likier czekoladowy - 1083 przepisów (strona:27/73)

Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 124

mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie(...)posiekać na ok 3 mm kawałki. Do masy orzechowej dodać posiekane orzeszki, wymieszać. Nasączenie: 3/4 szklanki likieru kawowego, u mnie domowy Baileys 1/4 szklanki wody (wersja bezalkoholowa – 1 łyżka kawy rozpuszczanej lub Inki rozpuszczona w 1 szklance wrzątku, ostudzona do temperatury pokojowej) Likier wymieszać z wodą, odstawić. Składniki na krem kawowy: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietany

moj przepis na
Tort orzechowo - kawowy 219

mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, w temperaturze pokojowej Nasączenie: 50 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 50 ml alkoholu: wódki lub likieru kawowego, może być też ciemny rum Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: 4 - 5 łyżek konfitury wiśniowej lub powideł śliwkowych, lub dżemu z czarnej

Opowieści z piekarnika
Mazurek z mincemeat 195

świeżej żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki goździków mielonych 100 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny sok z 1 pomarańczy 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki kremówki 30 Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając

https:KKuchniaMniam
Ciasto z kukułkami bez pieczenia 104

coś jeszcze. Dosyć słodkie. Z tego też powodu proponuję nie pomijać wiśni, które idealnie równoważą smak całości. 1 litr mleka 300g cukierków kukułek 4 budynie czekoladowe 200g miękkiego masła 2 łyżki kakao 100ml likieru śmietankowego (u mnie „chlust” rumu) 350g herbatników typu petit beurre słoiczek 200ml wiśni z kompotu lub zalewy Do większego rondelka wlewamy pół litra mleka

Smaki Na Talerzu
Galaretka fofii na spodzie z Lusette 120

wszystkim apetyczna.         Na 2 sztuki   Galaretka toffi: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny   Spód: 2 wafelki czekoladowe Lusette 2 łyżeczki cukru pudru 5 łyżek likieru ajerkoniak 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 80 g masła   http://lusette.pl/           Przygotowujemy galaretkę: Cukier wsypujemy na teflonową patelnie i mocno

Jadło i czytadło
Naleśniki z mascarpone, bitą śmietaną i sosem śliwkowym 246

śmietany 36%; 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki rodzynek Sos: 1/2 szklanki powideł śliwkowo - czekoladowych 1/2 szklanki  soku z pomarańczy 50 g likieru pomarańczowego kilkanaście listków melisy lub mięty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju z łyżką masła

Gosia gotuje
Wiśnia z makiem wg Aleex 171

łyżki kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: • 500 g serka mascarpone • 250 ml śmietanki 30% • 4 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: • 250 g serka mascarpone • 200 g kremu typu nutella Poncz: • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody Dodatkowo: • 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) • 2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto Sposób(...)masę śmietankową i równomiernie rozprowadzić. 16. Wiśnie odsączyć z kompotu (lub likieru) i powciskać w masę. 17. Wierzch masy ponownie wygładzić. 18. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. 19. Na biszkoptach delikatnie rozprowadzić masę z nutellą. 20. Wierzch ozdobić wiórkami czekoladowymi. 21. Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny. 22. Przechowywać

W mojej kuchni
Czekoladowe ciasto ze śliwkami 78

koszyku, świeży imbir, kakao i tak urodziło się czekoladowe ciasto ze śliwkami… Ciasto jest bardzo czekoladowe ze śliwkami i pikantnym imbirem. Ciasto jest bardzo puszyste, wilgotne z mocno wyczuwalną nutą imbiru, a delikatnie kwaśne śliwki dopełniają całości, bajka! Mimo że ciasto jest wilgotne, postanowiłam zrobić eksperyment z polaniem ciasta mieszanką likieru Amaretto i miodu, kawałek ciasta przed podaniem delikatnie(...)drewniany patyczek, jeśli jest suchy, to znak, że ciasto jest gotowe:) Proponuję spróbować ciasta skropionego likierem Amaretto z miodem. Ciasto przed podaniem należy polać mieszanką likieru Amaretto i miodu, pyszności! Bardzo ważna sprawa przy ciastach ucieranych! Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!!! Artykuł Czekoladowe ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Trufle 97

