinamy gwiazdeczki, pieczemy około 15 minut na złoty kolor dekorujemy lukrem i gotowe. SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Pierniczki świąteczne 228

łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki przypraw w proszku: cynamon, goździki, pieprz do ozdobienia: jajko, lukier (cukier+sok z cytryny),     Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny miód, masło i jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto zrobi się zbyt ciepłe, papkowate trzeba(...)wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dodatkowo możemy ozdobić ciastka. Dekoracje robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć go w tubkę z cienką

prawdziwe jedzenie
Wakacyjne ciasteczka 177

właśnie przepis. Do tego dekoracja z kolorowego lukru - e voila! letnie kruche ciasteczka gotowe :)Przepis na kruche ciasteczkaPrzepis na lukier+ barwniki spożywcze, cukrowe koraliki do dekoracjiOprócz foremek poniżej, wykorzystałam także zwykłą szklankę, żeby zrobić ciasteczka w kształcie plastrów arbuzów.Kruche ciasto robimy według przepisu.Gotowe ciastko rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy ciasteczka.Wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania