likier - 5379 przepisów (strona:297/359)

SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1097

długo (wolę ciasta o bledszym spodzie) ale to tylko moje odczucie, reszta była zachwycona (szczególnie Babcie, że takie fajne- wypieczone...) Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego: ja przygotowałam z 5 łyżeczek pudru, kilku kropli olejku migdałowego i kremówki. Posypałam dodatkowo uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Jagodzianki na oleju 155

jajko 1 szklanka mleka 70 ml oleju rzepakowego 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 300 ml jagód 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Lukier 1 szk cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody 1 szt białko do posmarowania Przygotowanie:   Letnie mleko wlać do naczynia z robota kuchennego w kruszyć

Ala piecze i gotuje
Ciasto makowo-gruszkowe 323

wierzchu gruszki ponacinać i ułożyć płaska częścią na cieście. Piec do suchego patyczka. Zimne ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów. Wodę utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania lejącego lukru. Piec około 45 minut

Ala piecze i gotuje
Witrażyki z miodem 197

temperaturze 160 st około 10 min do lekkiego zrumienienia. Pierniczki pozostawić po wyjęciu na blasze tak długo aż  rozpuszczona landrynka stężeje. Zimne pierniczki udekorować wg własnej wyobraźni lukrem lub pozostawić nie udekorowane

Ala piecze i gotuje
Pierniczki królewskie z marcepanem 317

miodem zdjąć z ognia dodać margarynę i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Polewę lekko przestudzić i smarować każde serduszko polewą. Ponownie odłożyć w zimne miejsce. Serduszka udekorować lukrem

Ala piecze i gotuje
Łatwy przepis na lody truskawkowe 398

rację, nie ma łatwiejszych lodów do zrobienia!   Moje pozostałe przepisy na lody: Najlepsze lody owocowe bez maszynki Przepis na lody malinowe (bez maszynki) Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe Najlepsze lody czekoladowe z truskawkami (deser lodowy) Najlepsze domowe lody owocowe Lody bananowe – pyszny deser Lody truskawkowe Lody domowe The post Łatwy przepis na lody truskawkowe appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kolorowe lamingtony 155

Kolorowe lamingtony różnią się od swoich australijskich kuzynów rodzajem polewy.  Te oryginalne polane są czekoladowym lukrem, a te dzisiejsze nasączone są kolorową galaretką. Obydwie polewy sprawiają, że ciasteczka nie wysychają i pozostają długo wilgotne. Jeśli zdecydujecie się na wersję galaretkową, otrzymacie lamingtony o smaku użytych galaretek, u mnie orzeźwiający truskawkowy i lekko agrestowy.  Jeszcze dwa słowa o pochodzeniu

Mia Cucina Sofieta
Babkowa Pani Dynia 172

pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem wyrównać ewentualne górki, tak aby otrzymać równiutkie połówki. Połówki przełożyć masą, u mnie serek czekoladowy i udekorować bitą śmietaną z odrobiną barwnika i lukrem. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Śniegowe kule 216

mieszamy przesiane mąki, płatki(chrunchy) i sól. Suche składniki dodajemy do masła i dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej kulki wkładamy odsączone z likieru czereśnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15/20 minut lub do czasu aż uzyskają lekko złoty kolor. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier

Mia Cucina Sofieta
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 183

łyżzka skórki z limonki( ok 2 limonki) 3 łyżki soku z limonki 300 ml mleka 70 g wiórek kokosowych Do nasączenia babeczek: 4 łyżki “ domowego mleka kokosowego” 4 łyżki likieru Malibu Rozpoczynamy od przygotowania dzień wcześniej „domowego mleka kokosowego”.  Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącego mleka, zostawiamy do napęcznienia na ok 6h, po tym czasie przekładamy do blendera

Mia Cucina Sofieta
Cherry pie 212

dorodnych czereśni 100 g cukru 35 g tapioki lub skrobi kukurydzinej( u mnie mączka ryżowa) 1 łyżka soku z cytryny( pominęłam) ziarenka z ½ laski wanili ¾ łyżeczki cynamonu ½ łyżki likieru Kirsch(pominęłam) 25 g masła (zapomniałam) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 1h. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: w miseczce mieszamy mączkę ryżową

Mia Cucina Sofieta
Straszne Tiramisu 266

jego korzeni doszukuje się na północy Włoch. Do przygotowania klasycznego tiramisu potrzebne są: biszkopty-paluszki ( savioardi), ser mascarpone, żółtka, kawa, cukier i gorzkie kakao. Oryginalny przepis nie uwzględniał użycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg, z czasem zaczęto używać podłużnych biszkoptów, co wymogło zmianę formy na prostokatną.   Nowoczesne wersje tiramisu często zawierają bitą śmietanę lub ubite

Mia Cucina Sofieta
Wielkanocny keks z Hortexu 244

foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy lukrem przygotowanym ze ¾ szklanki cukru pudru i 1- łyżki gorącej wody i 1 łyżeczki soku z cytryny. Posypujemy owocami kandyzowanymi

Mia Cucina Sofieta
Pianka truskawkowa 192

mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus.  Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy.   Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy

Mia Cucina Sofieta
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 219

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je białkiem i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu można udekorować rogaliki lukrem z cukru pudru i wody - tak jak u nas. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Symfonia Smaków