likier - 5379 przepisów (strona:288/359)

Pierniczki korzenne Betti 408

żeby po odparowaniu zamknąć pierniczki w słoju lub blaszanej puszce. Miękkną po ok 5 dniach.  Nigdy nie zdobimy tych pierniczków, bo same w sobie są przepyszne, a wszelkie lukry i posypki były by tylko ,,przeszkadzaczem

Apetyczna babeczka
Ryżowe ciasto cytrynowo - pomarańczowe 204

głównym jak również deserem.    Składniki : 2 litry mleka Laska wanilii Cytryna, (plastry skórki ) Pomarańcz do otarcia skórki 20 dag cukru 40 dag ryżu 5 jajek Rum lub likier 1 kieliszek (alkohol jest dodatkiem wg.uznania) 2-3 garście rodzynek  Po rodzynki i wanilię zajrzyjcie do  www.owocowyraj.eu Wykonanie ; Mleko nastawiamy do gotowania z: plastrami z całej cytryny, (obieramy

Apetyczna babeczka
Pączki z konfiturą z róży z piwnym ciastem 183

piwa 15 dag roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki cukru  3 całe jajka 3 żółtka Do nadziewania: konfitura, dżem, budyń, czekolada Wierzch: lukier, polewa, cukier puder Dekoracja i nadzienie wg. upodobań  Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Dodać jaja i żółtka, ciepłe mleko, piwo i zagniatamy na elastyczne ciasto, jeśli

Apetyczna babeczka
Oczy Carycy 386

mleka 1 cukier wanilinowy  25 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki w tym samym kolorze paczka okrągłych biszkoptów 5 - 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2-3 kieliszki amaretto, rumu lub likieru 250 ml wrzątku do zalania kawy wiórki kokosowe Polewa: 10 dag masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru pudru  1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek

Apetyczna babeczka
Pierniczki 172

zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Dekorujemy lukrem

Aga w kuchni
Cytrusowy sok 113

Zrobiłam także pyszny soczek z grapefruitów.... Z otrzymanego soku można zrobić smakowy lukier do ozdabiania ciastek oraz pyszną egzotyczną babkę

Aga w kuchni
Szybkie babeczki - serniczki 147

przez 3 minuty. Następnie masę serową przełożyłam do babeczek (użyłam kupnych, gotowych babeczek). Ułożyłam je na blaszce i piekłam 20 minut w 180 stopniach. Wyjęłam, gdy ostygły polałam żółtym lukrem i posypałam posypką. Deser jest tak prosty, że wyjdzie on każdemu

Aga w kuchni
Nalewka porzeczkowa 155

Przepis zaczerpnięty z książki "Likiery" wydawnictwa Weltbild z moimi modyfikacjami... Składniki: 300 g czerwonych porzeczek, 200 g brązowego cukru (u mnie 150 g białego cukru), 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej, 200 ml grenadiny, 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%).   Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową , , miętową , aroniową, wiśniową i z czarnego bzu . Przygotowanie:     Porzeczki

Aga w kuchni
Rafaello - pralinki 160

Ostatnio robiłam likier malibu i został mi cały słoiczek nasączonych alkoholem wiórek kokosowych. Wykorzystałam je do zrobienia rafaello. Składniki: 200 g białej czekolady, 50 ml kremówki, 30 g masła, migdały, 30 g wiórków kokosowych nasączonych alkoholem+ wiórki do obtoczenia Przygotowanie:     Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 sekund. Po tym czasie zdejmujemy z migdałów skórki. Kremówkę przelewamy do rondelka

Aga w kuchni
Rudolfy z ciastek 178

Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Gdy ciasteczka ostygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i napełniamy nią szprycę. Dekorujemy ciasteczka, m&m's przyklejamy czekoladą lub lukrem

Aga w kuchni
Warkocze pełne malin na oleju rzepakowym i maślance 279

szczególności bułeczki na słodko. Świetnie sprawdziły się u nas właśnie te bułeczki - warkocze z ciasta drożdżowego na bazie maślanki oraz oleju rzepakowego. Wypełnione słodkimi świeżymi malinami i polane lukrem. Idealne zarówno na śniadanie jak i na deser;) Składniki: 350g-400g mąki pszennej,  150g mąki krupczatki,  30g świeżych drożdży,  3 jajka,  3/4 szklanki maślanki,  1/2 szklanki

Z miłości do słodkości
Sernik na zimno tiramisu 3541

użyć zamiast bawić się z kartonem Składniki 500g serka mascarpone 4 żółtka szklanka cukru pudru 300g biszkoptów 250ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 150 ml mocnej kawy 100 ml likieru amaretto kakao do posypania dodatkowo: pudełko po chusteczkach zszywacz papier do pieczenia nożyczki Przygotowanie   1. Z pudełka po chusteczkach odciąć górny karton. Dokładnie wymierzyć kawałki papieru do pieczenia

zjem to blog kulinarny
Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą 226

jajka,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  150g białej czekolady,  300g czerwonej porzeczki (mogą myć mrożone),  5 łyżek ajerkoniaku. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier, wymieszać i ostudzić. Biały ser zmielić, dodać cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować. Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić

Z miłości do słodkości
Cytrusowe ciasto z figami i daktylami 192

patyczek jest suchy, ciasto jest już upieczone i możemy je wyjąć z piekarnika. Ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Po całkowitym wystygnięciu ciasto możemy udekorować lukrem i posypać bakaliami. insertCookd("4dbbb72b6662c0be6a712227f92cce5d

Kulinarne przygody Gatity
Babka majonezowa 256

się ją bardzo szybko, tyle ile nagrzewa się piekarnik. A udekorowanie jej zależny od Waszej inwencji. Moją delikatnie ozdobiłam polewą z białej czekolady, ale możecie wykorzystać do niej klasyczny lukier  lub po prostu cukier puder. Serdecznie polecam na świąteczny stół. Inspiracja   Najsmaczniejsze.pl Babka majonezowa Składniki: 100 ml delikatnego majonezu 100 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej

Kulinarne przygody Gatity