przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Wystudzone makaroniki przekładać curdem, podawać od razu. Smacznego! Curd można wymieszać z jedną czy dwoma łyżkami likieru z czarnych porzeczek, jeśli deser nie jest przeznaczony dla dzieci. Z pewnością uszlachetni to smak i sprawi, że makaroniki będą jeszcze bardziej wyjątkowe. Ja chciałam tak zrobić, ale najzwyczajniej w świecie... Zapomniałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzemój Tato umrze ze śmiechu, jak to przeczyta. Żeby jednak nie było, że cukru postanowiłam się wyrzec całkowicie, na deser mam pyszne, słodkie lody. Tylko dla dorosłych! Pełne jajecznego likieru, za którym wprost przepadam. Tak, tak - mam butelkę, i wykorzystuję jej zawartość do różnych pysznych deserów. W końcu zabrałam się za lody, i to była bardzo dobra decyzja. Przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię rozpuszczać ani płatać innych nieprzyjemnych niespodzianek, dopóki ciasto stało w lodówce. Jeśli jednak planujecie trzymać je dłużej na stole, pod masę cukrową trzeba położyć zwykły krem maślany, inaczej lukier popłynie... Przy spryskiwaniu tortu krwią trzeba trochę uważać - ja musiałam później wyszorować pół kuchni... Niemniej, efekt jest zdecydowanie wart poświęcenia. Głośne łał! z wielu ust, tych młodszych i starszych, gwarantowane
Pożeraczka, czyli raz adobrzejogurt grecki kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub maślanką. Aromat śmietankowy można zastąpić łyżeczką ekstraktu waniliowego. Upieczone i wystudzone muffiny można dodatkowo polać lukrem i udekorować lentilkami. Źródło przepisu: Śladami Słodkiej Babeczki
Gospodyni Miejskarondelka i gotuje. Na rondelek kładzie się szklaną miskę z czekoladą, masłem i mlekiem i miesza. Czekolada roztapia się na parze, inaczej by się przypaliła. Polewę można zastąpić lukrem, lub oprószyć ciasto cukrem pudrem. Źródło przepisu: Ciasto - Wielkie Żarcie , polewa - Moje Wypieki
Gospodyni Miejskaciasta podczas pieczenia. Można użyć dowolnego rodzaju bakalii o łącznej wadze 75 g - rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa czy wiórków kokosowych itp. Babkę można, zamiast polewy czekoladowej, polać lukrem. Babka jest dość słodka w smaku, więc jeśli ktoś nie lubi słodkich ciast może zmniejszyć ilość cukru. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaCiasto 125 g mąki pszennej, 75 g schłodzonego masła w kawałkach, 30 g cukru pudru, 1 żółtko, Skórka otarta z ½ cytryny, oliwa do posmarowania formy. Masa limoncello 50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego), 30 g cukru pudru trzcinowego, 3 jaja, 1/3 szkl. śmietany 30%, 3 łyżki serka mascarpone, Sok i skórka otarta z 1 cytryny, 3 łyżki masła
SzczyptaSmaQlodówce do 2 -3 tygodni, wykorzystywać go na wiele sposobów. SKŁADNIKI czas przygotowania 40 minut - migdały 125g - cukier puder 125g - olejek migdałowy 1 łyżeczka - woda różana lub likier Amaretto lub brązowy rum lub koniak 30ml SPOSÓB WYKONANIA - zwarzone migdały zalewamy wrzątkiem i po 10-15 minutach możemy je bez problemu obrać(wycisnąć) ze skórki - wrzucamy
Basia w kuchniświeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych olej lub smalec do smażenia konfitura lub budyń do nadziewania cukier puder do posypania lub zrobienia z niego lukru wedle uznania SPOSÓB WYKONANIA : - mąkę przesiać jeżeli używamy suchych drożdży do mieszamy z mąką na tym etapie - jeżeli używamy świeżych to robimy rozczyn z drożdży( ok 50 ml letniego mleka
Basia w kuchnibyło grudek - w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka - dodajemy do naszego ciasta białka i delikatnie mieszamy - aby uzyskać małe naleśniczki ciasto przelałam do buteleczki plastikowej do dekoracji lukru, ma większy otwór co swobodnie pozwalało mi tworzyć mini naleśniczki, robiłam małe kółka z ciasta a gdy się po 2-3 sekundach ścinały dodawałam jeszcze odrobinę ciasta, chciałam, aby były
Basia w kuchnicytryny i cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka strunowego - nie może być zbyt gorące, ale musi ciągle jeszcze być płynne. Odcinamy malutki rożek worka. Na ciasteczka przyklejamy lukrem cukierki. Rozpuszczaną czekoladą malujemy oczka i rogi renifera. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyłyżeczki cukru nadzienie 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy kilka kropli aromatu pomarańczowego 200 g mieszanki orzechów 1/3 szklanki kakao 50 g masła 6 łyżek płynnego miodu lukier cukier puder cytryna odrobina mleka Przygotowanie: W misce najlepiej z zamknięciem kruszymy drożdże, mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Jak powstanie gładka masa, dodajemy mąkę, roztopione masło i pozostałe
Niezły Młynekcioci. Gdzieś pomiędzy tym roztapiam czekoladę na trufle dla rodziców(Uwaga! jeżeli macie manie wylizywania łyżek/misek zasłodzenie gwarantowane) i gotuję kwaśno-słodką kaszę. Ręce mam lepie od lukru,a na twarz w mące świeci słońce. W tym roku nie ma śniegu. Nie ma 20 stopniowych mrozów. To nic i tak lubię święta. Po mimo, że nie są już takie
More food, love and dreamsużyłam tortowej) 50g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker) Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej) 1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1-2 łyżki spirytusu Środek: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody 100ml zaparzonej mocnej kawy 100g cukru 1 łyżka kawy
Mała Cukierenkałyżką masła i cukrem waniliowym. Łyżką nakładamy farsz makowy w zagłębienia slimaczków. Pieczemy ok.20 minut w 190 st. Z 50 g cukru pudru i łyzki wody robimy lukier. Smarujemy slimaczki
Z Majeczką w kuchni