wycinamy gniazdo i kroimy w plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny wody
VioletoweKucharzeniegrzanie góra/dół, 45 minut, następnie na termoobieg na 10 minut, zostawić do wystygnięcia na całą noc w chłodnym miejscu lukier zrobić z cukru pudru, śmietany i nie za gęsty polać nim ciasto i posypać kolorową posypką - sernik jest bardzo delikatny, puszysty, wilgotny................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl To najlepsza szarlotka jaką jadłam i robiłam. Najbardziej lubię gdy ciasta z jabłkami mają dużo jabłek a
Marta GotujeTo już oficjalne – dołączyłam do grona rozbieganych mam, babć i tatusiów, którzy każdego ranka od poniedziałku do piątku maszerują … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnibiałkiem (u nas ten etap pominięty) lub wodą. Układamy rogaliki na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ciasto będzie rumiane. Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem, posypką czekoladową lub smarujemy lukrem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSpód z ciasta ucieranego, makowa masa, mnóstwo bakalii na wierzchu i wykończenie z białego lukru. Taki właśnie jest ten mazurek. Słodki, smaczny i efektowny". Czytaj więcej
Wiem co jemiście rokokowym przepychem. Dawniej przyrządzane na opłatkach, dziś najczęściej na kruchym spodzie. Przy ich komponowaniu obowiązuje niezmiennie jedna zasada: „ciasta na palec”, masy „na dwa palce”, a do tego jeszcze bakalie, lukier, czekolada. Wszystko czego dusza zapragnie. Ma być słodko i kolorowo. Mazurek, który przygotowałam w tym roku nie do końca spełnia te wymagania, zwłaszcza jeśli idzie o grubość masy
Wiem co jempapierem okrągłej lub kwadratowej foremki. do ciasta możemy dorzucić kilka rodzynek, orzechy lub migdały. Pieczemy w temp. 180'C ok. 30 minut. P.S. Ciasto można przełożyć kremem lub dżemem, albo oblać polewą czekoladową, czy też lukrem. Smacznego
Luźna Kuchniapączki prawie błyskawiczne. Zanim tłuszcz w rondlu dobrze się rozgrzeje już zdążycie wyrobić ciasto. Potem już tylko smażenie i już niedługo można zajadać. Ja zrobiłam lukier pomarańczowy, ale możecie je po prostu oprószyć cukrem pudrem i też będzie dobrze. Takie pączuszki są naprawdę pyszne, koniecznie zróbcie bo przecież to już ostatki! Jeśli nie przepadacie za pączkami może usmażycie bardzo kruchy
Smaczna PyzaJedno z moich ulubionych drożdżowych ciast, robię je z pamięci i jak zwykle na oko. Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu, to po raz pierwszy zrobiłam lukier na bazie wyciśniętego soku z pomarańczy. Do środka natomiast dodałam startą skórkę pomarańczową.Czytaj więcej
bistro mamaKilka tygodni temu zamieściłam przepis na pierniczki. Przyszła pora na ich pieczenie i lukrowanie! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldprzepis na pierniki możecie sprawdzić tu.Jeśli decydujemy się na duży kształt piernika, z którego przy przenoszeniu łatwo mogą odpaść cieńsze elementy, warto rozwałkować ciasto już na papierze do pieczenia.Do dekoracji pierników świetnie nadaje się lukier z białek (przepis znajdziecie tu). Możecie wykorzystać także bakalie, cukrowe ozdoby, cukiereczki, a nawet żelki. Do wykonania opakowania potrzebny będzie celofan (pojedyncze arkusze można
Ciastkozercyjestem fanką mocnej dawki słodkości, chociaż słodycze lubię :) Zawsze wybieram jednak te mniej słodkie. Nie przepadam za lukrem, karmelem, masą krówkową, bezami i innymi słodkościami, chociaż jak zostanę poczęstowana ciastem z powyższymi dodatkami to ... zjem grzecznie bez wydziwiania. Lubię lody, ale o stokroć bardziej ich mniej słodki, orzeźwiający zamiennik czyli sorbet. Dziś podaję prościuteńki przepis
Walijskie Pichceniestopniowo dodawać do ciasta nadal wyrabiając na średnich obrotach. Dodać osuszone rodzynki.Ciasto przełożyć do dużej formy z kominkiem i odstawić na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Pieczemy w temp.180stop. ,50-60 min.Polać lukrem cytrynowym -białko utrzeć z cukrem pudrem + kwasek cytrynowy lub cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny
Kulinarny karnet ChristopheraGotową masę przelewamy na wierzch upieczonego wcześniej ciasta. Całość sernika pieczemy 45 minut w 160 stopniach. Należy uważać, żeby nie przypiec wierzchu ciasta za bardzo. Dekoracja według uznania, ja polałam sernik roztopioną czekoladą i lukrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziedodają jej uroku! Pomysł własny :) Składniki: Ciasto; 6 jaj 25 dag masła 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek oleju słonecznikowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 cukier waniliowy aromat migdałowy Kuleczki marcepanowe: 100 g marcepanu odrobina czerwonego barwnika w żelu Lukier czekoladowy: 100 g cukru pudru 1 czubata(...)koniec wlać olej oraz ocet i wymieszać. Następnie wsypujemy kuleczki marcepanowe i mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do dużej silikonowej formy na babę Pieczemy około 50 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. Schłodzoną babę wyjmujemy z formy. LUKIER CZEKOLADOWY: Cukier puder przesiewamy z kakao przez sitko do spulchnienia. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, podgrzewamy
Wanilia i Kardamonciasta, które pozostało od piernika staropolskiego , upiekłam duże piernikowe serca. Były dodatkiem do świątecznych prezentów. Każde ozdobiłam lukrem i perełkami cukrowymi. Później zapakowałam w celofan przypięłam kokardę i dołączyłam bilecik z życzeniami. Moje serca miały wysokość 14cm i szerokość u góry 12,5cm. Wcześniej przygotowałam sobie szablon z kartonu o tych właśnie wymiarach przy pomocy którego wycinałam serca z ciasta
Wiem co jemcynamonem. Masę rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanym drożdżowym cieście, zwijamy je następnie w rulon i kroimy na mniej więcej 12 części. Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. lukier: 1/2 białka 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka(...)łyżeczka soku z cytryny Z powyższych składników ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku z cytryny. Smacznego! ciasto drożdżowe: na ok. 10-12 rogali 250 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 500 g mąki
bistro mamaDzisiaj grzeszymy i robimy obłędnie pyszne domowe drożdżówki z dynią, a dokładnie z konfiturą dyniową i malinami. Drożdżówki ślimaczki do odrywania. Polane różowym malinowym lukrem. Przepyszne połączenie smaków idealne na śniadanie czy podwieczorek! Polecam! Sezon na dynię w pełni, ja ten czas jesienny bardzo lubię. Lubię kiedy na parapecie w kuchni stoi dynia, kiedy słońce świeci jakoś bardziej(...)posklejają tworząc ciasto an całej blaszce. Potem będziemy mogli je sobie fajnie odrywać. Po ułożeniu bułeczek na blaszce, odstawiamy je na 25 minut. Ciasto w tym czasie podrośnie. Wstawiamy do pieca na 170 stopni C. Przygotowujemy lukier malinowy. Potrzebujemy niewielkiego białka z jaja kurzego i 1/2 szklanki cukru pudru, łyżeczki soku z malin. Wszystko za pomocą trzepaczki, bardzo energicznie mieszamy
SMYKWKUCHNImleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy do momentu aż zgęstnieje jednak będzie na tyle płynny
Kuchenne Wariacjenadzienie: 250-300 g świeżych jagód (po jednej płaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru(...)dokładnie wymieszałam i odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Jagody umyłam. Posłodziłam. Można posypać jagody łyżką mąki ziemniaczanej. Wracajmy do ciasta. Przez chwilę wyrobiłam je. Podzieliłam na 12 części. Można na więcej części. Ja robiłam większe jagodzianki. Uformowałam kule i zostawiłam je do podrośnięcia na około 15 minut. Następie kolejno
potrawyregionalnemają nerwów do pączków rosnących na drożdżach Składniki na ciasto: 300g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego) 220-230g mąki pszennej (1,5 szklanki) 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Składniki na posypkę cukrowo-cynamonową: 50g cukru kryształu 1 łyżeczka cynamonu Składniki na lukier cytrynowy: 100g cukru pudru 1-2 łyżek soku(...)temperatury 175 stopni). Nakładać ciasto na rozgrzany olej za pomocą małej łyżeczki. By ciasto nie przyklejało się do łyżki można maczać ją w oleju. Smażyć pączki na złoty kolor. Gotowe pączki wykładać na ręcznik papierowy lub bibułkę. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze lub polać lukrem. Lukier cytrynowy lepiej pasuje do pączków zrobionych z serka homo naturalnego. Jeśli wykonywałaś
Mania Wypiekaniawięc dziś w słodkim piątku klasyk na Wielkanoc - babka marmurkowa. Musiałam upiec dwie, ponieważ przy pieczeniu pierwszej włączyłam termoobieg, a okazuje się, że to bardzo źle robi ciastom, bowiem wysychają i przypalają się na zewnątrz. Tak też się u mnie stało, ale nie dałam za wygraną. Wykręciłam 0-700-mama ;) uzyskałam niezbędne porady i oto jest! Bardzo chciałam(...)cytrusów i drugą połowę masy kakaowej. Piec 1 godzinę 20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Najlepiej po godzinie sprawdzić czy ciasto się nie przypala. Do wyciśniętego soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i mieszać aż lukier osiągnie gęstą konsystencję. Polać nim babkę
W kuchni wieczoremwilgotnej konsystencji oraz niesamowitym aromacie, którego nadaje cynamon, gałka muszkatołowa i aromat pomarańczowy (którego nie warto pomijać ani zamieniać na inny!). Ciasto nie jest zbyt słodkie więc możecie pokusić się np. o polewę kajmakową czy lukier na bazie soku pomarańczowego z dodatkiem startej skórki pomarańczowej... Ja najbardziej lubię takie 'gołe' :) Spróbujcie i Wy i przekonajcie się sami, jak pięknie pachnie(...)masę, wlać olej, aromat pomarańczowy, dodać startą dynię, orzechy i wymieszać. W drugiej misce połączyć mąkę z proszkiem oraz sodą, przesypać do miski z dynią i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę (27x20 cm) posmarowaną masłem oraz oprószoną mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut. Smacznego
Kraina Miodem Płynącabyło dużo maku ...pamiętam jak wybierałam mak z ciasta :) a ciasto zostawiałam na talerzyku. Moj makowiec musi ! mieć dużo maku, niekoniecznie dużo bakalii ...wychodzi zawsze . Polececam. Zaczynamy : Składniki na ciasto: ok. 3 szklanek mąki 180 ml letniego mleka6 żółtek 6 łyżek cukru21 g suchych drożdzy150 g masła, roztopionego, schłodzonego pol łyzeczki soli 1,5 łyzki spirytusu(...)masy. Ciasto zwijamy, boki zakładamy , by masa podczas pieczenia nie wypłynęła. Przygotowujemy papier do pieczenia- smarujemy oliwą. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia- zostawiamy małą szparę :) około 1 cm. Pieczemy na 180 C - 30-40 min.Makowiec gotowy :)Lukier rozrabiamy w miseczce- jak zacznie tężeć polewamy makowiec - dekorujemy.Smacznego
Smaki Edytywaniliowy sól Masa twarogowa: 500 g twarogu 1 jajko 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Wszystkie składniki utrzeć na gładko. Wykonanie: Masa twarogowa Twaróg roznieść widelcem wraz z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie połączyć. Ciasto Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i jogurtem rozetrzeć na gładko, odstawić(...)część ciasta i składamy do 1/3 (tak jak na fotografii), a następnie chwytamy za górną część i przykładamy. Pokroić na równe 12 części. Każdy pasek przekręcić w ósemkę i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Poczekać około 15 minut aż bułki wyrosną. Piec w 180 stopniach C do zarumienia się bułek. Po wystudzeniu polać lukrem. Źródło: margarytka.blogspot.com
O kuchni z uczuciem