likier czekoladowy - 1083 przepisów (strona:36/73)

Winogronowy Madagaskar 17191

suchego maku, Masa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 250g masła, 3 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek likieru waniliowego lub spirytusu, ½ tabliczki białej czekolady, Dodatkowo: 600g zielonego winogrona, 3 opakowania galaretki zielonej, czekoladowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Nie przestając miksować dodaję po troszeczku cukru

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowo-pomarańczowy mus jaglany z kokosową pianką 163

tego przepisu – ale tak naprawdę moja duma podszyta jest wspaniałymi właściwościami kaszy jaglanej, która niczym zaczarowana staje się wymarzonym składnikiem wielu deserów. Czekoladowy element stanowi gorzka czekolada oraz kakao, orzeźwiający akcent to skórka i sok z pomarańczy. Likier pomarańczowy nie jest obligatoryjny, jeżeli jednak masz go pod ręką, szaleństwem byłoby go nie użyć. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 6 sztuk suszonych

Roślinna - blog wegański
Ciasto czekoladowo migdałowe z gruszkami 146

miękkie - powinien łatwo wchodzić, ale nie należy ich rozgotować, gdyż będą się jeszcze piekły. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto czekoladowe: 150 g gorzkiej czekolady 70% 120 g masła 50 ml esencji wanilinowej (można zastąpić likierem lub innym alkoholem) 120 g cukru 4 jajka 100 g zmielonych migdałów 30 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku

Słodka Kraina Wypieków
Tort w stylu angielskim 198

konsumowała ciasto, oraz lukier plastyczny, gdyż nie wiem, czy umiałabym go zrobić:D  Dodatkowo zmniejszyłam ilość czekolady, zamiast wiśni w likierze użyłam frużeliny (wiśnie w żelu), a na wierzch położyłam bitą śmietanę. Ciasto wyszło mocno czekoladowe i bardzo pyszne. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki

Ciasteczkowy Potwór
Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą 144

godzinę. Mascarpone rozetrzeć, wymieszać z cukrem i kardamonem. Pozostałą śmietankę ubić w wysokim schłodzonym naczyniu. Połączyć z mascarpone i masą czekoladową. Można jeszcze schłodzić. do nasączenia 1/3 szklanki (85 ml) lekko osłodzonej herbaty pomarańczowej lub likieru pomarańczowego; może też być lekko rozcieńczony syrop po kandyzowaniu pomarańczy dodatkowo 200-250 g konfitury pomarańczowej Składanie Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, trochę

Pełny talerz
Trufelki czekoladowe 124

Jeśli jesteście tak jak my wielkimi wielbicielami czekolady koniecznie powinniście wypróbować ten przepis (odnaleziony na stronie Kwestiasmaku i delikatnie zmodyfikowany) Trufelki czekoladowe 100 g dobrej gorzkiej czekolady  70% 50g mlecznej czekolady 50g śmietany kemówki 3 łyżki likiery Baileys 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej. kakao do obtoczenia Czekoladę połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Następnie dodałam

Zapiski Młodej Żony
Tort czekoladowy świąteczny z czekoladową bezą 145

Tort świetnie pasuje na wszystkie okazje. Możecie go upiec nawet na święta! Upiekłam tort z połowy porcji z poniższego przepisu. Tort czekoladowy Składniki: okrągła forma o średnicy 26 cm 225 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 2 łyżki likieru amaretto 100 g masła 2 jajka 4 żółtka 75 g brązowego cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 60 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku(...)powinno być bardzo wilgotne w środku. Ułóż owoce na wierzchu. Rozpuść czekoladę i wylej na gładką powierzchnię, np. marmurową deskę. Poczekaj aż czekolada zastygnie. Następnie nożem skrob czekoladą tworząc czekoladowe cygara. Ułóż je na wierzchu tortu wraz z migdałami.         The post Tort czekoladowy świąteczny z czekoladową bezą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Bezglutenowy sernik kawowy 141

mascarpone  1 szklanka cukru brązowego  5 jaj 300 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki likieru kawowego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki gorącej wody 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch:  200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru  czekoladowe precelki  płatki migdałowe  Spód: Posiekane orzechy, masło i cukier dobrze wymieszaj. Tortownicę(...)rozpuść w gorącej wodzie, przestudź. Twaróg i mascarpone wymieszaj z cukrem, kolejno dodawaj po jajku. Następnie wmiksuj kwaśną śmietanę, mąkę ryżową i ziemniaczaną. Na koniec dodaj przestudzoną kawę i likier. Wszystko razem zmiksuj , jednak nie za długo, by zbytnio nie napowietrzać masy. Masę serową wylej na podpieczony spód, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Kuchnia bezglutenowa
Sernik kokosowy (bounty) na zimno 381

temperaturze pokojowej 250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru pudru Opcjonalnie 3 łyżki likieru kokosowego Puszka mleczka kokosowego 400 ml  50 g wiórków kokosowych 4 czubate łyżeczki żelatyny w proszku + 50 ml wody Na polewę czekoladową: 120 g mlecznej czekolady (ja dałam gorzką czekoladę) 80 ml śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Spód: Ciastka, masło i kakao(...)spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką. Masa serowa: W misie miksera umieścić jogurt, serek mascarpone, cukier puder, likier, wiórki kokosowe. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej masy. Do masy serowej dodać mleczko kokosowe i ponownie wymieszać. Żelatynę w proszku zalać 50 ml gorącej wody, dokładnie wymieszą

Fabryka pomysłów
Keks czekoladowy ze śliwką i orzechami 97

został połączony ze śliwką mmm pysznie to się czytało a jeszcze pyszniej jadło. Zapraszam... Skala smaku 10/10 keks jest wilgotny,mocno czekoladowy i wcale nie za słodki. Od siebie mogę dodać, że śliwkę po pokrojeniu w kawałki zalałam likierem amaretto i odstawiłam na 30 min. Keksu już nie polałam czekoladą oszczędzając zwyczajnie sobie kalorii;)   Źródło "Moje wypieki" Składniki(...)cukrem na lekką, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do gładkości. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Do masy czekoladowo - maślanej dodać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Wymieszać łyżką lub szpatułką (mieszając w jednym kierunku), do połączenia się składników. Dodać bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksówki (uprzednio wysmarowanej

Kubki smaku
Molekularna lasagne 268

się zarys tego czekoladowego cuda.  Szkic nie oddawał tego, co zobaczyłam składając kolejne warstwy deseru.  Lasagne czekoladowa z  mlekiem. Składniki: 85 ml wody 1 g agaru 45 g gorzkiej czekolady Goplana 60% 10  ml likieru orzechowego Wykonanie: Zimną wodę mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy(...)strzykawką wypełnioną powietrzem wypychamy zawartość wężyków na zewnątrz. Co i jak mniej więcej pokazuje na filmie. Przepraszam za jakość, ale w jednym ręku trzymałam sprzęt, w drugiej aparat. Gotową czekoladową galaretkę kroimy w identyczne prostokąty. Następnie dokładnie przycinamy mleczne spaghetti do rozmiaru czekoladowych płatów. Składamy układając warstwami Czekoladę i pasma mlecznego molekularnego makaronu. Dekorujemy ulubionymi dodatkami

Malinowe Pocałunki
Torcik cytrynowy z kremem śmietanowo - mascarpone - cytrynowym. 149

szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1  łyżk a soku z cytrynek Eterno   1 łyżka likieru cytrynowego 3 śmietany fix Do dekoracji : żółta posypka waflowa Sempre   kulki karmelowo kakaowe Sempre   storczyki małe Sempre   serduszka czekoladowe  Do nasączenia : 4 łyżki przegotowanej wody  1 łyżka słodkiego soku z cytrynek  Tortownica o średnicy(...)suchego patyczka. Zimny biszkopt przeciąć na pół i nasączyć obydwa blaty ciasta wodą z sokiem z cytrynek. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone , likier cytrynowy i sok z cytrynek, delikatnie wymieszać. Krem podzielić na 2 części, jedną połowę wyłożyć  na spodni blat biszkoptu i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch i boki posmarować resztą kremu

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto Przyjemniaczek – efektowny wypiek na każdą okazję 66

pół puszki)   Na wierzch: 200 g masy krówkowej kajmak garść migdałów około 200 g cz akolady, pralin, ptasiego mleczka, cukierków czekoladowych czy innych słodyczy pokrojonych w drobną kostkę   Dodatkowo: 100 g okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki likieru słony karmel do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie)   Przygotowanie Biszkopt: Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy

e-PrzepisyKulinarne
Pierniczki ziemniaczane 38

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C z termoobiegiem i pieczemy przez około 12 minut *** *** Pierniczki możemy polukrować, polać polewą czekoladową lub jeść bez niczego *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK) Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK) Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)     Artykuł Pierniczki ziemniaczane

Blog z Apetytem
Pierniczki ziemniaczane 38

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C z termoobiegiem i pieczemy przez około 12 minut *** *** Pierniczki możemy polukrować, polać polewą czekoladową lub jeść bez niczego *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK) Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK) Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)     Artykuł Pierniczki ziemniaczane

Blog z Apetytem