lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:43/100)

Sernik krakowski 331

skórki otartej z cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g rodzynek Składniki na lukier: szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie spodu: Masło posiekać nożem razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Można to zrobić w misie miksera za pomocą miksera. Im krócej ciasto będzie miało styczność z naszymi dłońmi tym lepiej. Dodać cukier puder,  łyżkę śmietany(...)zarumieni). Na zapieczony spód wylać masę serową a na nią wyłożyć paski rozwałkowanego ciasta (z odłożonej wcześniej 1/3 części). Można ułożyć z nich kratkę.  Piec jeszcze 70 minut w temperaturze 170 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, aż będzie całkiem zimny i wtedy polać go lukrem i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Podawać najlepiej następnego dnia. Wykonanie lukru

Mania Wypiekania
Ciasteczka Lego 203

całe jajko i 1 żółtko mieszamy z cukrem. Nie wyrzucamy białka – będzie potrzebne do zrobienia lukru. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy kwadraty i prostokąty, można wyciąć sobie szablon z papieru, żeby

Ciastkozercy
Babka z rodzynkami 173

mleko i aromat. Wszystko razem utrzeć na pulchną masę i dodać namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i wysypanej bułką , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąc z formy i polać lukrem

Camilla w kuchni
Pączki ptysiowe 146

sztuk): 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier: łyżeczka wody cukier puder Wodę, sok z cytryny i masło umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dosypujemy po trochu mąki - masa powinna zacząć odchodzić(...)papier do pieczenia. Pączki delikatnie wkładamy do rozgrzanego oleju, papierem do góry, po czym delikatnie odrywamy papier od ciasta. Gniazdek nie należy smażyć zbyt gęsto, bo rozrastają się w trakcie pieczenia. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Lukier Cukier puder ucieramy z łyżeczką ciepłej wody do uzyskania gęstego lukru, którym polewamy usmażone pączki.   Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pierniczki nadziewane 2209

Pyszne, mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te drugie - lukrem. Pierniczki są pyszne! Przepyszne w dniu pieczenia i następnego dnia również (nadal pozostają mięciutkie). Nie wiem jak dalej bo na pewno nie dotrwają. ;) Bardzo polecam. Pierniczki nadziewanePRZEPIS {źródło inspiracji: WŻ, polewa(...)kardamonu 1 g gałki muszkatołowej 1 g ziela angielskiego 1 g czarnego pieprzu Glazura miodowo-czekoladowa 1 łyżka wody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Piegowate babeczki 160

wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Czekoladę pokroić na kawałki, połowę dodać do ciasta wymieszać. Napełniać ciastem papierowe foremki do 2/3 wysokości. Resztą czekolady obsypać wierzch babeczek. Babeczki ułożyć na blasze włożyć do nagrzanego piekarnika,piec w 175 stop.przez 20 minut. LUKIER Sok z cytryny ucierać z cukrem pudrem do czasu, gdy powstanie jednolita gęsta masa. Upieczone i ostudzone

Kuchnia Danusi
Rogaliki z makiem 142

kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, makowcem, seromakiem. Połączenie masy makowej z ciastem drożdżowym jest jednym z moich ulubionych. Zwykle nie korzystam z gotowych mas makowych, tym jednak razem użyłam właśnie takiej masy. Okazało się, że rogaliki wyszły pyszne, nie za słodkie, a wykończenie lukrem było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki cukru(...)ciasto zarobić, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, każde koło podzielić na 8 części (trójkątów). Na każdą część położyć po łyżeczce - półtorej masy makowej i zwijać od szerszego końca w rogaliki.  Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180'C około 20 minut. Upieczone wystudzić na kratce. Zimne rogaliki polać lukrem

