likier - 5379 przepisów (strona:283/359)

Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 387

użyłam tortowej) 50g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker) Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej) 1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1-2 łyżki spirytusu Środek: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody 100ml zaparzonej mocnej kawy 100g cukru 1 łyżka kawy

Mała Cukierenka
Staż w pracowni Zoe Clark 198

cupcake” i kawą, którą mogłam wypić w towarzystwie Zoe. Bardzo szybko zleciały mi te tygodnie u Zoe. Mogłam wziąć udział w tylu nowych projektach i dobrze poznać pracę z lukrem plastycznym. Muszę przyznać, że to trudna praca, która wymaga ogromnej dokładności, uwagi i precyzji. Do tego jest czasochłonna, ale efekt końcowy dostarcza wiele satysfakcji i w Anglii jest dobrze płatny

Mała Cukierenka
Pączki pieczone 395

było wyjścia..pączki musiały być..tzn,marmoladę można byłoby wykorzystać i do czego innego, ale ja postanowiłam zrobić pączki..Marmolada jest twarda i nie wypływała z pączków..lukru nawet nie robiłam, bo pączki i tak były słodkie dzięki pysznej marmoladzie..Pączki..tym razem i po raz pierwszy upiekłam..od dawna też przybierałam się do takiego eksperymentu i żałuję...że dopiero

Moje domowe kucharzenie
Sernik prawie Wiedeński 215

godziny piekarnik i czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej.  Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków. Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem. Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady

Eat Shrimps
Proste ciasto dyniowe 269

minut (do czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem). Gotowe ciasto dyniowe polewamy lukrem (1 łyżka cytryny rozmieszana z 3/4 szklanki cukru pudru), polewą czekoladową, karmelową, z kremowego serka lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Podany przepis nadaje się także do przygotowania muffinek (pieczemy wtedy

Poezja smaku
Tartaletki z masą migdałową i gruszką 193

gwiazdki anyżu 4 ziarenka czarnego pieprzu Masa migdałowa: 100 g masła 100 g zmielonych migdałów 1/2 szklana cukru pudru 2 łyżki mąki tortowej 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki likieru o smaku amaretto Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder, żółtko i jajko. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto

Oryginalny smak
Babka cytrynowa 220

niedługo ;)  Składniki : 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 2 kisiele cytrynowe + mąka ziemniaczana do dopełnienia szklanki 1 szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : lukier lub cukier puder Przygotowanie : Jajka ucieramy na puszystą masę ze szklanką cukru. Do szklanki wsypujemy 2 kisiele i dopełniamy mąką ziemniaczaną tak, aby wyszła nam razem pełna szklanka. Dodajemy

charlotte gotuje
Szybkie ciasto pomarańczowe 455

proszkiem do pieczenia i wszystko już ostatecznie łączymy ze sobą na najniższych obrotach.  Masę przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy ok 45-50min. Ostudzone ciasto warto polać lukrem zrobionym ze świeżego soku pomarańczowego + cukru pudru. Smacznego

charlotte gotuje
Tort Marcello 745

górę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce. * Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pyszny Smacznego

charlotte gotuje
Dwukolorowa chałka z kruszonką 213

Robiłam już z tego ciasta  bułki z porzeczkami i budyniem , które macie tutaj  klik  , jak również przepyszne jagodzianki z białym serem i lukrem klik  . Ciasto jest na prawdę dobre i po raz kolejny coś z niego wyczarowałam. Dzisiaj jest to chałka z dżemem brzoskwiniowym, wyszła pyszna ! :)  Składniki na ciasto : 300 ml ciepłego mleka

charlotte gotuje
Babeczki choinki 250

worek) i dziubek do szprycy w kształcie dowolnej gwiazdki. Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np.: ten lub ten . Przestudzone babeczki dekorujemy najpierw śnieżnym białym lukrem ( tu przepis ) i posypujemy cukrem. Do gęstego maślanego kremu (np. takiego jak tu ) dodajemy zielony barwnik spożywczy i przekładamy do worka cukierniczego z dziubkiem w kształcie gwiazdki. Wyciskamy na babeczkach

Ciastkozercy
Babeczki czapki Mikołaja 167

wykorzystać cukrowe maliny z galaretką w środku. W zależności od wielkości owoców warto dobrać większy lub mniejszy rozmiar babeczki. Owoce myjemy i przekładamy na czystą ściereczkę, żeby wyschły. Biały lukier ( tu znajdziecie przepis ) przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskamy pasek wokół spodu truskawki lub maliny. Owoc przyklejamy na przestudzoną babeczkę (np. taką ). Na czubku wyciskamy małą lukrową kulkę

Ciastkozercy
Babeczki ze świątecznym wieńcem 267

salonach, równie dobrze wyglądają jako świąteczna dekoracja na babeczkach. Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np.: tego Wystudzone babeczki pokrywamy masą cukrową lub białym lukrem ( przepis znajdziecie tu ) Do gęstego maślanego kremu (np. takiego jak tu) dodajemy zielony barwnik spożywczy i przekładamy do worka cukierniczego z dziubkiem w kształcie gwiazdki. Wyciskamy malutkie różyczki wzdłuż brzegu babeczki

Ciastkozercy
Misie polarne z masy cukrowej 249

wyczarować polarnego misia.         Cukrowe figurki możecie wykorzystać do dekoracji babeczek lub tortów, ich wielką zaletą jest również fakt, iż można przygotować je wcześniej i przykleić lukrem lub kremem na wypiekach przed samym podaniem.   Misie polarne z masy cukrowej Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy