likier - 5379 przepisów (strona:283/359)

Tort Makowy Ajerkoniakowy 315

wkładamy do lodówki do momentu całkowitego schłodzenia, najlepiej min. 2 h. Po tym czasie ubijamy śmietankę*, wsypujemy cukier puder i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy mascarpone, na końcu wlewamy likier. Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie

Słodka Strona
Mini Torciki Szwarcwaldzkie 141

śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudu fix do śmietany słoik wisienek koktajlowych ok. 50 g tartej gorzkiej czekolady *w wersji dla dorosłych biszkopty można dodatkowo nasączyć likierem wiśniowym Mini Torciki Szwarcwaldzkie - Sposób przygotowania: Blaszkę o wymiarze ok. 40 x 55 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić

Słodka Strona
Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą 177

Składniki : Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru łyżka mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 600 ml śmietanki kremówki 2 tabliczki czekolady łyżka likieru malibu ok. 4 łyżki dżemu truskawkowego (lub malinowego) ok. 4 kostki białej czekolady (opcjonalnie) Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę

Słodka Strona
Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami 263

temperaturę do 165 stopni i pieczemy kolejne ok. 45 minut do suchego patyczka. Glazura: Cukier puder ucieramy z sokiem z dodatkiem niewielkiej ilości fioletowego barwnika i odrobiny niebieskiego (gdy lukier okazałby się za rzadki w konsystencji dodajemy więcej cukru pudru, jak za gęsty - soku).       Moje posty

Słodka Strona
Otrębowa babka 155

minut. *Ciasto wyszło mało słodkie mimo łyżki słodzika, mi to nie przeszkadza, siostra trochę marudziła, więc wystarczy trochę słodzika wymieszać z odrobiną soku z cytryny i odrobiną wrzątku na lukier i polać nim ciasto na pewno będzie słodsze. A słodzik na diecie nie przeszkadza (i jest zastępnikiem cukru i cukru pudru). Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka korzenne. Piernikowe, kruche choinki 258

rodziny. Aby upiec kruche korzenne ciasteczka wykorzystałam przepis znaleziony na stronie Moje ciasto , gdzie jest mnóstwo dobrych receptur na różne wypieki i desery. A do dekorowania przydał się gotowy lukier i dekoracje cukrowe oraz opłatkowe Dr. Oetker. Dzięki nim ozdabianie ciasteczek było szybkie a efekt kolorowy. Zobacz jak z innymi blogerami bawiliśmy się na świątecznych warsztatach kulinarnych ! ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Oponki serowe 156

czyli wrzucamy na głęboki wrzący olej lub inny tłuszcz do smażenia. Po usmażeniu wykładamy na papier, aby odciekły z resztki tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą lub lukrem.  Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 136

lekkiego przestudzenia. Ja użyłam średniej blaszki (28X25 cm), więc moje ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie większej blaszki, wtedy wyjdzie cieńszy placek :) Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem - jak kto lubi. Zaletą ciasta jest to, ze nie jest za słodkie, a twarożkowa masa ma dość neutralny smak, przez co bardzo dobrze czuje się smak jabłek. Jeśli zasmakuje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami 161

tortownicy (lub innej okrągłej formie) wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut.  Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można podawać lekko ciepłe. Ciasto jest niezwykle wilgotne i smaczne. Migdały przed wysypaniem można podpiec na suchej patelni, wtedy nabiorą jeszcze większej chrupkości. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówki z jeżynami 176

temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko zrumienione. te drożdżówki naprawdę są w środku puszyste Moje owoce były bardzo kwaśne, dlatego postanowiłam drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli jednak macie słodkie owoce, to dodatkowy cukier jest zbędny, gdyż samo ciasto jest wystarczająco słodkie. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu 188

dyni, która nie mieściła się już na kuchennym blacie ;) A że dzień był ponury, więc na rozgrzewkę dorzuciłam troszkę pachnących przypraw i syrop imbirowy zamiast polewy czy lukru. I to był strzał w dziesiątkę! Ciasto wyszło pyszne, słodkie i pachnące :) Chcecie kawałeczek? :) Składniki: 3 jajka , 1 szklanka cukru , 2 i pół szklanki startej drobno dyni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowy wieniec świąteczny 273

nożem od zewnętrznej strony. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut. Wystudzone ciasto możemy udekorować lukrem. Smacznego! :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Moje Ciacho . Przepis bierze udział w akcjach

My Culinary Art
Boże Narodzenie - galeria 933

marcepanem Ciasteczka z maszynki Cieszyńskie koniczynki Mikołaj Zakwas buraczany Barszcz czysty Krokiety z mięsem Kapuśniaczki Kruche babeczki Kokosanki Pomarańczowe paluszki Domowy cukier waniliowy Sałatka Rogaliki z białym makiem Likier piernikowy Miodownik Ciasteczka z orzechami Kasztanki

Ala piecze i gotuje
Piekę w weekend 157

wykonaniu, idealne do ciepłej czekolady. Hmm pycha! Przepis zaczerpnięty z kopalni przepisów, czyli ze strony Moje Wypieki. To moje pierwsze brownie robione samodzielnie. Zmniejszyłam ilość jajek i nie użyłam likieru, ale ciasto nadal było bardzo dobre. Składniki: 160 g masła 2 jajka kilka łyżek mleka 180 g gorzkiej czekolady 1 i 1/4 szklanki cukru 1 łyżka kawy granulowanej 1 łyżeczka

NA MOIM TALERZU
Tort tiramisu 170

kąpieli wodnej. Nieco przestudzić. Dodać do masy waz z cukrem pudrem. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić. Do nasączenia: 150 ml dobrego espresso 1/4 łyżeczki kardamonu 100 ml amaretto (lub innego likieru) Zaparzyć espresso, wystudzić i wymieszać z amaretto i kardamonem. Do posypania i dekoracji: kakao lub starta czekolada rurki waflowe Przygotowanie: Pierwszy blat położyć na tortownicy i nasączyć połową kawy

Food Square

Proponowane wyszukiwania