przygotowana z migdałów i likieru mlecznego. Słodycz przełamana konfiturą z borówki amerykańskiej, a całość oblana prawdziwą czekoladą. Rozpusta w biały dzień! Mazurek wielkanocny powinien być pełen dobroci, pełen tego co najlepsze. Jest bardzo prosty do zrobienia nie za słodki i wprost idealny do kawy. Polecam! przepis na: WIELKANOCNY MAZUREK Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ *i obłędnym likierem, smakuje jak pralinka ;-) SKŁADNIKI(...)trwa, więc bądź cierpliwy. Ja miksuje około 30- 40 sekund zbieram szpatułką i ponownie miksuję. Dodaj likier 100 g. Miksuj dalej przez z 30-40 sekund. Dodaj cukier puder i masło. Dalej miksuj na gładką masę. MASA CZEKOLADOWA: - 80 g czekolady gorzkiej - 80 g śmietanki 36% Czekoladę zalej śmietanką i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund. Całość
SMYKWKUCHNISerniki to moje ulubione ciasta chyba, no może zaraz po czekoladowym brownie, które uwielbiam. Robiłam już sernik z brzoskwiniami, sernik z borówkami, a teraz przyszedł czas na sernik z migdałami i likierem amaretto. Składniki na sernik Amaretto: Spód: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru 1 jajko Masa: 900 g kremowego serka typu Philadelphia 1,5 szklanki
Delusional TrineRolada tiramisu to świetna wersja deseru który wszyscy znają. Biszkopty nasączone kawą i likierem rumowym z czekoladą Victoria Cymes , Ekspresowe ciasto w formie rolady jest
Kulinarne Fantazje MarioliMazurek czekoladowo marcepanowy to jeden z moich ulubionych mazurków. Kruche ciasto z dodatkiem marcepanu i rozpływająca się w ustach czekolada z odrobiną likieru amaretto… Pycha! Oczywiście, w wersji dla dzieci nie dodajemy likieru, też będzie pyszny. Ciasto ozdobiłam uprażonymi płatkami migdałowymi i kurczaczkami z masy marcepanowej . Polecam Składniki: Kruchy spód: 1 i 3/4 szklanki mąki 140 g masła
Oryginalny smakproste pomysły na sałatki, na wytrawne tarty, na różnego rodzaje śledzie i inne morskie żyjątka, na dania na ciepło i oczywiście na różne słodkości. A także domowe likiery. Serdecznie zapraszam 😊. Wszystkim moim Czytelnikom życzę dużo pomyślności i samych pyszności na stole w Nowym 2018 Roku ! Przepisy na Sylwestra - inspiracje Wytrawnie Sałatki Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka(...)marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Likier piernikowy Nalewka na Boże Narodzenie Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat
Kulinarne przygody Gatityproste pomysły na sałatki, na wytrawne tarty, na różnego rodzaje śledzie i inne morskie żyjątka, na dania na ciepło i oczywiście na różne słodkości. A także domowe likiery. Serdecznie zapraszam 😊. Wszystkim moim Czytelnikom życzę dużo pomyślności i samych pyszności na stole w Nowym 2018 Roku ! Przepisy na Sylwestra - inspiracje Wytrawnie Sałatki Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka(...)marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Likier piernikowy Nalewka na Boże Narodzenie Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat
Kulinarne przygody Gatitycierpki, charakterystyczny smak idealnie równoważy się z przeróżnymi, słodkimi smakami. Ponadto sernik idealnie komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady, którą wykonałam z dodatkiem płatków chili i niewielkiej ilości likieru - ja dodałam figowy(; Naprawdę polecam wszystkim, którzy w tematyce deserowej są żądni nietradycyjnych połączeń smakowych! Składniki: Kruchy spód - u mnie na trzy kokilki o śr. 9,5 i foremka(...)szczypta soli ok. 10 łyżek cukru trzcinowego *lub zwykłego 1 opakowanie szafranu (0,12g) Polewa czekoladowa: 3-4 paski tabliczki gorzkiej czekolady 1 lub 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy
Symfonia Smakówdelektowania się każdą łyżeczką. I na to danie przedstawię Wam dzisiaj mój przepis. MUS CZEKOLADOWY Składniki: - 200 gram czekolady (gorzkiej bądź mlecznej, jak wolimy - ja dałam gorzką) - 6 jajek - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżka masła - 1 łyżka rumu (to w wersji klasycznej, ja dałam likier porzeczkowy; można też zastąpić sokiem z mandarynki) Przygotowanie: Zaczynamy od rozdzielenia żółtek i białek(...)także podgrzewać z garnku o grubym dnie, niemniej zalecam pierwszą opcję, bo jest bezpieczniejsza. Mieszamy, dodajemy rum, znowu mieszamy i zdejmujemy z ognia. W następnej kolejności łączymy masę czekoladową z żółtkami i jedną łyżką piany z białek - mieszamy do całkowitego zespolenia się składników. Ostatnim etapem jest dodanie piany z białek do reszty masy i delikatne wymieszanie. Nigdy, absolutnie
Życie zamknięte w smakukremem śmietankowym. Ten przepyszny tort miał swoją premierę w drugie urodziny Błażejka. To mój pierwszy tort urodzinowy zrobiony własnoręcznie, z którego jestem bardzo dumna! Czekoladowe ciasto przełożone wiśniami i kremem śmietankowym jest po prostu obłędne! Ilekroć oglądam zdjęcia tego tortu mam ochotę lecieć po mrożone wiśnie do sklepu i upiec go jeszcze(...)wyjdzie bardzo gęsta to wystarczy dodać trochę gorącej wody i energicznie zamieszać. Nasączenie: 40 ml likieru wiśniowego / nalewki wiśniowej lub 2 łyżki wody 80 ml soku z wiśni (odlewamy sok podczas przygotowywania frużeliny) Likier/wodę mieszamy z sokiem. Czekoladowa polewa ‘ganache’: 60 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej 50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Słodki Pomysłłyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru kawowego (ja użyłam Coffee Canari ) Kawowa Bita Śmietana: 250 ml śmietanki kremówki 1-2 łyżeczki cukru pudru 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (ja użyłam typu Crema) DODATKOWO użyłam: kilkanaście truskawek mikro wiórki czekoladowe mleczne mini rurki duo Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)Następnie wsypujemy cukier i miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, do każdej wciskamy po jednym owocu truskawki, wyrównujemy i pieczemy
Blondynka Gotujewprowadzić do naszego menu, tym bardziej, że jest coraz łatwiej dostępna w dość przystępnych cenach. Jeleń w sosie czekoladowy cassis to gulasz z udźca w bardzo oryginalnym i aromatycznym wydaniu. Smak gorzkiej czekolady idealnie łączy się z czarną porzeczką z likieru. Do sosu użyłam domowego cassisa oraz porzeczek, na których był przygotowany likier. Jeśli nie zrobiliście sobie zapasu własnego
SzczyptaSmaQpodgrzać delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 stopni (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) Porządnie schodzone ciasto oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy od środka zataczając krąg. Do nasączenia biszkoptów użyłam likier malinowy około 1/2 szklanki. Wykonanie Biszkopt przekroiłam na trzy równe(...)likierem malinowym. Posmarowałam częścią musu malinowego i przykryłam kolejnym blatem biszkoptowym. Nasączyłam, posmarowałam musem malinowym i przykryłam ostatnim blatem biszkoptowym. Zawinęłam folią i włożyłam do lodówki na całą noc . Dobrze schłodzony biszkopt posmarowałam z wierzchu kremem waniliowym. Wyrównałam. Włożyłam do zamrażalnika na 15 minut. Po 15 minutach wyjęłam tort ustawiłam na kratce i oblałam glazurą czekoladową
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjest niebywale lekkie, to taki delikatny mus czekoladowy. Tak naprawdę to sama czekolada z dodatkiem jajek, bez dodatku jakiejkolwiek mąki, dzięki temu jest ono niebywale lekkie, to taka właśnie czekoladowa chmurka. Przepis na to ciacho znalazłam w książce Nigelli Lawson pt."Nigella gryzie". Polecam Wam z całego serca, jest po prostu nieziemsko pyszne... :-) Piekłam w ciemnej formie o śr.24cm(...)żółtka z 75g cukru, potem delikatnie dodajemy czekoladę z masłem z likierem i skórką z pomarańczy. W innej misce ubijamy 4 białka na pianę, a następnie dodajemy partiami 100g cukru i cały czas ubijamy aż do uzyskania błyszczącej piany. Dodajemy kilka łyżek masy białkowej do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy, a następnie całą masę czekoladową przekładamy do białek. Całość wykładamy
Smaczne Zdroweotuchy i pocieszenia. Zjadana z radością w każdym zakątku Ziemi. Uwielbiamy ją pod każdą postacią. Gorąca i zimna. Do picia i do chrupania. Czekolada lubi kontrasty - kwaśne i ostre. Likier i zioła. Owoce i mięsa. Od wieków jest obiektem pożądania. Pudełko własnoręcznie zrobionych pralinek albo trufli - to miły i wymowny gest. Na każdą okazję i bez okazji. Zapraszamy(...)słodyczą białej czekolady, która równie cudownie przyjęła kandyzowaną pigwę i likier pomarańczowy . Obydwa nadzienia powstały zupełnie spontanicznie - otwarłam lodówkę, uśmiechnął się do mnie słoiczek malinowych konfitur i mrugnął okiem stojący poniżej słoik z pigwą. Reszta potoczyła się stylem dowolnym, ale uwierzcie mi rezultat końcowy był przepyszny. CZEKOLADOWE PRALINKI W PIĘCIU SMAKACH Uprzedzam, że proporcje składników podaję
KUCHARNIAłyżeczki cynamonu 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki gorącej wody mus czekoladowy: 75 g białej czekolady 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki gorącej wody 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka likieru Amaretto Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Żurawinę(...)dodać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Delikatnie wmieszać łyżką do kremu. W szklankach układać warstwami na przemian mus czekoladowy i masę żurawinową, zaczynając i kończąc na musie i schładzając każdą warstwę przez pięć minut w lodówce przed nałożeniem kolejnej. Na wierzch wyłożyć po łyżeczce żurawin. Schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKremowy, aksamitny, pyszny! Dla tych, którzy uwielbiają krem czekoladowy, strzał w dziesiątkę. Smak masy serowej jest nieporównywalnie ciekawszy i bogatszy od tej w serniku pasiastym, zebrą zwanym - z dodatkiem gorzkiego kakao. Tu wyraźnie wyczuwalnym jest, że w masę serową zatopiony został krem czekoladowy, z czekoladą, z dodatkiem orzechów. Dlatego namawiam, by postawić na jakość wykorzystanego(...)zostaje podzielona na pół, by w jednej części znalazła się czekoladowa pokusa. Po upieczeniu i wystudzeniu pozostaje tylko ubicie śmietanki z czekoladą i to w zasadzie koniec. Mój serniczek był urodzinowym tortem, upieczonym w ostatniej chwili, w zastępstwie ciasta adwokatowego. Nie zaopatrzyłam się w ten żółtkowy likier, natomiast nutellę w swej szufladzie posiadam zawsze. Zawsze
Kronika Piekarnikagranatem, 1 granat, 2 łyżeczki żelatyny, Esencja waniliowa, 150 g gorzkiej czekolady, 2 szklanki puree z dyni. Przygotowanie: Likier Whesley wymieszać z żelatyną. W rondlu podgrzać 100 ml śmietany, dodać żelatynę, cukier i puree z dyni, wymieszać, odstawić do lodówki. Krem czekoladowy: czekoladę stopić w kąpieli wodnej z dodatkiem melasy, dodać 4 łyżki śmietany, wystudzić. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno
SzczyptaSmaQ