wetrzeć ją palcami w mąkę. Jaja ubić z cukrem, dodać otartą skórkę z cytryny i stopniowo dodać mąkę z margaryną. Ciasto dobrze wymieszać i przełożyć do formy. piec ok 50 min w temp 180 st. Polać lukrem lub polewą
Gotowanie jest łatweucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny. Po przestudzeniu cisto polewamy białym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewopól godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wierzch ciasta można posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Torownicę z ciastem wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy lukrem (cukier puder + sok z cytryny), malinami lub oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
bistro mamasamemu z kawałków papieru do pieczenia). Napełniamy foremki do połowy ciastem, wkładamy do każdej po kilka malin i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 15-20 minut. Upieczone babeczki wyciągamy na kratkę, żeby ostygły. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Do 1 łyżki cukru pudru dodajemy około 1 łyżeczkę mleka i mieszamy do połączenia składników. Za pomocą kuchennego pędzelka smarujemy babeczki lukrem, obsypujemy
CiastkozercyPodzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wykładamy ostudzoną masę jabłkową , na wierzch drugą część ciasta także rozwałkowaną. Piec w 180 stopniach przez 45 min. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaskładniki łączymy ze sobą i krótko zagniatamy ciasto ( ja użyłam miksera). Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciasto wałkujemy cieniutko i wykrawamy różne kształty. Pieczemy 5-6 minut w 170 stopniach. Można udekorować lukrem ( ja użyłam pisaków ). Mmm Pycha! Mój
NA MOIM TALERZUotartą z pomarańczy. Delikatnie wymieszać.3. Formę na babkę z kominem nasmarować olejem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Wylać ciasto i piec w 180 st. C przez 40 minut - do suchego patyczka.4. Ostudzoną babkę udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.Smacznego!!!Źródło: Mouth-watering eats
Kuchnia domowa Aniszklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego2 jajka100 g masła1 łyżeczka śmietany Składniki na lukier Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na kawałki, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy jajka, masło, śmietanę i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny, jeśli jest zbyt klejące dodajemy mąkę, jeśli zbyt twarde(...)trochę śmietany. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinamy serduszka foremką. Gotowe ciasteczka nabijamy na patyczek do szaszłyków (powinien być wbity przynajmniej do połowy ciastka). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciastka-lizaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-10 min, aż się zarumienią.Lukier z białek (inaczej lukier królewski) przygotowujemy według
CiastkozercyMaliny układam na powierzchni ciasta. Przykrywam kruszonką dość dokładnie i wkładam do pieca. Piekę minimum godzinę, aż kruszonka ładnie zbrązowieje, a ciasto wyraźnie urośnie.Studzę najpierw kwadrans w piekarniku, a później już poza nim. Można też zrobić lukier bądź przed włożeniem do pieca posypać kruszonkę grubym cukrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiśmietany2 jajkaskórka z połowy cytryny (lub kilka kropel aromatu)Składniki na lukier+ żółty barwnik spożywczyMasło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny (lub aromat). Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli(...)śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Lukier przygotowujemy według przepisu. Dzielimy na dwie części, jedną farbujemy na żółto barwnikiem spożywczym. Przekładamy do woreczków strunowych lub worka cukierniczego.Lukrujemy ciastka na żółto, na brzegach malujemy obwódkę biały lukrem, dodajemy białą
Ciastkozercypołowę mniej cukru i w to miejsce dodać mąkę) Składniki na lukier Składniki na domową masę cukrową Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto(...)powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, nożem tniemy na prostokąty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Lukier przygotowujemy według przepisu . Do lukrowania dobrze jest przygotować sobie dwa rodzaje lukru: gęstszy do konturów
Ciastkozercypowstały te pyszności :D. Smakują rewelacyjnie posypane cukrem pudrem, polane lukrem, bądź z dodatkiem bitej śmietany. Nie ma co czekać, ponieważ niedziela już się kończy ...Do dzieła :D Składniki: na około 8-10 szuk 2,5 szklanki mąki pszennej + dodakowa mąka do opruszenia blatu i posypania ciasta 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli eksraku z wanilii(...)minut. Po tym czasie jesli będzie się kleiło, należy podsypać je mąką. 5. Ciasto uformować w wałek, nasępnie pociąć na paski-jak duże kopytka. 6. Każdy z fragmentów ciasta rozpłaszczyć na placuszek, po środku których należy ułożyć pokrojone truskawki i posypać je cukrem. 7. Nasępnie placuszek należy zakleić jak pierożka i formułować z niego bułeczkę podłużną bądź okrągłą. 8. Układać
KreatywnePinyszklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g migdałów 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka płatki migdałowe wiśnie w cukrze (lub kandyzowane) Składniki na lukier 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek cukru pudru Migdały kroimy na drobne kawałeczki lub mielimy w mikserze na proszek. Dodajemy do pozostałych suchych składników i mieszamy. Jajko, olej oraz mleko dodajemy(...)upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem z cytryny i cukru pudru oraz płatkami migdałowymi. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercynastępnie suszymy i przechowujemy w szczelnym opakowaniu. Takie owoce są idealnym dodatkiem do ciast czy dekoracji wypieków. Składniki: Ciasto 1 szklanka mąki pszennej 2 kisiele wiśniowe 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 200 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki zagęszczonego soku wiśniowego 1 łyżka wody Wszystkie składniki utrzeć w razie potrzeby
O kuchni z uczuciempieczenia 1/2 łyżeczki soli kilka kropel aromatu migdałowego kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: 15 sztuk migdałów Lukier: 5 łyżek cukru pudru (czubatych) 2 łyżki soku w czerwonym kolorze (użyłam syropu barmańskiego z granatu) Wszystkie składniki ciasteczek, posiekać i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie(...)ciasta formować paluszki (trochę mniejsze od ludzkich, ponieważ w piekarniku lekko podrosną), za pomocą ostrza noża zrobić nacięcia imitujące zgięcia na skórze a na końcu każdego z nich wetknąć połowę migdała. Przed pieczeniem ciastka dodatkowo schłodzić w lodówce. Piec około 10-12 minut w 190 stopniach. Przygotować lukier. Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem. Z ostudzonych ciastek delikatnie usunąć migdały
Di gotujeSmaku Kuchni mają ciekawe wzornictwo i solidne wykonanie, polecam wszystkim miłośnikom kuchni!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników.1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia(...)minut, aż lekko się przyrumienią. Po upieczeniu serca odstawić do wystudzenia.2. Połowę opakowania galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odstawić w chłodne miejsce aby zaczęła tężeć.3. Biało na lukier ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i miksować, masa powinna być bardzo gęsta, pod koniec dodajemy 2 łyżeczki soku z limonki i mieszamy. Lukier nakładamy na ciasteczka za pomocą
Apetyczna babeczkaMega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu- BAJKA(...)zużycia całego ciasta. Odstawiamy na ok.30-60 minut w celu napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem (jajko w temp.pokojowej).Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C góra-dół, ok.15-20 minut.Czas zależny od piekarnika. Mają się tylko lekko przyrumienić. Ja pierwsze piekłam 20 minut, następne już tylko 15.Po lekkim przestudzeniu smarujemy je lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku
Smaczne Zdrowecukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody przegotowanej, letniej sok z 1/2 cytryny Ponadto: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) i łączymy z jogurtem oraz drożdżami. Masło topimy, jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy(...)wykładamy na przygotowane ciasto, które zwijamy w roladę wzdłuż szerszego boku. Dzielimy na 12 części i układamy leżąco na wyłożonej papierem blaszce robiąc ok 2cm odstępy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 25 minut. 3. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier mieszając ze sobą
Kuchnia w czekoladzieefekt zaskoczy niejednego Twojego Gościa. Składniki: Ciasto: Na ok 5 choinek 10-cio cm. - w zależności od foremek i inwencji twórczej :) 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny np. Palma 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 4 łyżki śmietany 18% szczypta soli Ponadto: kilka foremek jednego wzoru w różnych rozmiarach Lukier w kolorze zielonym np Dr Oetkera lub wykonany samodzielnie(...)zamrażarki. 2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 4 mm i wykrawamy odpowiednie kształty. Jeśli nie mamy foremek możemy użyć różnej wielkości szklanek, kubków, nakrętek. Gotowe dziurkujemy widelcem. 3. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Gotowe odkładamy na chwilkę do przestudzenia, po czym smarujemy przygotowanym własnoręcznie lub kupionym lukrem. Złożone od razu posypujemy
Kuchnia w czekoladzietego przepisu hurtową ilość. Na blogu jest kilka przepisów na pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki.ale pierniczków z witrażami jeszcze nie ma, nadrabiam szybko. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, można zrobić ręcznie, ja tym razem ciasto zrobiłam hakiem robota, gdyż mój ukochany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię