likier - 5379 przepisów (strona:297/359)

Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami 140

szklanki mąki pszennej 100 ml mleka 20 g drożdży 50 g cukru 1 jajko 40 g masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 70 g rodzynek marki Kresto 2 łyżki miodu Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Dodatkowo: Rozkłócone jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Przepis: Zaczyn: do miski dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Całość mieszamy

Emcia Pichci
Makowiec zawijany 201

masła Szczypta soli Olej do posmarowania papieru Składniki na masę: 900 g gotowej masy makowej z bakaliami 4 łyżki tartych orzechów laskowych BackMit 4 łyżki rodzynek 3 białka Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Do ozdoby: 2 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit Przepis: Drożdże rozdrabniamy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy

Emcia Pichci
Pączki hiszpańskie 469

gniazdkami :) Z przepisu wychodzi ok. 20 pączków  Składniki: 1 szklanka mąki pszennej  4 jajka 60 g masła  200 ml wody  Olej do smażenia  Lukier:  1 szklanka cukru pudru  3 łyżki wrzątku  Przepis: W garnku rozpuszczamy masło wraz z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień i dodajemy naraz przesianą mąkę. Szybko

Emcia Pichci
Pani Walewska 260

łyżki mąki ziemniaczanej ·          2 żółtka ·          łyżka likieru amaretto ·          pół łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: ·          ½   słoiczka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki

Mania Gotowania
Muffiny czekoladowo-pomarańczowe 176

jajka ·          100 ml oleju ·          2 ł y ż ki likieru pomara ń czowego lub wódki ·          skórka z po ł owy pomara ń czy Dodatkowo: ·          Lukier

Mania Gotowania
Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym 182

babeczek: 200 g serka kremowego z Pątnicy 3 łyżki miękkiego masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego 1/5 łyżeczki zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie) Lukier na 6-7 babeczek: 1 białko 1/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy skórka starta z połowy cytryny lub pomarańczy Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania musu. Jabłka obieramy

Mania Gotowania
Bajaderka light 191

szklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa   Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao

Mania Gotowania
Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka 426

chłodnego masła 4 żółtka 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 laski wanilii Dodatkowo: 200 g marmolady lub powideł posypki do ozdobienia polewa lub lukier dowolne foremki do ciastek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrami i wanilią. Dodajemy pokrojone w kostkę masło   i wszystko siekamy nożem na drobne

Mania Gotowania
Outrigger- cocktail 190

myślimy że to prawie soczek, by po chwili stwierdzić że szumi nam w głowie :) Polecam Składniki na 2 drinki: 120 ml rumu 30 ml triple sec 30 ml morelowego likieru lub brandy 60 ml soku cytrynowego 1 limetki 1 szkl lodu Wykonanie: Lód, rum, triple sec, morelowa brandy. sok cytrynowy - miksujemy do całkowitego połączenia. Nalewamy do drinkówek.  Wyciskamy

Smaki Edyty
Cynamonowe ciasto cukiniowe z miodem drahimskim 152

wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową. Przepis bierze udział w konkursie Blog ze znakiem Smaku

Ze smakiem i z pasją
Tort Pinacolada z bezą kokosową! 152

się masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną Poncz nr 1 na dwa blaty : - sok z 1/2 cytryny - 3 łyzki syropu klonowego - 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii - 100 ml przegotowanej wody Poncz nr 2 na 1 blat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

SMYKWKUCHNI
Kostka Wiśniowa 546

całkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki, a gdy krem wiśniowy całkowicie stężeje, wykładamy polewę

Czerwona Porzeczka
Jagodzianki z serem 160

Składniki: 150 ml letniego mleka 30 gram masła 50 gram cukru pudru + 3 łyżki do twarogu + 30 gram do lukru  szczypta soli  jedno jajo 260 gram mąki pszennej 10 gram suchych drożdży (20 gram świeżych drożdży- wtedy na początku trzeba zrobić rozczyn) 150 gram twarogu półtłustego 3 łyżki jogurtu greckiego 100 gram jagód 2 łyżki syropu klonowego

Mango Papaja
Ciasto marchewkowe na ROK BLOGA! 227

jednej misce. Dokładnie połączyć mokre składniki w drugiej. Całość przelać do suchych składników i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przelać do formy, piec 40 minut 1 80 stopniach. Polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. I najważniejsze! Wyniki konkursu! Nagroda wędruje do Moniki! Dodatkowa niespodzianka wędruje do Emila! Adresy poproszę na maila. Gratulacje

Magiczne Życie Marty
Coco chanel- drink alkoholowy 254

drink coco chanel. Jest przepyszny, niech Was nie zwodzi jego lekko kawowo- śmietankowy smak....ma siłę I moc...:) Zapraszam Składniki na 2 drinki: 90 ml ginu 90 ml Kahlua- likier kawowy 45 ml mleka 45 ml śmietanki kostki lodu-ok 8 szt bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy. Nalewamy do wysokich drinkówek :) Na drinka dodajemy bitą śmietanę. Gotowe

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania