Kruche ciasto orkiszowe ze śliwkami i kruszonką… 365To już oficjalne – dołączyłam do grona rozbieganych mam, babć i tatusiów, którzy każdego ranka od poniedziałku do piątku maszerują … Czytaj dalej →
brunetkawkuchni
Rogaliki drożdżowe 180białkiem (u nas ten etap pominięty) lub wodą. Układamy rogaliki na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ciasto będzie rumiane. Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem, posypką czekoladową lub smarujemy lukrem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mazurek makowy 163Spód z ciasta ucieranego, makowa masa, mnóstwo bakalii na wierzchu i wykończenie z białego lukru. Taki właśnie jest ten mazurek. Słodki, smaczny i efektowny". Czytaj więcej
Wiem co jem
Mazurek kajmakowo-morelowy 184iście rokokowym przepychem. Dawniej przyrządzane na opłatkach, dziś najczęściej na kruchym spodzie. Przy ich komponowaniu obowiązuje niezmiennie jedna zasada: „ciasta na palec”, masy „na dwa palce”, a do tego jeszcze bakalie, lukier, czekolada. Wszystko czego dusza zapragnie. Ma być słodko i kolorowo. Mazurek, który przygotowałam w tym roku nie do końca spełnia te wymagania, zwłaszcza jeśli idzie o grubość masy
Wiem co jem
Ciasto marchewkowe 726papierem okrągłej lub kwadratowej foremki. do ciasta możemy dorzucić kilka rodzynek, orzechy lub migdały. Pieczemy w temp. 180'C ok. 30 minut. P.S. Ciasto można przełożyć kremem lub dżemem, albo oblać polewą czekoladową, czy też lukrem. Smacznego
Luźna Kuchnia
Pączuszki pszenno-orkiszowe na serku waniliowym, z lukrem pomarańczowym i skórką 240pączki prawie błyskawiczne. Zanim tłuszcz w rondlu dobrze się rozgrzeje już zdążycie wyrobić ciasto. Potem już tylko smażenie i już niedługo można zajadać. Ja zrobiłam lukier pomarańczowy, ale możecie je po prostu oprószyć cukrem pudrem i też będzie dobrze. Takie pączuszki są naprawdę pyszne, koniecznie zróbcie bo przecież to już ostatki! Jeśli nie przepadacie za pączkami może usmażycie bardzo kruchy
Smaczna Pyza
Pomarańczowe ciasto drożdżowe z rodzynkami 279Jedno z moich ulubionych drożdżowych ciast, robię je z pamięci i jak zwykle na oko. Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu, to po raz pierwszy zrobiłam lukier na bazie wyciśniętego soku z pomarańczy. Do środka natomiast dodałam startą skórkę pomarańczową.Czytaj więcej
bistro mama
Ciasto na świąteczne pierniczki cz.2. Pieczenie i lukrowanie pierniczków. 426Kilka tygodni temu zamieściłam przepis na pierniczki. Przyszła pora na ich pieczenie i lukrowanie! Czytaj więcej »
Ana Mari's world
Słodkie upominki - renifery z piernika 189przepis na pierniki możecie sprawdzić tu.Jeśli decydujemy się na duży kształt piernika, z którego przy przenoszeniu łatwo mogą odpaść cieńsze elementy, warto rozwałkować ciasto już na papierze do pieczenia.Do dekoracji pierników świetnie nadaje się lukier z białek (przepis znajdziecie tu). Możecie wykorzystać także bakalie, cukrowe ozdoby, cukiereczki, a nawet żelki. Do wykonania opakowania potrzebny będzie celofan (pojedyncze arkusze można
Ciastkozercy
PIECHOTĄ DO LATA CZYLI TRUSKAWKOWY SORBET 258jestem fanką mocnej dawki słodkości, chociaż słodycze lubię :) Zawsze wybieram jednak te mniej słodkie. Nie przepadam za lukrem, karmelem, masą krówkową, bezami i innymi słodkościami, chociaż jak zostanę poczęstowana ciastem z powyższymi dodatkami to ... zjem grzecznie bez wydziwiania. Lubię lody, ale o stokroć bardziej ich mniej słodki, orzeźwiający zamiennik czyli sorbet. Dziś podaję prościuteńki przepis
Walijskie Pichcenie
Baba cytrynowa na białkach. 190stopniowo dodawać do ciasta nadal wyrabiając na średnich obrotach. Dodać osuszone rodzynki.Ciasto przełożyć do dużej formy z kominkiem i odstawić na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Pieczemy w temp.180stop. ,50-60 min.Polać lukrem cytrynowym -białko utrzeć z cukrem pudrem + kwasek cytrynowy lub cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny
Kulinarny karnet Christophera
Entliczek pentliczek i oto serniczek 178Gotową masę przelewamy na wierzch upieczonego wcześniej ciasta. Całość sernika pieczemy 45 minut w 160 stopniach. Należy uważać, żeby nie przypiec wierzchu ciasta za bardzo. Dekoracja według uznania, ja polałam sernik roztopioną czekoladą i lukrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie
Baba z kuleczkami marcepanowymi 204dodają jej uroku! Pomysł własny :) Składniki: Ciasto; 6 jaj 25 dag masła 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek oleju słonecznikowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 cukier waniliowy aromat migdałowy Kuleczki marcepanowe: 100 g marcepanu odrobina czerwonego barwnika w żelu Lukier czekoladowy: 100 g cukru pudru 1 czubata(...)koniec wlać olej oraz ocet i wymieszać. Następnie wsypujemy kuleczki marcepanowe i mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do dużej silikonowej formy na babę Pieczemy około 50 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. Schłodzoną babę wyjmujemy z formy. LUKIER CZEKOLADOWY: Cukier puder przesiewamy z kakao przez sitko do spulchnienia. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, podgrzewamy
Wanilia i Kardamon
Słodki upominek 163ciasta, które pozostało od piernika staropolskiego , upiekłam duże piernikowe serca. Były dodatkiem do świątecznych prezentów. Każde ozdobiłam lukrem i perełkami cukrowymi. Później zapakowałam w celofan przypięłam kokardę i dołączyłam bilecik z życzeniami. Moje serca miały wysokość 14cm i szerokość u góry 12,5cm. Wcześniej przygotowałam sobie szablon z kartonu o tych właśnie wymiarach przy pomocy którego wycinałam serca z ciasta
Wiem co jem
Cynamonowe rolsy z migdałami 218cynamonem. Masę rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanym drożdżowym cieście, zwijamy je następnie w rulon i kroimy na mniej więcej 12 części. Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. lukier: 1/2 białka 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka(...)łyżeczka soku z cytryny Z powyższych składników ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku z cytryny. Smacznego! ciasto drożdżowe: na ok. 10-12 rogali 250 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 500 g mąki
bistro mama