likier czekoladowy - 1083 przepisów (strona:42/73)

Migdałowy pudding z kaszy bulgur lub kuskus 194

suchej kaszy bulgur lub kuskus 150 g czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej) *** 50 ml likieru amaretto 50 g miękkiego masła 3-5 łyżek cukru pudru po 2-3 łyżki zmielonych na pył orzechów i migdałów kilka kropli ekstraktu migdałowego Do dekoracji: sos czekoladowy i kilka czereśni Przygotowanie Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Połamaną na małe kawałki czekoladę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mrożony mus kawowy 154

pomocą specjalnego przyrządu lub miksera z końcówką. Szklanki, w których podamy kawę można udekorować syropem czekoladowym - ja starałam się, aby deser pozostał jednak dietetyczny. Zapraszam! Składniki: 100 g kostek lodu 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 400 ml mleka ewentualnie cukier, miód, słodzik 1 łyżka likieru kawowego Jeśli posiadacie Thermomix: Lód i kawę umieścić w naczyniu. Zmiksować 15 s, obr. 10. Zgarnąć

Chocolate Muffin Blog
Tort śmietankowy z czekoladą i powidłem śliwkowym 170

krem będzie gęsty i jednolity (uważać aby, nie przepić kremu). Gotowy krem wymieszać z wiórkami czekoladowymi, w razie potrzeby dodać cukier puder, wymieszać.  Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 100 ml gorącej, przegotowanej wody i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można dodać kieliszek likieru kawowego (ja go nie użyłam). Ganache : Kremówkę przelać do garnuszka i podgrzewać do czasu

Krakowskie smaki Ani
nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 155

szczęście z miesięcznym poślizgiem ale udało się w końcu stworzyć zamówienie. Postawiłam tym razem na czekoladowy tort, chyba  najczęściej wybierany przez łasuchów każdej wielkości i masę o smaku ajerkoniaka. Moja babcia jak robiła lodowe desery często polewała je właśnie ajerkoniakiem. Zawsze lubiłam ten likier, szczypał po języku ale słodycz zawsze wygrywała:D  Po za niespodzianką dla kubków smakowych

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort Garfield 147

niepełna łyżeczka proszku do pieczenia *2 łyżeczki soku z cytryny biszkoptowe czekoladowe * 4 białka * 2/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 budyń czekoladowy * 1/3 szklanki mielonych migdałów * 1/4 szklanki oleju krem kokosowy * 1 szklanka wiórek kokosowych * 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej * 1 szklanka cukru * 1/2 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe(...)szklanki wódki * 250 g masła lub margaryny krem budyniowy * 400 ml mleka * 1 budyń śmietankowy * 3 łyżki cukru kryształu * 250 g masła lub margaryny * 3 łyżki cukru pudru dodatki * likier migdałowy * wiórki kokosowe * cukierki perełki * barwniki spożywcze * biała masa cukrowa przepis  tutaj Sposób wykonania biszkopt jasny Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno

Mix smaku
Czekoladowa tarta z nutką mięty 149

Jest to tarta czekoladowa z miętowym aromatem, lecz mimo swej wytrawności smakowała nawet Miśce. Tu się nie ma co rozpisywać, bo jak jest tyle czekolady to wiadomo, że jest pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 tabliczek gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1-2 łyżki kropli miętowych (tak, tak , tych na żołądek) lub likieru miętowego garść świeżej(...)przez 20-25 minut. Wystudź W garnku/rondelku podgrzej mleko kokosowe ale nie gotuj. Zdejmij z ognia po czym dodaj pokruszoną czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj. Do mieszanki czekoladowej dodaj olej kokosowy i mieszaj aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do powstałej masy dodaj 1-2 łyżki kropli miętowych i przez 5 minut miksuj aby jaknajbardziej napowietrzyć masę. Wystudzone ciasto wypełnij musem

greenscarf
Czekoladowy mus z owocami i bitą śmietaną 131

musu czekoladowego zawsze możesz odmienić,  zamiast amaretto dodać rum lub odrobinę naparu kawowego, pod każdą postacią jest pyszny J Jeden pucharek tego deseru to potężna dawka endrofin szczęścia J Składniki na 6 dużych pucharków : 330 ml śmietanki kremówki 30% 20 dag gorzkiej czekolady   60% kakao 10 dag mlecznej czekolady 4 jajka Szczypta soli 25 ml likieru amaretto(...)mleczną czekoladę, zostawiamy na 3 miinuty aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy rózgą kuchenną do jednolitej gładkiej konsystencji, do schłodzonego ale wciąż płynnego musu dodajemy same żółtka, wlewamy likier amaretto   i ponownie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania gęstej sztywnej piany , stopniowo w trzech turach dodajemy do czek9oladowego musu mieszając delikatnie aby nie utracić struktury piany. Gotowy

Wanilia i Kardamon
Babka czekoladowa z likierem cherry 154

Lekka, puszysta czekoladowa babka z wyrazistą alkoholową nutą z wiśniowym akcentem, oblana delikatną mleczną czekoladą to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 200g cukru 250g masła extra 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml likieru cherry (wiśniowego) 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli(...)Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier cherry i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,7l. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Szalona Kuchnia Eweliny
Mus czekoladowy 131

Walentynkowy deser kojarzy mi się przede wszystkim z czekoladą :). A taki mus czekoladowy to wymarzony deser dla tych, którzy czekoladę wprost kochają ( ale oczywiście nie bardziej od swojej drugiej połówki ;)). Mus jest naprawdę mocno czekoladowy, puszysty, po prostu pyszny. Jest też dość sycący, dlatego polecam podać go w niewielkich naczyniach. Wspaniałe zwieńczenie walentynkowej kolacji :). Składniki:  200 g gorzkiej czekolady(...)niż 70% 3 duże jajka 50 g cukru 30 g masła 4 łyżki mleka pół szklanki ( 125 ml ) śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego ( może być też likier Amaretto, likier kawowy lub brandy ) Wykonanie: Jajka porządnie umyć a następnie sparzyć, zanurzając je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Czekoladę połamać i umieścić w szklanej lub metalowej

Opowieści z piekarnika
"Delicje i łakocie" Paulina Krajewska - recenzja 179

light :-) Większe słodkości to przepisy na banany w cieście naleśnikowym, zapiekane z czekoladą, blok czekoladowy, domową chałwę, tiramisu, szarlotkę w jabłku z pszczółkami, desery czy pieczony kajmak.  Łakocie do picia to biła czekolada z malinami na gorąco, bubble tea, grzaniec bezalkoholowy, smoothie jagodowe, likier karmelowy itd.  Wszystkie przepisy dokładnie opisane krok po kroku. Z przyrządzeniem na pewno każdy

kruche babeczki
Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem 401

Czekoladowy biszkopt, bita śmietana, kawowe biszkopty i pyszna masa ajerkoniakowa... Taki przepis mam dziś dla Was :) Ciasto niezwykle puszyste, wyjątkowe, idealne na wszelkie ważne uroczystości. ja odrobinę "przedobrzyłam" z likierem i masa wyszła odrobinę za rzadka, jednak nie ujmowało to ciastu smaku... foremka 23 x 33 cm Biszkopt:   3 jajka,  150g mąki pszennej,  3/4 szklanki cukru

Z miłości do słodkości
DRUGA ODSŁONA SERNIKA 225

Wielkanocnej Olgi Smile.  SKŁADNIKI   90 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki) 40 g roztopionego masła  500 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie  1 łyżka ekstraktu z wanilii  2 jajka  90 g cukru pudru 4-6 łyżek likieru kawowego* 4-6 łyżek nutelli * NA POLEWĘ 2-3 łyżki masła 1/2 tabliczki

KUCHARNIA
Tort dyniowo-czekoladowy z powidłami śliwkowymi i nutą pomarańczy 53

był za tort! Wspaniałe połączenie wielu smaków :D Kakaowe blaty puszystego biszkoptu nasączone świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, dyniowy krem z cynamonem, powidła śliwkowe, polewa czekoladowa i uprażone orzechy laskowe - to wszystko w jednym wypieku! :) Czy było pysznie? Tak! Choć nie każdemu "podejdzie" ten smak - na 6 osób, które jadły u mnie ten tort dwie powiedziały NIE... No cóż, niektórzy(...)pomarańczy, u mnie świeżo wyciśnięty 30 ml likieru pomarańczowego ( proporcje można odwrócić czyli można dać więcej likieru w stosunku do soku; w wersji bezalkoholowej można użyć samego soku ) Dodatkowo : około 6 łyżek powideł śliwkowych około pół szklanki orzechów laskowych lub innych, podprażonych i i dość drobno posiekanych - do dekoracji Polewa czekoladowa ( drip ) : 70 g czekolady deserowej 70 ml śmietanki kremówki

Opowieści z piekarnika
Tort bezowy Ajerkoniak Maltesers 112

fajny sposób na efektowne ciacho , a także metoda na wykorzystanie białek ( pozostałych np. od kruchego ciasta). Ten tort oprócz wyraźnie alkoholowego akcentu ma także specjalny motyw w postaci kruchych czekoladowych chrupek. Pominęłam polewę ( często prowadzi do szybszego zawilgocenia bezy), a czekolada w tym wypadku musiała być : ) Polecam. Składniki na bezę : 4 białka 220 g cukru kryształu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)size: 11pt; so-language: ar-SA } Krem ajerkoniakowy 300 ml gęstego likieru Advocat 350 g masła Masło ubijamy mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewamy ajerkoniak. Masa będzie dość gęsta.    Dodatkowo: 100 g kulek w czekoladzie Maltesers WYKONANIE: blat bezowy   krem ajerkoniakowy   kulki czekoladowe lekko wciskamy w krem   *Tort bezowy najlepiej przechowywać w lodówce

Domowe ciasta
Kopiec adwokatowy 164

pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny masa adwokatowa * 500 ml śmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * 2 opakowania usztywniacza do śmietany * 270 ml adwokata * 6 łyżeczek żelatyny krem czekoladowy * 250 g masła lub margaryny * 100 g mlecznej czekolady * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki kakao Sposób wykonania Biszkopt prostokątny Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając(...)dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno. Do likieru dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać. Masę przelać do miski wyłożonej biszkoptem i wyrównać. Przykryć biszkoptem okrągłym odpowiednio dociętym, lekko docisnąć i odstawić na ok. 3 godziny w chłodne miejsce. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć na puszysto

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania