Cinnamon rollsSkładniki na 2 duże blachy bułeczek.Składniki na ciasto:250 g mąki pszennej luksusowej typ 550.250 g mąki Manitoba( można zastąpić chlebową)20 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka2 jajka60g cukru70 g roztopionego i ostudzonego masłaNadzienie:1/4 kostki roztopionego masła50 g cukru białego50 g cukru brązowegokilka łyżeczek cynamonuPolewa z lukru:¾ szklanki cukru pudruprzefiltrowany sok z cytryny( ok. 1/2 łyżeczki(...)się trzymał. Ciasto zawijamy w roladę, złączenie delikatnie zwilżamy wodą i sklejamy. Tak przygotowaną roladę kroimy w ok. dwucentymetrowe plasterki ( woskowana nić dentystyczna świetnie się sprawdza w roli noża). Plasterki układamy w pewnych odstępnach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30/45 minut do napuszenia.Pieczemy około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem wykonanym
Mia Cucina Sofietaupiec nawet trzy miesiące przed świętami, ale niecały tydzień przed również będzie przepyszne. Żadne inne ciasto z bakaliami nie smakuje tak jak to... bo chyba żadne nie ma w sobie ponad półtora kilograma owoców.. Przed samymi świętami można je pięknie udekorować marcepanem, lukrem królewskim lub po prostu posmarować podgrzaną konfiturą z moreli. Ja osobiście najbardziej lubię
maniapieczeniapowstanie kruszonka. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek (grubszy w środku, cieńszy na brzegach), nakładamy trochę dżemu (około 0,5-1 łyżeczki), truskawkę i sklejamy, tworząc okrąglutką bułeczkę. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem(...)piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Gotowe bułeczki posypujemy cukrem pudrem, bądź dekorujemy lukrem. Gotowe! Polecam również przepis na buchty z rabarbarem , buchty-drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi lub innym dżemem i notkę na temat ciasta drożdżowego
Rozpustne gotowaniełyżeczka cukru 1/3 szklanki mleka 2 łyżki mąki Drożdże rozpuścić z ciepłym mlekiem i cukrem, dodać mąkę, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłym miejscu. Ciasto: 5 żółtek 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (dałam własny, waniliowy ekstrakt, 2 1 łyżkę) szczypta soli 3 szklanki mąki tortowej (dałam nieco mniej) 2/3 szklanki mleka(...)dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. 4. Rozpuścić tłuszcz, sprawdzić temperaturę kawałkiem ciasta, wkładać po 3-4 pączki, by mogły swobodnie pływać, przykryć pokrywką, smażyć do zrumienienia, przewracać i smażyć bez przykrycia z drugiej strony. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na papierze kuchennym. Polać lukrem, przybrać skórką pomarańczową. Ja swoje nadziewałam też po upieczeniu, za pomocą szprycy z dłuższą
Kuchnia Prezydentowejcukier puder (na lukier) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem. Margarynę rozpuszczamy, lekko studzimy. Mąkę, sól, jajka, mieszamy z rozpuszczoną margaryną, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy na jednolitą masę. W razie potrzeby możemy podsypać odrobiną mąki. Uformowaną kulę, kładziemy na ręcznik kuchenny, zawijamy (zawiążemy sznurkiem, gumką) i tak przygotowane ciasto zanurzamy w zimnej wodzie. Gdy wypłynie(...)minutach jest już gotowe. Ciasto wyciągamy i wyrabiamy, podsypując odrobiną mąki. Gdy nie klei nam się do dłoni, wałkujemy cienkie koła, tniemy z nich trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zwijamy. Marmoladę kładziemy na szerszą część trójkąta. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok15 minut do złotego koloru (czas pieczenia zależy od naszych piekarników) Jeszcze lekko ciepłe
Basia w kuchniNormal 0 21 CIASTO: Margaryna – 25 dag Żółtka – 5 szt Białka – 5 szt Cukier puder – 20 dag Sok i skórka z cytryny Mąka ziemniaczana – 25 dag Proszek do pieczenia – 2 łyzeczki LUKIER: Cukier puder –10 dag Sok z cytryny –1-2 lyżki Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru oraz skórkę, sok z cytryny. Wymieszać
Camilla w kuchniBułeczki same w sobie nie są mocno słodkie, więc wielbiciele bardzo słodkich wypieków mogą je polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakują z kubkiem ciepłego mleka, gdy za oknem mróz i śnieg :) Składniki na ok. 16 sztuk: (Inspiracja: " Cukiernicze kreacje Charlotte ") Ciasto: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 8 łyżek brązowego cukru trzcinowego 1 jajko rozm
Simply Foodsię moja młodsza córka. Dzielnie pomagała utrzeć cytrynowy lukier, a potem z namaszczeniem rozprowadzała go na upieczonej powierzchni. Jest p rosta w przygotowaniu, bardzo efektowna, a przede wszystkim pyszna. Taka s trucla nie może być nieatrakcyjna J Zawijana strucla orzechowa Składniki na struclę pieczon ą w tortownicy 28 cm: Ciasto drożdżowe 450g mąki pszennej (u mnie 250g tortowej(...)przeniesieniem ciasta do formy. Zrolowane ciasto ostrym nożem kroimy na pól, następnie obie połówki owijamy wokół siebie. Oba końce łączmy i dobrze sklejamy. Struclę przenosimy do formy. Odstawiamy na 30 min do napuszenia. Pieczemy w 180° C przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu lukrujemy cytrynowym lukrem. Lukier cytrynowy: 3/4 szklanki cukru pudru
Mia Cucina Sofietamały kubek śmietany 18 % pół łyżeczki sody otarta skórka z pomarańczy Lukier: sok z połowy cytryny 5-7 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie(...)około 15 minut. Pierniczki polukrować wymieszanym cytrynowym sokiem z cukrem pudrem, konsystencji gęstej śmietany (gęstość regulować cukrem pudrem). Można zastosować kolorowe posypki dostępne w sklepach lub zastosować jeszcze, oprócz lukru, polewę czekoladową, co też doda im uroku, wedle upodobań i gustu. Smacznego
kgwjanczewocukru pudru 20 dag margaryny 1 kg mąki 3 łyżeczki sody torebka przyprawy do pierników 2 łyżeczki kakao 2 jajka 5 łyżek mleka torebka cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakaoPo raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie świątecznego domku z piernika. Muszę przyznać, że jest z nim "trochę(...)cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć następujące części domku (fot.1): 1. Podstawę 2. Front 3. Tył 4. Ścianki
Świat Ciastaszklanki cukru 3 całe jajka 3 żółtka Do nadziewania: konfitura, dżem, budyń, czekoladaWierzch: lukier, polewa, cukier puderDekoracja i nadzienie wg. upodobań Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Dodać jaja i żółtka, ciepłe mleko, piwo i zagniatamy na elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba to podsypujemy mąką. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto
Apetyczna babeczkakubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy resztę składników poza mąką i miksujemy do ujednolicenia masy. Stopniowo dosypujemy mąkę, za każdym(...)strzępkami ciasta, których przecież nie da się zużyć do końca, nawet jeśli będziemy wycinać serduszkowe pierniki w nieskończoność? Otóż można zagnieść je w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy w dłoniach na kształt walca, kroimy na paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy ładnie w rączce i wciskamy w środek migdały. Proste i urocze! ;) Pierniki po ostudzeniu dekorujemy lukrem zrobionym
sama złodyczpotem albo posypać kruszonką, albo upiec bez niej a po wystudzeniu posmarować lukrem. Są takie dobre, że u mnie znikają jeszcze ciepłe. Dzisiejsze bułeczki upiekłam w ramach kolejnej odsłony akcji Wypiekanie na śniadanie . Jednak zrobiłam mniejszą porcję bułek, z połowy składników. Musiałam tylko dolać więcej mleka do ciasta niż w przepisie podstawowym bo widocznie mąka było bardzo sucha. ROZWIŃ
Smaczna Pyzatylko pozory. Dajcie szansę ciastu drożdżowemu, a sami przekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki
Codzienna kuchnia niecodziennaLukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta(...)chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką dużą gwiazdkę, a następnie w niej najmniejszą. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier. Białka ubijamy w misce na sztywno, a następnie dodajemy
Kulinarne przygody Gatity