likier - 5379 przepisów (strona:295/359)

Ciasto bezowe z orzechami i czekoladą 241

Wyrosło, potem lekko opadło. Na przestudzone ciasto położyłam krem. Krem: * 250 g mascarpone * 4-6 łyżek nutelli - ja dałam 6 * 2-3 łyżki soku z cytryny - w oryginale był likier cytrusowy   Składniki wymieszałam, rozsmarowałam na cieście, a na koniec obficie posypałam startą gorzką czekoladą - ok. 4 kostki. Nie wiem jak uzyskuje się takie grube wiórka, bo mnie na tarce

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowa panna cotta 201

połamaną tabliczkę czekolady i mieszałam wszystko aż do rozpuszczenia. Po zdjęciu z gazu dodałam orzechy - trochę zostawiłam do posypania wierzchu -  i żelatynę, którą wcześniej podgrzałam do rozpuszczenia oraz likier amaretto. Znów dobrze całość wymieszałam. Rozlałam do filiżanek  uprzednio wysmarowanych masłem i po przestygnięciu wstawiłam do lodówki. Wg przepisu miały stać całą noc, ale u mnie już

Zdrowa Kuchnia Sowy
Deser serowy przekładany malinowym musem 289

zawsze chce mi się robić, czyli deser na zimno! Składniki na foremkę 22x12: Spód: * 100 g ciasteczek maślanych * 40 g stopionego masła * 4 szt. czekoladek z orzechami i likierem Masa serowa: * 250 g sera na serniki * 100 g serka mascarpone * 50 g jogurtu greckiego * 150 g malin mrożonych + łyżka fruktozy * bezy - miałam do wykorzystania, więc dałam zamiast fruktozy * 2 łyżeczki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 163

Weekendowe torty W weekend robiłam 2 torty. Pierwszy dekorowany masą plastyczną, drugi tradycyjny śmietanowy. I co stwierdzam - satnowczo wolę "pracowac" ze śmietaną ! Lukier tylko na boki tortu, nigdy więcej całego w masie plastycznej   Jakoś nie bardzo mi to idzie ;) Oto efekty: I drugi: A Wy co wolcie

kolorowotorcikowo
Ekspresowy keks herbaciany 241

bakalie - wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto keksowe. Piec 35 minut w 180 stopniach C. Upieczony i ostudzony keks wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem, ewentualnie oblać lukrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kruche ciasteczka wiosenne 237

cukru 1 całe jajko 300 g mąki szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie ( nie konieczne, jeśli nie nabijacie ciastek na patyczki ) ponadto: cienkie patyczki do szaszłyków lukier gotowy Dr. Oetker kolorowe posypki i pisaki Dr. Oetker Wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie, nie moczymy ostrych końców, które będziemy wbijać w ciastka. Masło ucieramy z cukrem i jajem - do połączenia

kolorowotorcikowo
Kruchy torcik z musem czekoladowym i powidłami 210

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ostygnięte blaty smarować powidłami i musem czekoladowym.  Pozostawić do zastygnięcia w lodówce, najlepiej na całą noc. Gotowy torcik, polać lukrem czekoladowym lub polewą czekoladową.  Udekorować  cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Mazurek orzechowy 186

Mazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu.  Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą, bakaliami i wszelakimi innymi dodatkami. W tym roku zrobiłam kilka wersji, tak by każdy znalazł coś dla siebie. Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami. Składniki: 1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa

kolorowotorcikowo
Miękkie pierniczki 414

wycinać pierniczki za pomocą foremek.       Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 8-10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu ozdobić lukrem, czekoladą lub posypką.      insertCookd("89edd319af4d444612b7b2d2739a936c

Pasja Smaku
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 541

temp. 180* C bez termoobiegu, tylko góra-dół (jak z termoobiegiem to krócej). Do pieczenia używam zawsze ciemnych blaszek- to skraca czas pieczenia. Po przestudzeniu wierzch można delikatnie polukrować. Lukier przygotować z mielonego cukru trzcinowego, kremówki i kilku kropel olejku migdałowego. Przepyszny, bardzo wilgotny i długo pozostaje świeży! Smacznego

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI 249

pozostawia żadnego posmaku tak jak oliwa lub smalec). Ewentualnie smażyć na Plancie.  Po usmażeniu pączki odsączać na ręczniku papierowym i jeszcze najlepiej ciepłe polukrować ,ewentualnie zimne obsypać pudrem. Lukier:  Przygotowujemy standardowo cukier puder, kilka kropli olejku migdałowego(można użyć innego) oraz kremówka. Wszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia(dolewając do cukru śmietanę) i lukrować jeszcze ciepłe pączki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI PYCHOTKI , NA MĄCE ORKISZOWEJ 253

rumu - ksylitol z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 2 szklanki ciepłego mleka - szczypta soli - słoiczek konfitury - 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego - około 1l oleju kokosowego do smażenia Składniki na lukier: -ok. 1,5 szklanki cukru pudru (u mnie trzcinowy) -kilka łyżek kremówki -kilka kropel olejku pomarańczowego (u mnie migdałowy) Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Z drożdży, kilku łyżek mleka, cukru trzcinowego

Smaczne Zdrowe
CIASTO KOKOSOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 403

miksując. Dodać mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wiórki kokosowe oraz mleko. Składniki wymieszać. Masę wlać do przygotowanej formy i piec przez 1 godzinę. Po ostudzeniu polać lukrem, powstałym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i mlekiem( do uzyskania w miarę gęstej masy). Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ŚWIĄTECZNY SERNIK ALZACKI 405

wylać na ciasto masę sernikową, wygładzić. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C ok. 45-50 minut. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na ok.10 minut. Można polukrować. Lukier: -puder trzcinowy (ok.4 łyżki) -kremówka -aromat migdałowy (kilka kropli) Wszystko wymieszać razem do uzyskania masy lukrowej(ja dodatkowo rozpuściłam gorzką czekoladę-5 kostek i troszkę kremówki, do rozpuszczenia. Dodatkowo posypałam

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI MARGARYTKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 193

jednej strony pod przykryciem następnie przewrócić patyczkiem pączki i dopiec z drugiej strony. Odsączać na papierowym ręczniku. Następnie nadziać je szprycka lub strzykawką, polukrować i odstawić do wystygnięcia. Lukier: -zmielony cukier trzcinowy -kilka kropli olejku migdałowego -kilka łyżeczek kremówki(lub mleka) Do cukru dodać olejek i mieszając dolewać kremówkę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego

Smaczne Zdrowe