likier - 5379 przepisów (strona:305/359)

Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy 326

minut. Wszystko zależy od tego na jaką grubość rozwałkujemy nasze pierniczki. U mnie to było około 3 - 5 mm. Pierniczki nie rosną, ładnie zachowują wycięty kształt. Po ostudzeniu udekorowałam lukrem królewskim. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Strucla z Makiem 227

mleka 150 g masła roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (wódki, rumu lub likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii Wykonanie: Do dużej miski wsypałam sól, potem mąkę, zrobiłam dołek, w który wsypałam cukier, wkruszyłam świeże drożdże, zalałam ciepłym mlekiem i delikatnie wymieszałam zawartość

Blondynka Gotuje
Piernik Staropolski 1629

równomiernie obciążyłam i odstawiłam piernik do skruszenia na 3 - 4 dni. Po upływie 4 dni piernik pocięłam na 3 równe części i polałam rozpuszczoną czekoladą. Jak chcecie możecie polać lukrem. Piernik długo zachowuje świeżość. Sprawdziłam to. Im dłużej leży tym jest lepszy. Można go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, żeby nie wysychał. SMACZNEGO BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Babka na Białkach 177

cukru 250 g masła roztopionego 180 ml mleka ciepłego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier: 150 g cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca woda Wykonanie: Nagrzałam piekarnik do 170 - 180 stopni (można termoobieg 160 - 165 stopni). Do białek wsypałam szczyptę soli i ubiłam

Blondynka Gotuje
Drożdżowy warkocz z orzechami 184

orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam 100 g orzechów włoskich i 50 g orzechów laskowych) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki rumu lub innego aromatu 1/2 szklanki brązowego cukru Lukier 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szkl. cuk ru pudru  Przygotowanie   Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Dodać drożdże i 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makowiec 383

zawinąć w roladki, pozostawiając odstępy około 4 cm z obu stron. Poczekać aż trochę podrosną. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 0 C. Ciasto po upieczeniu polać lukrem i ozdobić skórką pomarańczową. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka caffe latte 581

Formę do babki wysmarować masłem, wylewać po kolei warstwę kakaową, kawową i waniliową.  Piec w temperaturze 180°C przez ok 60 min (piekłam 70 min). Ciasto można polać lukrem, polewą czekoladową lub obsypać cukrem pudrem.   Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Keks mocno bakaliowy 289

bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki  25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania : Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami  mąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy

Słodkości i nie tylko
Pulchne pierniczki 273

szkl. cukru pudru 1 łyżeczka kakao 6 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 szkl. miodu 5 łyżek masła ( ok. 100 g masła ) 2 jajka 1 łyżeczka sody mąka do podsypania lukier do dekoracji Sposób wykonania: Mąkę należy przesiać do miseczki. Dodać cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy

Słodkości i nie tylko
Sernik Baileys 265

zrywania się bardzo rano. Oczywiście wybrałam pierwszą opcję żeby móc sobie pospać. Na szczęście miałam ser a roboty przy serniku przecież tyle co nic. Jak pysznie smakuje sernik z likierem już sprawdzałam jakiś czas temu robiąc sernik z adwokatem - dzisiaj nie jestem w stanie powiedzieć który lepszy bo oba są pyszne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bananowy Keks 161

łyżką. Formę do keksówki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w 190 C przez około 1 godzinę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy je niewielką ilością przygotowanego lukru (3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny) i posypujemy pozostałymi migdałami oraz morelami

Zainspirowana w kuchni
Babka pomarańczowa 146

pomarańczy. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem (mieszamy cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową

Zainspirowana w kuchni
Babka marmurkowa 129

smakuje. Składniki: - 5 jajek - 25 dag mąki - 25 dag margaryny - 25 dag cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - garść rodzynek - 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Na lukier: - odrobina soku pomarańczowego i cukru pudru Przygotowanie: Rodzynki sparzamy i osuszamy. Margarynę ucieramy dodając po jednym jajku oraz porcjami cukru i mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu

Zainspirowana w kuchni
Tort z musem czekoladowym 368

drobnego cukru 250 gr gorzkiej czekolady 50 gr masła 150 śmietany 36% 1,5  łyżeczki żelatyny - rozpuszczamy w 3 łyżkach wody 50 ml Irish baileys lub innego likieru kawowego 200 ml śmietany kremówki Czekoladowe pałeczki plus owoce Wykonanie: Odzielamy żółtka od białek. Żółtka, śmietana I połowę cukru- dajemy do miski. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli. Mieszamy

Smaki Edyty
PRZEPISY MISTRZÓW: Gruszka w czekoladzie wg Magdy Gessler 227

łyżki soku z cytryny 200 g gorzkiej czekolady 3/4  szklanki wody (potem w przepisie mowa o 1 litrze, więc tyle w zasadzie jest jej potrzebne) 1 łyżka likieru gruszkowego (nie udało mi się go kupić, zastąpiłam ananasową wódką) płatki migdałowe do posypania 6 kulek lodów waniliowych   (jak na 4 porcje z przepisu, to proponuję zwiększyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania