likier - 5379 przepisów (strona:290/359)

Jagodzianka na pocieszenie 218

blaszcze. Smarujemy je białkiem i pozostawimy 15 minut. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 35 minut w 170 stopniach. Można polać je gdy ostygną lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
orzechowo-kawowy tort 212

sama się przekonałam, że są prostą i efektowna ozdobą tortu:) Należy pamiętać, żeby przykleić go 1,5 h najwcześniej przed podaniem. Fajny efekt daje pomalowanie go klejem spożywczym albo lukrem bezbarwnym, nie próbowałam bo nie miałam czasu na to, tyle wyczytałam  z rekomendacji innych na internecie. Co tu dużej mówić, zobaczcie sami jaki był efekt: Składniki: biszkopt: 6 jajek

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kakemann 187

macie foremek ludzików możecie użyć jakichkolwiek)  Układamy je na blaszce i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Gotowe ludziki można ozdobić rozpuszczonym w wodzie barwnikiem spożywczym  albo lukrem i cukierkami, tak jak widzicie na poniższych zdjęciach.  Udanej zabawy i smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pierniczki herbaciane 236

wycinamy z niego pierniki. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku  na 180 stopni przez 20 minut. Gotowe pierniczki gdy ostygną można udekorować lukrem według uznania:) Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tradycyjny keks 223

Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. Sprawdzajcie dokładnie czy ciasto jest upieczone gdyż jest ono bardzo gęste.  Gdy ostygnie ciasto polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem, smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka cafe latte 267

Następnie do przygotowanej wcześniej wąskiej formy przelewamy najpierw ciasto kakaowe potem kawowe a na koniec waniliowe. Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Gotową możemy posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wielkanocna Babka drożdżowa z pomarańczą 275

drożdżowe.  Gdy ciasto jest  elastyczne i odchodzi od brzegów miski przekładamy do formy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
wielkanocna babka tulipan 338

kakao i z makiem. Przecinamy nożem wzdłuż keksówki ciasto i wykładamy do piekarnika na godzinę( piekarnik nagrzany do 160 stopni) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto marchewkowe 260

razem mieszamy mikserem. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki. Można również użyć tortownicy lub prostokątnej blaszki.  Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto ostygnie  można polać je lukrem i ozdobić orzechami. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 233

warto przywieźć kilka butelek z Grecji (dosłownie kilka, bo sprzedają ją np. w 0,5 l. butelkach jak piwo). Syropy cynamonowy (Kanelada) lub migdałowy (Soumada) Myląco zwane przez miejscowych "likierami" (liqueur), bezalkoholowe syropy podaje się po rozcieńczeniu z wodą. To taka grecka wersja naszych syropów owocowych. Migdały i cynamon to prawdziwie greckie smaki - migdały są składnikiem wielu greckich słodkości

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 171

sklepie, w kolorowych, ozdobnych pudełkach i stanowi częsty podarunek świąteczny dla pracowników we Włoszech. Myślę, że żaden Włoch nie wyobraża sobie bez niego Świąt. Sambuca i inne anyżowe likiery, jak również espresso , to napoje często podawane razem z deserami, doskonale przełamujące ich obezwładniająca słodycz. Święto Trzech Króli – La Festa dell’Epifania Bardzo ważnym we Włoszech dniem jest Święto Trzech Króli

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 226

korona ze złotego papieru Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego. Dodaj jajko i ucieraj, aż się dobrze połączy z masą. Dodaj migdały oraz likier i dokładnie wymieszaj. Odstaw krem do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Jeżeli używasz ciasta francuskiego, które trzeba rozwałkować, podziel je na dwie części i każdą

Chilli Czosnek i Oliwa
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 210

prawdziwa coca . Co ciekawe, cocę można przygotować również na słodko - piecze się ją ze smalcem dla większej kruchości, zaś wierzch posypuje cukrem, orzeszkami pinii lub skórką cytrynową i skrapia likierem anyżowym. Coca to danie o wielu obliczach i jestem pewna, że każdy z Was może stworzyć swoją ulubioną wersję:) Cocę przygotowałam na podstawie przepisu z tej strony internetowej , jednak postanowiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Rogaliki z masą makową 198

wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blaszce.Piec aż do uzyskania pięknego złotego koloru w temperaturze piekarnika 180 stopni(około 20 minut).Upieczone rogaliki np.posmarować lukrem

Moje domowe kucharzenie
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 465

poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!     Na wierzch koniecznie musi być wylana polewa, lukier lub glazura cukrowa - inaczej będzie za mało słodkie . U mnie akurat wierzch przyozdabia glazura pomarańczowa , którą przygotowuję zimą z cukru, soku oraz skórki pomarańczowej i przechowuję w słoiczkach właśnie

Grunt to przepis!