Małe, czekoladowe kuleczki obtoczone w gorzkim kakao – idealne kiedy mamy ochotę na małe, słodkie „co nieco”. Można do nich użyć dowolnego (byle mocnego) alkoholu. Ja użyłam likieru pomarańczowego, bo jak wiadomo czekolada i pomarańcza to doskonały duet :) Jeśli chcecie podzielić się Tymi pysznościami z dziećmi lepiej pominąć alkohol, a trufle obtoczyć w mieszance ciemnego i rozpuszczalnego kakao do picia(...)przepisu uzyskacie ok. 30 czekoladowych kulek. Składniki: 2 tabliczki czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 100 g masła 3 łyżki śmietanki 30% lub 36% 1-2 łyżki koniaku, rumu, likieru (lub innego mocnego alkoholu) ciemne kakao do obtaczania trufli Wykonanie: Czekoladę należy połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą stawiamy na garnku z niewielką ilością gotującej

MyCookBook.pl
mini babeczki kokosowe 218

łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego + 1 łyżka mleka dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy

Domowy Smak Jedzenia
mini babeczki kokosowe 171

łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego + 1 łyżka mleka dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto czekoladowe z wiśniami 160

Wspaniałe ciasto! Mięsiste, mokre, idealnie czekoladowe z wiśniami, które przełamują słodycz ciasta i czekoladowej polewy. Łatwe i szybkie do zrobienia. Ładnie się prezentuje a z przepisu wychodzi duża, podzielna blacha, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi :) Polecam! PS Zapraszam do zapoznania się z ofertą inspirion.pl - mnóstwo gadżetów na każdą okazję ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 2 jajka 125 ml kefiru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki likieru kawowego 130 g masła szczypta soli 3/4 szklanki wody 400 g wiśni Polewa czekoladowa: 250 g kremówki 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem

Domowa cukiernia Ewy
Tort węgierski - czekoladowy tort z wiśniami w alkoholu 114

Wszystko delikatnie mieszamy silikonową łopatka i pieczemu ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt jest upieczony gdy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy. Przygotowanie masy czekoladowej rozpoczynamy rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej i wystudzenia masy. Następnie ubijamy miękkie masło na puch. Do utartego masła dodajemy cukier i wszystko ucieramy, a następnie łączymy masę maślaną z żółtkiem(...)inne bakalie według uznania. Jedną czwartą część masy zostawiamy bez bakalii do dekoracji wierzchu i boków tortu. Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty, które ponczujemy likierem wiśniowym lub sokiem z wiśni. Blaty przekładamy masą czekoladową z wiśniami, a całość wygładzamy resztą masy bez dodatków wiśni i bakalii. Idealnie sprawdzi się także polewa czekoladowa

Gotujemy i jemy
Tort węgierski - czekoladowy tort z wiśniami w alkoholu 382

Wszystko delikatnie mieszamy silikonową łopatka i pieczemu ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt jest upieczony gdy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy. Przygotowanie masy czekoladowej rozpoczynamy rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej i wystudzenia masy. Następnie ubijamy miękkie masło na puch. Do utartego masła dodajemy cukier i wszystko ucieramy, a następnie łączymy masę maślaną z żółtkiem(...)inne bakalie według uznania. Jedną czwartą część masy zostawiamy bez bakalii do dekoracji wierzchu i boków tortu. Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty, które ponczujemy likierem wiśniowym lub sokiem z wiśni. Blaty przekładamy masą czekoladową z wiśniami, a całość wygładzamy resztą masy bez dodatków wiśni i bakalii. Idealnie sprawdzi się także polewa czekoladowa

Korniszonki
Naleśniki Tiramisu 215

Pozostały sos czekoladowy można wstawić do lodówki i po kilku godzinach zastygnięty idealnie zastępuje krem czekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię(...)bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy z masą mascarpone. Do czasu rozsmarowania na naleśnikach krem trzymamy w lodówce. Sos czekoladowy: 250-300 ml śmietanki kremówki 30% 150-200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej połamanej na kosteczki 50 g masła o temperaturze pokojowej (około 5 łyżek) 2-3 łyżki cukru pudru

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania