się to udało, jeśli macie pomysły na lepsze, to piszcie w komentarzach! :) ). Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 3/4 szklanki cukru pudru + cukierki do dekoracji, u mnie: M&Msy, draże czekoladowe, czekoladowe karmelki, żółty i zielony barwnik spożywczy Ciasto przygotowujemy według przepisu . Po wyrobieniu można je schłodzić przez 15 – 20 minut w lodówce, dzięki temu łatwiej(...)będzie je rozwałkować i nie trzeba będzie dodawać zbyt dużo mąki. W międzyczasie przygotowujemy szablon (można go wydrukować lub przerysować). Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów podsypując w razie potrzeby mąką. Przykładamy szablon i wycinamy go nożem lub nożykiem do pizzy. Wycięte ciasteczka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym
Ciastkozercycukru100 g masła1 łyżka tłustej śmietany2 jajkaSkładniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych w przepisie składników)+ cukierki do dekoracjiMasło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka.Składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy
Ciastkozercymargaryny 250 ml wody 5 jajek Składniki na lukier : 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wody Dodatkowo olej do smażenia i papier do pieczenia Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem z wodą dodać mąkę zmieszaną z solą i energicznie mieszać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i wystudzić(...)Ciasto wraz z papierem do pieczenia wrzucić na rozgrzany olej tak aby papier znajdował się na wierzchu. Po kilku sekundach szczypcami zdjąć papier i smażyć pączki już bez papieru do momentu aż się zarumienią. Gotowe pączki układać na wyłożonej ręcznikiem papierowym blaszce żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Cukier puder rozpuścić na małym ogniu razem z wodą. Gotowy lukier nakładać pędzelkiem
Na słodko lub wytrawniewypukłą częścią do góry. Jabłka posypujemy suchą galaretką. Wałkujemy drugą część ciasta i układamy na jabłkach, łączymy brzegi i delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu można polać lukrem
Ewusiowe Smakigrzbiecie każdej połówki jabłka robimy pionowej nacięcia. Jabłka układamy na cieście nacięciem do góry lekko je wciskając. Posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygnie polewamy je lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka oraz posypujemy wiórkami kokosowymi
My simple kitchenpiekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy w tej temperaturze ok.45 minut (do suchego patyczka, sprawdzamy na środku ciasta). Po wyjęciu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Można także wcześniej przygotować lukier i delikatnie polukrować. Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - odrobina mleczka kokosowego (na początek 1 łyżeczka, później można dolać więcej) Smacznego
Smaczne Zdrowekakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej
CiastkozercyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać w dwóch częściach do masy ,wymieszać delikatnie łyżką .Teraz szpinak i delikatnie wymieszać .Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożone papilotkami i pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Zielony lukier jest z reszty szpinaku jaka mi została i cukru pudru . Znaczy utarłam listki i wycisnęłam z nich sok ,dodałam cukier puder
Ladylaura.porcje 25 dag margaryny 35 dag mąki 5 dag drożdży instant łyżka wody łyżeczka cukru dżem truskawkowy lukier do polania przepis Margarynę siekamy z mąką , mieszamy z drożdżami i cukrem dolewamy łyżkę wody . Zagniatamy ciasto , odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę . Następnie dodajemy do ciasta 2 łyżki mąki, ponownie zagniatamy
Smakowite Daniadowolnej kolejności.Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie wyjąć na kratkę do wystudzenia.Babki dowolnie udekorować np. lukrem, czekoladą...Babka najlepsza jest po 2-3 dniach od upieczenia
Mix smakułyżeczka sody- 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych- różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, cukierki typu m&m's PRZYGOTOWANIEMąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy
Moje Kuchenne Rewelacjemusiałam dodawać).Wyrobione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremką choinki.Choinki ukłdać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 13 - 15 minut.Upieczone ciastka wystudzić na kratce.Gdy ciastka wystygną przygotować lukier. Jajo sparzyć wrzątkiem(...)Gdyby lukier był zbyt gęsty dodać kilka kropel zimnej wody.Wystuszone ciastka zamaczać w lukrze, ozdabiać perełkami/serduszkami i odstawić do stawrdnienia na około 2 - 3 godziny.Konsumować po całkowitym stwardnieniu lukru.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 50 ciasteczek.Szklanka = 250 ml.Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 0,5 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące
Gospodyni Miejskawystarczy widelcem, dolewamy olej i mleko, mieszamy. Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre, mieszamy. Wykładamy ciasto do 12 papilotek. Wkładamy do pieca nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wykładamy muffinki na kratkę do ostudzenia, następnie polewamy je lukrem i posypujemy kolorową posypką
Pelusiowa Kuchniaużyłam dwie ok.35cm. Ciasta rozwałkować na blacie. Ja rozwałkowuje od razu na papierze do pieczenia. łatwiej zwinąć roladę i dużo łatwiej przenieść potem całość do keksówki. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozsmarować. Boki pozostawić bez farszu.Zwinąć przy pomocy papieru w rulon i delikatnie przenieść do foremki.Odstawić na ok. 30 minut pod przykryciem. Przed wstawieniem(...)nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok 45-50 minut, do lekkiego zrumienienia.Jeszcze letnie polukrować , ja przygotowuję lukier z pudru trzcinowego ( kiedyś go mieliłam, ostatnio kupiłam gotowy mielony) z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Posypałam jeszcze migdałami. Uwaga: pierwszego dnia ciasto jest bardzo delikatne, może się kruszyć, na drugi już jest bardziej zwarte. Smacznego
Smaczne Zdrowecukru 30 g świeżych drożdży sól białko do posmarowania 8 łyżek cukru pudru na lukier (niekoniecznie) Masło roztopić , dodać mleko, rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godzin.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego prostokąty o wielkości 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości
Moje domowe kucharzenie