likier - 5379 przepisów (strona:296/359)

CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 402

wysmarowanej (spód wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku do 170*C ok.1h ( termoobieg). Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Pozostawić do wystudzenia. Na wierzchu można posmarować lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego wymieszanego z sokiem pomarańczowym ( najlepiej świeżo wyciskanym). I posypać orzeszkami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 541

piekarniku ponakłuwać widelcem i posmarować wodą lub rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok 45-50 minut, do lekkiego zrumienienia. Jeszcze letnie polukrować , ja przygotowuję lukier z pudru trzcinowego ( kiedyś go mieliłam, ostatnio kupiłam gotowy mielony) z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Posypałam jeszcze migdałami. Uwaga: pierwszego dnia ciasto jest bardzo delikatne, może się kruszyć

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 651

lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam) - 0,5kg jabłek - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy) - kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto) - dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich + puder do posypania lub polewa z pudru trzcinowego z kremówką i aromatem migdałowym Mak zalać 250ml gorącej wody ( wyjątkowo taka ilość wody

Smaczne Zdrowe
SERNIK CYNAMONOWY Z BRZOSKWINIAMI 268

pieczemy krócej na termoobiegu. ) Uwaga: masa wypełnia całą formę, na szczęście rośnie tylko odrobinę. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku na ok.1h. Przestudzony schładzamy jeszcze dobrze w lodówce. Wierzch przyozdobiłam lukrem z cukru trzcinowgo, z dodatkiem 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu oraz kremówki.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 223

symbolu E967. Dodaje się go do deserów, gum do żucia, cukierków, dżemów, sosów, wyrobów cukierniczych (głównie z kakao), musztard. Znajdziemy go też w kremach do smarowania pieczywa, likierach czy mrożonych rybach. Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga – cukier brzozowy

Smaczne Zdrowe
SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI 6578

Dałam mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówką. Takie wykończenie całości. Smacznego

Smaczne Zdrowe
MIELONY KSYLITOL 176

niedawna jest już dostępny puder trzcinowy ) oraz ksylitolu. Koszt takiego młynka jest naprawdę niewielki , mój kosztował niecałe 30 zł. A super sobie radzi z mieleniem cukru brzozowego. Co prawda lukru się z niego nie zrobi ( trzeba do tego używać żelatyny- a to już troszkę skomplikowana sprawa) ale idealnie sprawdza się do przyprószenia ciast i ciasteczek, a także do niektórych wypieków

Smaczne Zdrowe
BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 323

wzdłuż przez środek tak, by równo wyrastała. Ja zapomniałam i niestety popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko. Babkę wyjąć z formy i wystudzić. Babkę możemy polukrować. W tym celu przygotowujemy lukier z cukru trzcinowego wymieszanego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Smarujemy nim jeszcze letnią babkę. Można także posypać mielonym ksylitolem, tylko wówczas szybciej będzie wysychać. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 391

zajęły troszkę ponad 2 godziny. Expresowe faworki. Można je oczywiście posypać mielonym ksylitolem, wówczas będą zupełnie bez cukru, u mnie niestety, to nie przejdzie... Pochłaniali jeszcze ciepłe, ze spływającym lukrem z cukru trzcinowego. Polecam gorąco ;-) Składniki: - 550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 2 żółtka - 1 całe jajko - 50g ksylitolu - 95ml roztopionego oleju kokosowego lub oliwy - 35g drożdży - 1 łyżka

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 334

łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 100-150g rodzynek (u mnie jumbo gold) - 70g mielonych migdałów - szczypta soli - aromat cytrynowy (ja pominęłam) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli aromatu np.cytrynowy lub migdałowy (ja dodałam mielona skórką cytrynową) - kilka łyżeczek kremówki Drożdże wymieszać w kubeczku z cukrem trzcinowym i letnią kremówką, zostawić do wyrośnięcia

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 254

Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku (bez termoobiegu tylko góra-dół) ok.45-50 minut. Gdy lekko przestygnie (po ok.10-15 minutach) wyjąć z formy . Najlepiej polukrować jeszcze letnią. U mnie lukrem z pudru trzcinowego z mieloną skórką cytrynową i kilkoma łyżeczkami kremówki. Posypana kruszonymi migdałami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 289

tylko program góra-dół, ok,45-50 minut. Gdy ostygnie wyjąć z formy. Ja zawsze wyjmuję ok.10-15 minut po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej jeszcze letnią babkę od razu polukrować. Lukier przyrządzam z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami  olejku migdałowego i słodkiej kremówki. U mnie posypane dodatkowo pokruszonymi migdałami.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1119

długo (wolę ciasta o bledszym spodzie) ale to tylko moje odczucie, reszta była zachwycona (szczególnie Babcie, że takie fajne- wypieczone...) Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego: ja przygotowałam z 5 łyżeczek pudru, kilku kropli olejku migdałowego i kremówki. Posypałam dodatkowo uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Jagodzianki na oleju 177

jajko 1 szklanka mleka 70 ml oleju rzepakowego 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 300 ml jagód 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Lukier 1 szk cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody 1 szt białko do posmarowania Przygotowanie:   Letnie mleko wlać do naczynia z robota kuchennego w kruszyć

Ala piecze i gotuje
Ciasto makowo-gruszkowe 342

wierzchu gruszki ponacinać i ułożyć płaska częścią na cieście. Piec do suchego patyczka. Zimne ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów. Wodę utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania lejącego lukru. Piec około 45 minut

Ala piecze i gotuje