Cakes By Kejt
Sernik ananasowo kokosowy 190

Sernik nadal uchodzi za rarytas wśród ciast. Spośród całej gamy tych „doskonałości” – pieczonych, robionych na zimno, gotowanych… i nie tylko – Sernik ananasowo kokosowy, to moja propozycja na akcję Ciasto na niedzielę . Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Masa serowa: - 1 kg twarogu (u mnie domowy) - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie creme fraiche(...)opcjonalnie) Spód: - 250g herbatników - 110g masła - 100g wiórków kokosowych Dodatkowo: - lukier (cukier puder + sok ananasowy + sok z cytryny) - kwiaty z ananasa ( sposób wykonania na blogu ) Na spód sernika miksujemy wiórki kokosowe z herbatnikami. Przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło. Ręką łączymy składniki. Przekładamy do tortownicy, ugniatamy tworząc równy spód ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekamy przez

mojewypiekiinietylko
Babeczki waniliowe z lukrem i malinami 202

klasyczne australijskie babeczki waniliowe to coś pomiędzy angielskimi muffinami a francuskimi magdalenkami. Są niezwykle delikatne, puszyste i maślane, a w dodatku pięknie pachną wanilią. Przybrane lukrem i malinami wyjątkowo ładnie się prezentują. Idealne na zakończenie malinowego sezonu!Składniki (na 12 babeczek):120 g miękkiego masła150 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu waniliowego3 jajka180 g mąki1 łyżeczka proszku(...)pomocą łyżki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do każdej papilotki o średnicy 5 cm wlewać 1 czubatą łyżkę ciasta, a następnie umieścić je w formie na muffiny. Piec 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.Składniki na lukier dokładnie utrzeć i polać nimi babeczki. Ozdobić malinami.* Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata wydawanego przez Gazetę Wyborczą

Food Square
Piernikowe domki na kubek 166

łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do pierników 1 czubata łyżeczka kakao 1 jajko 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:1 białka 25 dag cukru pudru sok z 1/3 cytryny 1 łyżki kakaoJeżeli sądzimy, że duży piernikowy domek jest dla nas zbyt dużym wyzwaniem - jest alternatywa - mini domki na kubek.Kt(...)ilości domków, które chcemy wykonać (fot.1). Z reszty ciasta z powodzeniem możemy wykonać tradycyjne pierniczki np. w kształcie gwiazdek.Gotowe elementy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-8 minut w temp. 200ºC. Wystudzić. Fronty domków najlepiej studzić na krawędziach kubka, na których będą serwowane (fot.2).Przygotować lukier. Ubić białko, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny

Świat Ciasta
Babka piaskowa - cytrynowa 156

wetrzeć ją palcami w mąkę. Jaja ubić z cukrem, dodać otartą skórkę z cytryny i stopniowo dodać mąkę z margaryną. Ciasto dobrze wymieszać i przełożyć do formy. piec ok 50 min w temp 180 st. Polać lukrem lub polewą

Gotowanie jest łatwe
Piegowata babka 145

ucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny.  Po przestudzeniu cisto polewamy białym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Jaglano–kakaowe drożdżówki z malinami i wiśniami 184

pól godziny.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wierzch ciasta można posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Torownicę z ciastem wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut.  Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.  Dekorujemy lukrem (cukier puder + sok z cytryny), malinami lub oprószamy cukrem pudrem.  Smacznego

bistro mama
Kokosowe babeczki z malinami 189

samemu z kawałków papieru do pieczenia). Napełniamy foremki do połowy ciastem, wkładamy do każdej po kilka malin i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 15-20 minut. Upieczone babeczki wyciągamy na kratkę, żeby ostygły. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Do 1 łyżki cukru pudru dodajemy około 1 łyżeczkę mleka i mieszamy do połączenia składników. Za pomocą kuchennego pędzelka smarujemy babeczki lukrem, obsypujemy

Ciastkozercy
Jabłecznik z kisielem 555

Podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wykładamy ostudzoną masę jabłkową , na wierzch drugą część ciasta także rozwałkowaną. Piec w 180 stopniach przez 45 min. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia