czekoladowe bez mąki 6 jaj "L" 80 g cukru 200 g czekolady deserowej 50 g masła Ganasz czekoladowy 200 g śmietanki 30% 200 g czekolady deserowej 2 łyżki miodu 2 łyżki miękkiego masła 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie) dżem z czarnej porzeczki Do dekoracji bakalie (np. suszone morele pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany(...)miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do lodówki do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła. Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Mazurek wstawiamy do lodówki
SzczyptaSmaQjagody, to polecam. W innym wypadku pozostaje ich zakup lub.... czekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy 500 ml śmietany kremówki(...)więcej) Wykonanie Do garnuszka wlać mleko, wsypać kakao, łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać. Zagotować dodając biszkopty. Mieszać do momentu połączenia wszystkich składników i zostawić do ochłodnięcia. Dodać kieliszek czerwonego likieru (jeżeli deser robimy dla dzieci, to pominąć) i obrany banan. Wszystko razem zblendować do momentu powstania delikatnego musu. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy
Passions hobbies lifemasę kokosową 500 ml mleka (można zastąpić mlekiem kokosowym) 200 g kokosu 3 małe kieliszki wódki lub likieru kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 400 ml mleka 200 g masła 60 g cukru pudru marmolada wieloowocowa Na polewę czekoladową 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 50 g masła 150 g śmietanki 30% WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki(...)wyłączyć palnik, wlać wódkę lub likier i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując jedynie 400 ml mleka. Zostawić do ostudzenia. W misce ubić miękkie masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać ostudzony budyń nadal miksując. Na koniec dodać ostudzoną masę kokosową i zmiksować do połączenia składników. Polewa czekoladowa: Do garnuszka dodać masło, połamaną
Passions hobbies lifeSkładniki: 28 szt podłużnych biszkoptów 250 g twarogu z wiaderka 120 cukru pudru 5 łyżek likieru kawowego 250 ml kremówki 30% 2 śmietan fixy 200 ml przegotowanej ciepłej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu kawa mielona do posypania czekoladowe serduszka do dekoracji Przygotowanie: W wodzie rozmieszać kawę rozpuszczalną i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec
Ala piecze i gotujeprzepis, ze względu na zawartość likieru, skierowany był raczej do starszych łasuchów. Dzisiaj mam coś specjalnie dla małych! Te babeczki wymyśliłam, jadąc samochodem. Tak się rozmarzyłam wyobrażając sobie, jak mogłyby wyglądać i smakować, że nieomal nie spowodowałam wypadku.. 😛 Na szczęście obyło się bez strat w ludziach i teraz mogę się […] Artykuł Czekoladowe babeczki z musem brzoskwiniowym pochodzi
Wiszniówkaalkoholu : 350 g wiśni świeżych lub mrożonych 3 łyżki cukru 100 ml wódki 100 ml innego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 130 g mąki pszennej 40 g kakao 180 g cukru Krem czekoladowy : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady
Opowieści z piekarnikaPrzepyszna czekoladowa rolada, która przypadnie do gustu zwłaszcza fanom trufli. Moje serce i podniebienie podbiła po pierwszym kęsie ;). Pulchny kakaowy biszkopt i bajeczny krem na bazie truflowych cukierków, do tego spora ilość rodzynek nasączonych rumem...Wszystko to sprawia, że od rolady wprost nie można się oderwać ;). Jest dość intensywna w smaku, ale nie jest ciężka i nie jest przesłodzona. Wszyscy(...)serka mascarpone, schłodzonego 80 g rodzynków 80 ml ciemnego rumu ( zamiast rumu można użyć wódki, likieru kawowego lub likieru Amaretto ) Nasączenie: 3 - 4 łyżki alkoholu pozostałego z moczenia rodzynków + 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 40 ml śmietanki kremówki 30 % Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao
Opowieści z piekarnikamałe pucharki pysznego serowo-czekoladowo-kawowego kremu, przełożonego warstwą ciasteczkową. Ja wykorzystałam krótkie rurki waflowe w gorzkiej polewie czekoladowej – pasowały idealnie:) 1 łyżka cappuccino rozpuszczona w 1-2 łyżkach gorącej wody. 2 pełne łyżki nutelli 50 ml likieru kawowego (w wersji dla dzieci pomijamy) 250 g mascarpone 250 g twarogu 50 g cukru 1op. rurek waflowych w polewie Nutellę
Smaki Na Talerzudłuższej przerwie pooooowoli będę wracała. Dziękuję Wam, że mimo braku nowych wpisów do mnie zaglądacie:) Mam nadzieję, że nadal będziecie zaglądać:) na pierwszy rzut pójdzie pyszne ciasto czekoladowe z musem truskawkowym. Szczególnie upodobał je sobie mój starszy syn:) Co by tu dużo mówić, jest pyszne. Sami spróbujcie! P.S. Wiem, że truskawki już się kończą, dlatego można użyć dowolnych owoców, także(...)100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 2 łyżki likieru Amaretto. Masło, wodę, połamaną na kawałki czekoladę oraz likier zagotować i całkowicie rozpuścić. Lekko przestudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do masy czekoladowej. Dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i połączyć z masą czekoladową. Wylać na wyłożoną papierem
Z miłości do słodkościproszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g orzechów pekan lub włoskich / grubo posiekanych 100 g gorzkiej czekolady / grubo posiekanej POLEWA CZEKOLADOWA 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła 50 g białej czekolady 2 łyżki likieru lub soku pomarańczowego WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę z kominem o średnicy
cool and mintykokosowych Wykonanie: Ciasteczka do blendera i zmielić na mąkę. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Po zdjęciu z palnika dać likier . Dać do ciasteczek. Dodać łyżeczkę kremówki z zagnieść. Brać śliwkę i obtaczać w czekoladowej mieszance. Następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić. Smacznego
Moje pyszne gotowanieŚwiąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe – Nowe, świąteczne ciasto w Małej Cukierence. Bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne, z czekoladą i pomarańczą. Krem czekoladowy jest delikatny, nie za słodki, z nutką cynamonu, a pianka pomarańczowa jest kwaskowata. Całość dobrze smakuje. Ciasto ładnie wygląda, będzie idealne na Święta. W przepisie wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki, dzięki czemu ciasto jest bardziej wilgotne. Z naszej współpracy powstał(...)tortowej) 40g kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 pomarańczy Do nasączenia: 110ml likieru pomarańczowego (alkohol można zastąpić posłodzoną wodą z sokiem z cytryny) 60ml wody Dodatkowo: 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego lub konfitury Krem czekoladowy: 700ml mleka 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 1 łyżeczka cynamonu 2 budynie czekoladowe bez cukru
Mała CukierenkaBiszkopt: mąka (1 szkl.) jajka (5 szt.) cukier (1/2 szkl.) kakao (3 łyżki) sól (szczypta) Masa czekoladowa: mleko (2 szkl.) cukier (3 łyżki czubate) masło (200 g) żółtka (2 szt.) mąka pszenna (3 łyżki) mąka ziemniaczana (2 łyżki) krem czekoladowy typu nutella (3 łyżki) Poncz: woda gorąca (1/2 szkl.) kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka) amaretto (50 ml.) cukier puder(...)wystudzenia. Wystudzony biszkopt wkładamy z powrotem do foremki. 2.) Poncz. Do pół szklanki wrzątku wsypujemy kawę, cukier puder oraz likier amaretto. Mieszamy i studzimy. Ponczem nasączamy biszkopt. (zużywamy cały poncz na biszkopt) 3.) Krem czekoladowy. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, krem czekoladowy typu nutella, masło i włączamy grzanie kuchenki. Wsypujemy obydwie mąki i ciągle
RITA food channelklasyczny deser jest bardzo łatwy do wykonania: przygotować należy krakersy / ciasteczka ostre/słodkie typu graham jedną stronę natrzeć kremem czekoladowym świeżo grillowane / pieczone pianki należy wyłożyć na ciasteczko natarte kremem czekoladowym docisnąć drugim ciasteczkiem, to pozwoli stopić lekko krem czekoladowy i nadać całość odpowiedniej lepkości Pianki Marshmallow zapiekane w Bananie. Naciąć banana wzdłużnie, W miejsce nacięcia wyłożyć mini pianki Marshamallow(...)deserów. Wystarczy wrzucić grillowane pianki do gorącego kakao. Doskonale będą one również pasowały do lodów lub koktajli mlecznych zwłaszcza waniliowych lub czekoladowych. Jeśli poszukujesz pretekstu aby pozostać dłużej przy grillu, znaleźliśmy go! Grillowane pianki Marshmallows w w irlandzkim likierze tworzonym na bazie śmietanki i Whiskey (Baileys). Wystarczy, że gorące grillowane pianki zanurzymy w likierze. The post Grillowane pianki Marshmallow – kilka
naRuszciewarto też spróbować ich przyrządzonych na grillu. Dziś zaproponujemy wam pieczone z Nutellą (S’More), zapiekane w bananie, dodawane do gorącego kakao lub deseru czy moczone w irlandzkim likierze tworzonym na bazie śmietanki i Whiskey. S’more to pochodzący z kuchnii amerykańskiej i kanadyjskiej smakołyk z grilla na który składa się: pieczona/grillowana pianka marshmallow, kawałek czekolady i dwa ciasteczka(...)deserów. Wystarczy wrzucić grillowane pianki do gorącego kakao. Doskonale będą one również pasowały do lodów lub koktajli mlecznych zwłaszcza waniliowych lub czekoladowych. Jeśli poszukujesz pretekstu aby pozostać dłużej przy grillu, znaleźliśmy go! Grillowane pianki Marshmallows w w irlandzkim likierze tworzonym na bazie śmietanki i Whiskey (Baileys). Wystarczy, że gorące grillowane pianki zanurzymy w likierze. The post Grillowane pianki Marshmallow – kilka
naRuszcie