likier - 5379 przepisów (strona:283/359)

KEKS NAJEŻONY BAKALIAMI 194

mące, dodajemy do ciasta ze skórką pomarańczową. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki, pieczemy 40 min w 180 st. Gotowe wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem jak kto woli

Z Majeczką w kuchni
MANNA ROZKOSZ 177

rodzynki,wiórki kokosowe i skórki pomarańczy.Mieszamy co jakis czas,az masa zgęstniej.Wykładamy do pucharków,podajemy na ciepło lub mocno schłodzone.W obu wersjach pyszne PS: POLANE ULUBIONYM LIKIEREM W WERSJI DLA DOROSŁYCH SMAKUJE WYŚMIENICIE

Z Majeczką w kuchni
Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 372

użyłam tortowej) 50g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker) Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej) 1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1-2 łyżki spirytusu Środek: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody 100ml zaparzonej mocnej kawy 100g cukru 1 łyżka kawy

Mała Cukierenka
Staż w pracowni Zoe Clark 175

cupcake” i kawą, którą mogłam wypić w towarzystwie Zoe. Bardzo szybko zleciały mi te tygodnie u Zoe. Mogłam wziąć udział w tylu nowych projektach i dobrze poznać pracę z lukrem plastycznym. Muszę przyznać, że to trudna praca, która wymaga ogromnej dokładności, uwagi i precyzji. Do tego jest czasochłonna, ale efekt końcowy dostarcza wiele satysfakcji i w Anglii jest dobrze płatny

Mała Cukierenka
Pączki pieczone 377

było wyjścia..pączki musiały być..tzn,marmoladę można byłoby wykorzystać i do czego innego, ale ja postanowiłam zrobić pączki..Marmolada jest twarda i nie wypływała z pączków..lukru nawet nie robiłam, bo pączki i tak były słodkie dzięki pysznej marmoladzie..Pączki..tym razem i po raz pierwszy upiekłam..od dawna też przybierałam się do takiego eksperymentu i żałuję...że dopiero

Moje domowe kucharzenie
Sernik prawie Wiedeński 202

godziny piekarnik i czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej.  Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków. Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem. Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady

Eat Shrimps
Proste ciasto dyniowe 236

minut (do czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem). Gotowe ciasto dyniowe polewamy lukrem (1 łyżka cytryny rozmieszana z 3/4 szklanki cukru pudru), polewą czekoladową, karmelową, z kremowego serka lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Podany przepis nadaje się także do przygotowania muffinek (pieczemy wtedy

Poezja smaku
Tartaletki z masą migdałową i gruszką 174

gwiazdki anyżu 4 ziarenka czarnego pieprzu Masa migdałowa: 100 g masła 100 g zmielonych migdałów 1/2 szklana cukru pudru 2 łyżki mąki tortowej 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki likieru o smaku amaretto Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder, żółtko i jajko. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto

Oryginalny smak
Babka cytrynowa 200

niedługo ;)  Składniki : 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 2 kisiele cytrynowe + mąka ziemniaczana do dopełnienia szklanki 1 szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : lukier lub cukier puder Przygotowanie : Jajka ucieramy na puszystą masę ze szklanką cukru. Do szklanki wsypujemy 2 kisiele i dopełniamy mąką ziemniaczaną tak, aby wyszła nam razem pełna szklanka. Dodajemy

charlotte gotuje
Szybkie ciasto pomarańczowe 433

proszkiem do pieczenia i wszystko już ostatecznie łączymy ze sobą na najniższych obrotach.  Masę przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy ok 45-50min. Ostudzone ciasto warto polać lukrem zrobionym ze świeżego soku pomarańczowego + cukru pudru. Smacznego

charlotte gotuje
Tort Marcello 722

górę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce. * Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pyszny Smacznego

charlotte gotuje
Dwukolorowa chałka z kruszonką 191

Robiłam już z tego ciasta  bułki z porzeczkami i budyniem , które macie tutaj  klik  , jak również przepyszne jagodzianki z białym serem i lukrem klik  . Ciasto jest na prawdę dobre i po raz kolejny coś z niego wyczarowałam. Dzisiaj jest to chałka z dżemem brzoskwiniowym, wyszła pyszna ! :)  Składniki na ciasto : 300 ml ciepłego mleka

charlotte gotuje
Babeczki choinki 226

worek) i dziubek do szprycy w kształcie dowolnej gwiazdki. Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np.: ten lub ten . Przestudzone babeczki dekorujemy najpierw śnieżnym białym lukrem ( tu przepis ) i posypujemy cukrem. Do gęstego maślanego kremu (np. takiego jak tu ) dodajemy zielony barwnik spożywczy i przekładamy do worka cukierniczego z dziubkiem w kształcie gwiazdki. Wyciskamy na babeczkach

Ciastkozercy
Babeczki czapki Mikołaja 145

wykorzystać cukrowe maliny z galaretką w środku. W zależności od wielkości owoców warto dobrać większy lub mniejszy rozmiar babeczki. Owoce myjemy i przekładamy na czystą ściereczkę, żeby wyschły. Biały lukier ( tu znajdziecie przepis ) przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskamy pasek wokół spodu truskawki lub maliny. Owoc przyklejamy na przestudzoną babeczkę (np. taką ). Na czubku wyciskamy małą lukrową kulkę

Ciastkozercy