więcej! Składniki: 480 g mąki 320 g masła 160 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: lukier królewski z tego przepisu: lukier masa plastyczna czarna, czerwona, zielona Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy razem i lepimy z ciasta kulę. Wkładamy ją do lodówki na 20 minut. Wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy kształty bałwanków. Pieczemy 10 minut
Kulinarne Inspiracjemiłośników suchych ciast, babka to wspaniały rarytas, a na wielkanocny stół , to obowiązkowe ciasto Składniki: 5 jajek 1 szklanka oliwy 1 szklanka oranżady 2,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru Lukier 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy(...)mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (można do jednej części ciasta dodać 1 łyżkę kakao). Wlewamy wyrobione ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C. Po upieczeniu lekko ostudzoną polewamy lukrem. Smacznego
kgwjanczewodonuty były na mojej liście już od dłuższego czasu i choć przejrzałam dużo przepisów zdecydowałam się zrobić je z babciowego ciasta na pączki ( w oryginale można zobaczyć je tu ). Zamiast nadzienia z dżemu domuty mają słodki lukier i są udekorowane cukiereczkami. Do ich przygotowania będziecie potrzebować dwóch okrągłych foremek w różnych rozmiarach – można zrobić je np. ze szklanki(...)waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki
Ciastkozercysię Wam taki pomysł ? Tym razem upiekłam pierniczki w formie choinki i postanowiłam ozdobić je zielonym lukrem i białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince. Zielone pierniczki choinki Składniki:Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku(...)pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3 mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze
Kulinarne przygody Gatityzaległości, więc postanowiłam coś upiec. Tym razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej 3 g suchych(...)Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrami, dodać śmietanę i pokrojone drobno masło lub margarynę. Zagnieść ciasto, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ponownie krótko wyrobić ciasto, podzielić na pięć części . Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzielić na osiem równych części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik
Na słodko lub wytrawniedrożdżówki. Uwielbiam tradycyjne jagodzianki, dlatego zdecydowałam się wypróbować wersję z mascarpone. Serek, który jest tak naprawdę bardzo tłustą śmietaną, świetnie się sprawdza w cieście drożdżowym. Jagodzianki są wilgotne i puszyste. Można zajadać je same, z lukrem, z kruszonką lub tak jak ja – z jednym i drugim. Przyznam, że nie lubię jagodzianek z cukierni – smakują trochę chemicznie(...)cukrem i dodajemy do miski z mąką i drożdżami. Wlewamy pozostałe mleko (lekko podgrzane) i mascarpone. Mieszamy wszystko łyżką, dodając stopniowo stopione masło. Gdy składniki się połączą wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Jagody myjemy, przebieramy i delikatnie mieszamy z cukrem pudrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i zagniatamy przez
Poezja smakuzmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie ;) Składniki: Ciasto: 750 g mąki 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa(...)firmy ) 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy pół szklanki cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy mandarynki Przygotowanie: Ciasto: Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Dodać żółtka i śmietanę
Domowa Cookierenka Agiłyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam miąższ z jednej laski wanilii) 1 jajko Lukier: cukier puder mleko aromat np. rumowy* kakao* Wszystkie podane wyżej składniki połączyć ze sobą. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać miąższ i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Po tym czasie je rozwałkować i wykrawać dowolne kształty
My simple kitchenpieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni około 8-10 minut (w zależności od wielkości i grubości, na jaką udało się nam rozwałkować ciasto. Studzimy na kratce. Możemy je oblać polewą czekoladową lub lukrem - zyskają na smaku. RADA: Powidła powinny być bardzo gęste, smak dowolny, ale najlepiej śliwkowy lub inny kwaśny
Kolorowy Przepisownikponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 175 C, strudel z wierzchu przed włożeniem posmaruj obficie białkiem. Czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto na kratce kuchennej, posyp cukrem pudrem lub polej słodkim lukrem
Apetyczna babeczkazrobione :D Składniki: 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki śmietany 12% 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 aromatu śmietankowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na lukier: sok z 1 cytryny cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie sok z cytryny - sporo będzie i ilość cukru pudru zależy od ilości soku z jednej cytryny Nastawić piecyk(...)białości Nadal miksując dodać olej, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i aromat Foremkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto Piec ok. 45 minut Polukrować lub posypać cukrem pudrem. U mnie lukier cytrynowy Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combrzegu krótszego boku (pamiętajmy żeby zostawić kawałeczek ciasta, aby zlepić bułkę) układamy kopiastą łyżkę sera i jagody, zawijamy tak, aby skleić ciasto by nic nam nie wypływało, zostawiając kawałek ciasta takiej długości, aby można nim było obłożyć bułeczkę. Nacinamy go tak, aby powstały paseczki i przekładamy przekrojone kawałki na drugą stronę bułki i zakładamy końcówki pod spód. Tak gotową jagodziankę(...)Piekarnik nagrzewamy do 200st C i pieczemy jagodzianki przez ok 15-20 min (jak będą delikatnie brązowe to są już gotowe).Jeszcze gorące lukrujemy. (jeśli chcemy mieć bardziej gęstszy lukier to dodajemy więcej cukru, tutaj to już wszystko zależy od nas).Smacznego
charlotte gotujemięciutka i lekko wilgotna, przez co babka utrzymuje dość długo świeżość. W każdym razie polecam gorąco, bo jest przepyszna :) PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu. Ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 2 łyżki kakao 100 - 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 szklanki mąki
Smakowy Rajużyciem foremki do serduszek :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, lukier: cukier puder, gorąca woda, zielony barwni, draże na oczy i nosek. Przygotowanie: W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy tak długo, aż składniki połączą nam się w jedną kulkę. Następnie ciasto wkładamy(...)mniejsze i większe). Te mniejsze należy przeciąć wzdłuż- będą to uszy. Doklejamy pod spodem dużego serduszka uszy. Układamy ciasta na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 175 stopniach. Do cukru pudru dolewamy powoli gorącą wodę i mieszamy. Lukier musi być gęsty, jak wyjdzie za rzadki to dosypujemy cukier puder. Na koniec dodajemy zielony barwnik w żelu
Aga w kuchniminut do ponownego wyrośnięcia. Piec przez 40 minut w 190 stopniach. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Jeszcze ciepłe polać lukrem. Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wody Cukier puder wymieszać z wodą. * ciasto można piec bezpośrednio na blaszce z wyposażenia piekarnika, ja jednak wolałam je umieścić w tortownicy, żeby lepiej trzymało formę ;) Inspiracja
Moja Galeria Smaku