następnie piec około 15-20 minut w temp. 170st. Ostudzić i posmarować kremem czekoladowym. Krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 4 czubate łyżki cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook) , 50g posiekanej białej czekolady, 2 łyżki likieru jajecznego, 300g świeżych truskawek. Czekoladę stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić
Z miłości do słodkościCiasto Inspektor to pyszny wypiek, który jest stosunkowo prosty do zrobienia i zawsze wszystkim smakuje. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, prostego kremu czekoladowego i owocowej galaretki poprzekładanych herbatnikami. Całość świetnie ze sobą współgra, ciasto jest słodkie, ale nie za słodkie, niezapychające, podzielne i rozpływa się w ustach. Taki domowy wypiek sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i podczas(...)innego o czerwonych kolorze Krem: 500 g mascarpone 4 łyżki masła czekoladowego Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka (jeśli chcecie uzyskać efekt popękania na cieście, jeśli nie to dajcie więcej, 6-7 łyżek) Dodatkowo: około 400 g herbatników pół szklanki likieru słony karmel do nasączenia ciasta (opcjonalnie) Przygotowanie Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki
e-PrzepisyKulinarneilość kawowego likieru i rumu. Biszkopt jest bardzo aromatyczny i świetnie harmonizuje z kremem i żurawinowym dżemem. Słodki tort i jednocześnie orzeźwiający. Takie torty właśnie lubię. Świąteczny tort 12 porcji Składniki: 2 tortownice o średnicy 23 cm Biszkopt 3 jajka 100 ml jogurtu 225 ml oleju 450 g trzcinowego cukru 2 łyżki rumu 380 ml kawowego likieru 1 łyżeczka waniliowego(...)imbiru w proszku Krem maślano czekoladowy 400 g masła 300 g białej czekolady 240 g cukru pudru Dekoracja tortu 1 gałązka rozmarynu 50 g żurawiny 1 łyżka syropu 2 łyżki cukru Zacznij od biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC. Do miski miksera wlej, jogurt, olej, golden syrop, sok z pomarańczy z otartą skórką, rum i likier oraz waniliowy ekstrakt. Wsyp cukier
codojedzeniakremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukukła
Kulinarne przygody Gatityzajmować się krojeniem sernika. Nie bez znaczenia jest też oryginalny wygląd i sposób podania. Ja zamiast owoców, wkładam w dołeczki sernika masę kajmakową - w wersji dla dorosłych z dodatkiem likieru kawowego lub whisky, i zalewam polewą z gorzkiej czekolady. Uwierzcie - to boskie połączenie! Dla mnie najprzyjemniejszym momentem jest wgryzienie się w sam środek, gdzie czekolada pęka nad kajmakiem(...)pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki) 60 g roztopionego masła 800 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 jajka 120 g cukru pudru *od siebie dodaję: kilka łyżeczek soku z cytryny pół puszki masy kajmakowej 3-4 łyżki likieru kawowego lub whisky 6 łyżek masła 1/2 tabliczki gorzkiej
KUCHARNIAShot Oreo to pyszny, słodki alkoholowy kieliszek na bazie mleka zagęszczonego i rumu. Dodatkowo możecie użyć syropu czekoladowego lub rumu z czekoladą – obie wersje wyjdą
Kulinarne Przebojeustawić pochyło w lodówce. Odstawić, aż galaretka całkiem zastygnie. Serek zmiksować z żółtkiem i likierem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Połączyć z masą serową. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Wierzch udekorować startą czekoladą oraz rurkami z kakaowym nadzieniem i czekoladowym serduszkiem
Z miłości do słodkościcudowny torcik czekoladowy z kremem kawowym i profiterolkami .Jest dość pracochłonny ,ale przepyszny i wart poświęconego czasu .Zapraszam do pieczenia. Składniki: na biszkopt czekoladowy ,tortownica 20 cm 4 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki dobrej jakości kakao 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 4 łyżki wody Białka ubijamy(...)serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka likieru amaretto lub innego ulubionego Ubijamy wszystkie składniki na gęsty krem .W profiterolkach robimy małe otworki wykałaczką i masą przełożoną do rękawa cukierniczego napełniamy nasze ciastka. Odstawiamy gotowe do lodówki. Masa czekoladowa do profiterolków: 100 g czekolady gorzkiej 70 % 8 łyżek mleka 30 g masła Powyższe składniki roztapiamy
Ladylaura.zróbcie te ciasteczka Nie należą do kruchych, są miękkie i mocno czekoladowe. Migdały i amaretto pasują do nich idealnie. Polecam do popołudniowej kawki Składniki (na około 40 ciasteczek) : 130 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki likieru Amaretto 1/2 szklanki migdałów (ze skórką) szczypta soli Przygotowanie: W rondelku(...)porcje ciasta, zostawiając odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 8 minut. Smacznego To też może Cię zainteresować: Brownie Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym Murzynek Trufle czekoladowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smaksuchej kaszy bulgur lub kuskus 150 g czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej) *** 50 ml likieru amaretto 50 g miękkiego masła 3-5 łyżek cukru pudru po 2-3 łyżki zmielonych na pył orzechów i migdałów kilka kropli ekstraktu migdałowego Do dekoracji: sos czekoladowy i kilka czereśni Przygotowanie Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Połamaną na małe kawałki czekoladę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomocą specjalnego przyrządu lub miksera z końcówką. Szklanki, w których podamy kawę można udekorować syropem czekoladowym - ja starałam się, aby deser pozostał jednak dietetyczny. Zapraszam! Składniki: 100 g kostek lodu 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 400 ml mleka ewentualnie cukier, miód, słodzik 1 łyżka likieru kawowego Jeśli posiadacie Thermomix: Lód i kawę umieścić w naczyniu. Zmiksować 15 s, obr. 10. Zgarnąć
Chocolate Muffin Blogkrem będzie gęsty i jednolity (uważać aby, nie przepić kremu). Gotowy krem wymieszać z wiórkami czekoladowymi, w razie potrzeby dodać cukier puder, wymieszać. Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 100 ml gorącej, przegotowanej wody i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można dodać kieliszek likieru kawowego (ja go nie użyłam). Ganache : Kremówkę przelać do garnuszka i podgrzewać do czasu
Krakowskie smaki Aniszczęście z miesięcznym poślizgiem ale udało się w końcu stworzyć zamówienie. Postawiłam tym razem na czekoladowy tort, chyba najczęściej wybierany przez łasuchów każdej wielkości i masę o smaku ajerkoniaka. Moja babcia jak robiła lodowe desery często polewała je właśnie ajerkoniakiem. Zawsze lubiłam ten likier, szczypał po języku ale słodycz zawsze wygrywała:D Po za niespodzianką dla kubków smakowych
ciastkarnia na kruchym spodzieniepełna łyżeczka proszku do pieczenia *2 łyżeczki soku z cytryny biszkoptowe czekoladowe * 4 białka * 2/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 budyń czekoladowy * 1/3 szklanki mielonych migdałów * 1/4 szklanki oleju krem kokosowy * 1 szklanka wiórek kokosowych * 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej * 1 szklanka cukru * 1/2 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe(...)szklanki wódki * 250 g masła lub margaryny krem budyniowy * 400 ml mleka * 1 budyń śmietankowy * 3 łyżki cukru kryształu * 250 g masła lub margaryny * 3 łyżki cukru pudru dodatki * likier migdałowy * wiórki kokosowe * cukierki perełki * barwniki spożywcze * biała masa cukrowa przepis tutaj Sposób wykonania biszkopt jasny Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno
Mix smakuJest to tarta czekoladowa z miętowym aromatem, lecz mimo swej wytrawności smakowała nawet Miśce. Tu się nie ma co rozpisywać, bo jak jest tyle czekolady to wiadomo, że jest pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 tabliczek gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1-2 łyżki kropli miętowych (tak, tak , tych na żołądek) lub likieru miętowego garść świeżej(...)przez 20-25 minut. Wystudź W garnku/rondelku podgrzej mleko kokosowe ale nie gotuj. Zdejmij z ognia po czym dodaj pokruszoną czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj. Do mieszanki czekoladowej dodaj olej kokosowy i mieszaj aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do powstałej masy dodaj 1-2 łyżki kropli miętowych i przez 5 minut miksuj aby jaknajbardziej napowietrzyć masę. Wystudzone ciasto wypełnij musem
greenscarf