likier - 5379 przepisów (strona:278/359)

Pani Walewska - Pychotka 281

masę budyniową: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 200 g masła 2 łyżki likieru Amaretto   Tak mi zasmakowało w ubiegłym tygodniu ciasto, że postanowiłam na ten weekend przygotować również coś z kremem. Zdecydowałam się na Panią Walewską. Już od dawna przymierzałam się

Świat Ciasta
Szarlotka w kratkę 179

fot.4) . Żółtko wymieszać z mlekiem, posmarować kratkę. Piec około 20 minut, do momentu aż ciasto ładnie się nam zarumieni. Dla miłośników nieco słodszej wersji polecam po upieczeniu pokrycie kratki lukrem, przygotowanym z cukru pudru i wody. Smacznego :)   Źródło: "Tradycyjne ciasta" wyd. Olesiejuk linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Marcepanowe precelki 141

każde ciastko. Piec około 12 minut do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Wystudzić na kratce. Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i czerwonym barwnikiem spożywczym. Tak uzyskanym lukrem udekorować ciasteczka (fot.2) . Przechowywać w metalowej puszce. linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Babeczki z choinkami 324

świąteczna propozycja z zeszłego roku ( można zobaczyć ją tu ). Dziś możecie prześledzić na filmie jak powstaje krok po kroku. Potrzebne będą: Babeczki waniliowe lub czekoladowe Krem budyniowy Biały lukier: taki lub najprostszy z wody i cukru pudru + zielony barwnik spożywczy, kolorowe cukrowe koraliki, kokos       Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Makowiec klasyczny 270

zdjęciu poniżej: 4. Potem zawijamy jak naleśnika: 5. Wstawiamy oba makowce do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia i dekorujemy lukrem lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Zaproponuje dziś utwór mało znanego zespołu,  który zasługuje na na top 1 na różnych listach muzycznych: Wesoły świąt życzy: Michał

Gotuj Z Muzyką
P... Piernikowe paczuszki! 181

czasie ciasto wałkuje się rewelacyjnie! Wystarczy posypanie blatu minimalną ilością mą i do dzieła :) Pierniki piekłam w temp. 170'C przez ok. 9-10 minut.  Ostygnięte pierniki dekorowałam lukrem (który zrobiłam na oko z ciepłej wody, cukru pudru i łyżeczki ekstraktu waniliowego), ale tutaj macie wolną rękę :)  Pierniki postanowiłam dać jako małe podarunki, a resztę powiesić na lampie

Kitchens Alphabet
BABKA KOKOSOWA Z MAKIEM 151

bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę! Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok. 40 min / 180 C ( do suchego patyczka ). Studzimy , polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem , zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
CIASTO DYNIOWE – NAJLEPSZE I NAJŁATWIEJSZE! 201

tego zwykłej kwadratowej formy – ok. 20 cm ). Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 40-45 minut ( sprawdzamy patyczkiem ). Zostawiamy do ostudzenia. Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem i zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Pierniczki nadziewane 587

piec pierników zbyt długo, by niepotrzebnie ich nie wysuszyć - pierniczki po ostygnięciu są nadal miękkie, a zamknięte na noc w szczelnym pojemniku, zmiękną jeszcze bardziej - ostygnięte pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladową Część pierniczków udekorowałam polewą przygotowaną z czekolady i masła oraz niewielkiej ilości słodkiej śmietanki. Taka polewa ładnie się błyszczy i dobrze rozprowadza po pierniczkach, jednakże nie jest

Smakołyki Bereniki
Pierniczki na kubek 206

gwiazdek) 0,5 kg mąki 0,5 szklanki cukru 25 g przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody 130 g miodu 0,5 kostki margaryny 2 jajka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru 0,5 łyżeczki winianu sodu lub kilka kropel soku z cytryny   U mnie robienie pierniczków zawsze zaczyna się od odkopania odpowiednich foremek

Ciastkozercy
Gwiazdka w Bullerbyn.... 218

masła 8 pełnych łyżek miodu 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajo 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Do dekoracji: różowy lukier biały pisak Wykonanie: 1. W rondlu rozpuścić miód z masłem, nie gotować, odstawić do wystudzenia. 2. do dużej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i przyprawę do piernika

Apetyczna babeczka
Rolada makowa 218

minut.    Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową .    Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę.       Roladę polewamy lukrem lub czekoladą.    Dekorujemy według uznania.    Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa. Smacznego

Maminek kulinarny
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 245

moczenia w nim pierników: - sok z 2 cytryn, - 2 szklanki cukru pudru. /Dość rzadki, pyszny i nie ulegający zbytnim uszkodzeniom :) 3. Polewa alkoholowa, u nas wiśniowa: - pół szklanki likieru np. wiśniowego, - cukier puder 1,5 - 2 szklanki, /Ta wyszła chyba najlepiej. Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje chwilę aby zastygnąć i nie ulegać uszkodzeniom

Wypisz Wymaluj
Rogaliki z marmoladą 235

termoobiegiem (lub 190°C bez). Gdy osiągnie temperaturę pieczemy do czasu, aż rogaliki się zezłocą (ok. 12-18 minut). Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Post Rogaliki z marmoladą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Nietypowy makowiec. 278

wzdłuż na dwa pasy, które następnie przeplatamy i tworzymy rozetę lub wieniec. Pieczemy w temperaturze 170 C przez ok. 45 min. Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier i polewamy nim naszego makowca

Z butelką mleczka w tle