likier czekoladowy - 1083 przepisów (strona:44/73)

Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2166

krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady

Karo in the Kitchen
Torcik Cappuccino (łatwy) 6086

okazale i nowocześnie. Mój pomysł na czekoladową ozdobę tortu jest bardzo prosty, ale warto przygotować ją wcześniej.     Składniki (na mały torcik o średnicy 15 cm) 2 jajka pół szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia   Do nasączenia: pół szklanki wody 2 łyżki cukru likier kawowy - do smaku   Krem(...)Dodać likier kawowy - ile? Tyle aby uzyskać pożądany smak, wszystko zależy od tego jak bardzo kawowy i alkoholowy chcemy mieć tort. Ja dodałam 2 łyżki Sheridansa, bo akurat taki likier był w barku.   Po wystudzeniu przeciąć na trzy części. Każdą równomiernie nasączyć ponczem przy pomocy pędzla lub łyżki.   Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i śmietan fixem

Kulinarne Inspiracje
Sernik kawowy 138

lubią rzeczy kawowe ja akurat do nich należę. Czytam kawowe więc zaraz to robię. Sernik o smaku lekko mazisty, mokry idealnie pasuje do tego spód ciemny jak i wierzch czekoladowy, wg mnie wszystko się zgadza. Zapraszam... Przepis "Moje wypieki" Skala smaku 8/10  stopień trudności prosty do sernika dodałam czekolade mleczną uważam, że był to dobry wybór, na wierzch polałam(...)napowietrzać masy serowej. Dodać 4 łyżki kawy i likier kawowy, zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia.  Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Polewa czekoladowa 4 łyżki śmietanki kremówki 100g. mlecznej czekolady Śmietanę

Kubki smaku
Tort truskawkowy z białą czekoladą. 150

szklanki wody, pół na pół z sokiem z cytryny. Można również dodać likieru cytrynowego. ZDOBIENIE: 330 ml śmietany kremówki 30% łyżka cukru pudru wiśnie kandyzowane Piątnica Śmietanę ubijamy na gesty krem pod koniec dodając cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę masy czekoladowej, rozsmarowujemy ją i wykładamy połowę frużeliny truskawkowej, rozprowadzamy po kremie. Nakładamy kolejny blat

MamaOskarka
TORCIK CALIMERO 144

sycący i podzielny. Spód stanowią nasączone kawą biszkopty, następnie gruba warstwa aksamitnego kremu z mascarpone, likieru i bitej śmietany, a na koniec pokruszone bezy i świeże maliny. Całość udekorowana polewą z gorzkiej czekolady. Jeśli nie możecie użyć likieru Bombardino, z powodzeniem zastąpicie go likierem jajecznym typu advokaat lub ajerkoniak. Smak polskich odpowiedników jest bardziej alkoholowy i mniej delikatny, od włoskiego(...)typu ladyfinger 70 ml kawy espresso 3 łyżki likieru amaretto KREM 500 g serka mascarpone 50 ml schłodzonej śmietany 30%, można zastąpić likierem 100 ml likieru bombardino   50-100 g bezy, grubo pokruszonej DEKORACJA   50 g malin 50 g pokruszonej bezy POLEWA 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki likieru amaretto 15 g masła DODATKOWO: 20 g płatków migdałów

cool and minty
Likier czekoladowo-piernikowy 525

Damski likier na babskie spotkania i pogaduchy. Lekko słodki, kremowy, o wyraźnym aromatem korzennym i nutą czekolady. Do tego niezbyt mocny. Świetnie smakuje schłodzony. Składniki: (na około 1l) 500ml śmietanki kremówki 2-3 łyżki kremu czekoladowego Nutella 350ml whisky (opcjonalnie koniaku) 100ml wódki 1-2 łyżeczki cukru pudru (w zależności od gustu) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy korzennej

Pyry na Gaz
Śliwowica słodka wyborna ( wg przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej ). 142

nalewki możesz użyć do deserów lub zamaczać w gorzkiej polewie czekoladowej i pozostawić do zastygnięcia. Smakują wyśmienicie niech schowają się przy nich wszystkie czekoladopodobne śliwki w czekoladzie ! :)   R ada : Śliwki dobrze jest wypestkować, ale garść pestek koniecznie wrzuć do słoja.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki

Przepisy i porady kulinarne
Piernikowa Inka z kawowym sernikiem 203

się pysznym smakiem piernikowej kawy zbożowej. Kawowy sernik (składniki): 100 g herbatników czekoladowych 50 g masła 1 kg serka twarogowego (z wiaderka) 4 jajka 5 łyżek miodu (wg uznania) 2 łyżeczki kawy Inki Klasycznej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik

Kulinarna (nie)codzienność
Seromakowiec 135

wystawał ponad obręcz blaszki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladowa masa makowa: Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli go używamy) oraz likierem. Delikatnie połączyć z utartą masą, odłożyć 1/4 masy a resztę wyłożyć

cucinare
Seromakowiec 126

wystawał ponad obręcz blaszki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladowa masa makowa: Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli go używamy) oraz likierem. Delikatnie połączyć z utartą masą, odłożyć 1/4 masy a resztę wyłożyć

cucinare
Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 259

nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru amaretto Masa budyniowa: 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem 150 ml mleka (lub 150 ml ostudzonego kompotu z truskawek) 250 ml kompotu z truskawek (potrzeba ok. 200 g mrożonych truskawek do jego ugotowania) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany 30% do ubijania 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady

Domowa Cookierenka Agi
Muffinki Tiramisu 270

Kawę zaparzamy w ok. 100 ml wrzątku. Mieszamy z cukrem i likierem. Nasączamy przygotowane muffinki. KREM: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy ( robimy to bardzo delikatnie! ) – najlepiej łyżką! Przygotowany krem umieszczamy w szprycy i dekorujemy muffinki. Dekorujemy czekoladową posypką lub kakaem. Wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny ( krem

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z wiśniami 143

Bardzo czekoladowe , wilgotne, dzięki dużej ilości wiśni i bardzo smaczne . Takie jest właśnie to ciasto. Znika momentalnie a przepis znalazłam na blogu  klik :) Troszeczkę zmodyfikowałam ilości niektórych składników. Ciasto miało być odwrócone , ale mi nie wiem czemu , wisienki wskoczyły same na wierzch ciasta ;) więc nie było potrzeby jego odwracania :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia(...)jajka i likier ( może być dowolny). Wiśnie umyć i powyjmować pestki. Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować czy ciasto już jest ładnie upieczone na wierzchu) . Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gdy wystygnie posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Ciasto czekoladowe z wiśniami 346

Bardzo czekoladowe , wilgotne, dzięki dużej ilości wiśni i bardzo smaczne . Takie jest właśnie to ciasto. Znika momentalnie a przepis  mam dzięki Agatce , która prowadzi bloga kliknij . :) Troszeczkę zmodyfikowałam ilości niektórych składników. Ciasto miało być odwrócone , ale mi nie wiem czemu , wisienki wskoczyły same na wierzch ciasta ;) więc nie było potrzeby jego odwracania :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas(...)jajka i likier ( może być dowolny). Wiśnie umyć i powyjmować pestki. Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować czy ciasto już jest ładnie upieczone na wierzchu) . Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gdy wystygnie posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Kremowy sernik na zimno z czekoladą, polany karmelowymi procentami 85

grudki  zbyt szybko ścinającej się żelatyny. Jeśli lubicie posmak mleka w proszku, który ciasto zawdzięcza białej czekoladzie,  tym bardziej będziecie zadowoleni. Ja użyłam czekolady z dodatkiem pokruszonych czekoladowych ciasteczek,  co dodatkowo urozmaiciło smak sernika. Polewa z dodatkiem alkoholu jest wyraźnym akcentem,  który nadaje całości charakteru,  ale galaretka na wierzchu sernika również się sprawdzi. Składniki(...)białej czekolady z ciasteczkami czekoladowymi, użyłam "Twinpeaksbar cookies & cream" z Deals 300 ml śmietany kremówki 30 % - w kartoniku 5 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki gorącego mleka 1 1/2 łyżki żelatyny Polewa: 200 gram twarogu sernikowego - pozostałego z masy serowej 2 łyżeczki cukru pudru 1/4 szklanki śmietany kremówki 30 % - pozostałej z masy serowej 1/3 szklanki likieru - Krupnik "Słony karmel

Kronika Piekarnika

Proponowane wyszukiwania