smaki królują w cieście.Twaróg nie jest wyczuwalny, nadaje jednak ciastu zwartą, wilgotną strukturę. Polewa ze śmietany tworzy na cieście ładną glazurę, choć nie jest słodka jak klasyczny lukier. Przygotowanie ciasta nie wymaga zbyt wiele czasu, jedynie siekanie orzechów może być pracochłonne. Ciasto można przechowywać w lodówce lub przykryte na blacie kuchennym
Smakołyki Berenikiszybko rozsmarować na piegusku, wygładzić i pozostawić do zastygnięcia, najlepiej schłodzić w lodówce Piegusek z białek nie jest bardzo słodki, więc można udekorować go ulubioną przez nas polewą lub lukrem. Mój piegusek został przybrany polewą z białej czekolady, która idealnie pasuje do delikatnego ciasta makowego i jest najsłodszym akcentem w piegusku. Ze względu na polewę pieguska najlepiej przechowywać w lodówce
Smakołyki Berenikiminut w 180-190 stopniach, sprawdzając pod koniec stopień upieczenia patyczkiem - jeśli babka jest w środku sucha, wyjąć ją z piekarnika i wystudzić Babkę można udekorować lukrem cytrynowym (z cukru pudru i soku z cytryny) lub oprószyć cukrem pudrem, wzbogaci to jej smak. Moją babkę upiekłam w małej formie z kominem z połowy porcji, przepis jest do wykorzystania
Smakołyki Berenikinatłuszczoną i wysypaną mąką blachę. Ułożyłam owoce. Z pozostałych składników wyrobiłam kruszonkę, rozprowadziłam ją na owocach. Wstawiłam do rozgrzanego pieca. Piekłam ok. 1 godziny w 180 stopniach. Polałam lukrem
W kuchni Karmel-itkiKAWAŁKAMI CZEKOLADY. (przepis autorski;) szklanka mąki 2 jajka 80g cukru 200ml mleka 150ml oleju sok z całej pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki (lub kawałki) czekoladowe + lukier kolorowa posypka Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników. Wlałam sok z pomarańczy i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki
W kuchni Karmel-itkirozkruszyć na cieście. Drożdżóweczki piekłam 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, kiedy nabrały złocistej barwy, wyłączyłam piec. Zostawiłam je w cieple. Dekoracja wedle uznania. U mnie najzwyklejszy lukier. Smacznego! ************************************* PS: Muszę, muszę się pochwalić! Pamiętacie konkurs organizowany przez Chantel na blogu " http://przykubkukawy.blox.pl/html " ? No, a ja pamiętałam xd Wzięłam udział i los tak chciał, że... zwyciężyłam
W kuchni Karmel-itkiwidelcem. Na podpieczone ciasto wyłożyłam jabłka, pokruszyłam resztę ciasta i wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 50 minut w 180 stopniach, aż kruszonka ładnie zezłocieje. Kiedy wystygło, polałam lukrem. Smacznego! Pozdrawiam mgliście i jesiennie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiminut w 200 stopniach, jeśli ciacha mają ok cm to 10 minut. Ale uwaga, bo jak zbyt długo będą pieczone, to zrobią się twarde. Kiedy ostygną, zrobić gęsty lukier i posmarować posmarować nim ciastka. Cukierek albo PSIKUS! :p Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiczemu nie? Więc.. zapraszam dziś na.. CYNAMONOWA KAWA DESEROWA. /przepis autorski;/ dla 2 osób po 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na kubek mleko po kieliszku likieru kawowego po 3-4 łyżeczki syropu cynamonowego na kubek imbir mielony cynamon - wedle upodobania bita śmietana Przygotowuję kawę. Dolewam mleka (niekoniecznie). Mieszam ją z syropem, szczyptą imbiru. Dekoruję
W kuchni Karmel-itkizabrakło czekolady gorzkiej, co musieliśmy zrekompensować sobie deserową. Czekolada deserowa z amaretto. Słodka, lecz nie mdła, przyjemnie ciepła. Na dnie znajdował się syrop o smaku amaretto, niestety nie prawdziwi likier. Należało go wymieszać z czekoladą, gdyż tworzył dwie oddzielne fazy, czyli warstwy w szklance, syrop na dnie, a nad nim czekolada. Do czekolady - malutkie ciasteczka amaretti. Czekolada mleczna
W kuchni Karmel-itkiłyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka suszonej żurawiny szczypta soli ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy 1 szklanka żurawiny 1/2 szklanki cukru lukier \ Kaszę manną mieszam z kefirem, jajkiem i cukrem, odstawiam na 2-3h, aby cukier się rozpuścił, a kasza zmiękła i nawilżała. Następnie dodaję szczyptę soli, proszek do pieczenia, mieszam dokładnie
W kuchni Karmel-itkigodziny. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze obsypanej mąką. Piec 20 - 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować lukrem (to pominęłam). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozbełtanym jajkiem, aby skleić złączenia. Piekę makowca w 160 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu, zostawiam w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Dekoruję lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPorcje masy makowej wrzucam na powierzchnię ciasta. Całość piekę w 180 stopniach prze godzinę. Po upieczeniu zostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Kiedy ciasto jest już chłodne, dekoruję lukrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiMakowiec drożdżowy. Zupa z suszonych grzybów. Pasztet świąteczny. Sernik gotowany na herbatnikach. Barszcz wigilijny. Pierniczki z suszoną śliwką. Kapusta z grzybami. Pierniczki dla spóźnialskich. Lukier królewski. Katarzynki. Cynamonowe latte. Śledziki na dwa sposoby. Piernik z wiśniami. ****** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki