pycha. TORCIK A'LA TRIAMISU Składniki: (forma 24 cm) spód: 300 g herbatników czekoladowych (lub po 150 jasnych i ciemnych) 100 g masła masa czekoladowa: 4 tabliczki czekolady deserowej 500 ml śmietany 30% 100 ml likieru kawowego lub amaretto masa śmietankowa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka otarta(...)wierzch: kakao do dekoracji Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mieszankę wysypujemy do foremki, wyrównujemy, dociskamy do dna. Odstawiamy. masa czekoladowa: Czekoladę kruszymy drobno i rozpuszczamy w 300 ml ciepłej śmietanki. Dodajemy likier, studzimy i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Pozostałą śmietanę ubijamy. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą czekoladową wyjętą z lodówki, a następnie
Bon appetit mon amiecappuccino: 750 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego ok, 10-12 łyżek cappuccino w proszku 2 łyżki likieru kawowego (można pominąć) garść czekoladowych łezek ( u mnie z gorzkiej czekolady) Pianka bezowa: 4 białka 10 łyżek cukru drobnego Dekoracja : 3 kostki mlecznej czekolady startej na tarce(...)dwukrotnie zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na jasną masę z cukrem pudrem i likierem. Delikatnie połączyć z masą serową. Dodać łyżka po łyżce budyń na przemian z cappuccino. Całość miksować do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec do masy delikatnie wmieszać garść czekoladowych łezek. 3. Ciasto wyjąć z lodówki, następnie wylać masę serową. Piec
vaniliowoczekoladowacappuccino: 750 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego ok, 10-12 łyżek cappuccino w proszku 2 łyżki likieru kawowego (można pominąć) garść czekoladowych łezek ( u mnie z gorzkiej czekolady) Pianka bezowa: 4 białka 10 łyżek cukru drobnego Dekoracja : 3 kostki mlecznej czekolady startej na tarce(...)dwukrotnie zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na jasną masę z cukrem pudrem i likierem. Delikatnie połączyć z masą serową. Dodać łyżka po łyżce budyń na przemian z cappuccino. Całość miksować do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec do masy delikatnie wmieszać garść czekoladowych łezek. 3. Ciasto wyjąć z lodówki, następnie wylać masę serową. Piec
vaniliowoczekoladowaksylitolu/cukru Skladniki na krem czekoladowy: 250 g mascarpone 300 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 duże łyżki ciemnego kakao 2 lyżki ciemnego rumu lub likieru orzechowego Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki Dodatkowo: 1/2 domowego dżemu z ksylitolem połówki orzechów do ozdoby Wykonanie: odważone mąki wymieszać i zgnieść z twardym masłem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cynamonu Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 100 g śmietany kremówki 30 % 1/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: likier amaretto do nasączenia ciasta Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: W rondelku podgrzać mleko, wyłączyć ogień i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Jajko z cukrem ubić na bardzo puszystą masę, dodać olej(...)ciasto i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż mus stężeje. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać wodę i śmietankę, wsypać cukier i kakao. Zagotować, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia i przelać przez sitko (jeżeli są grudki). Następnie do gorącej wsypać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Dodać likier amaretto i ostudzić. Wstawić do lodówki, cały czas kontrolując
Oryginalny smakjest to tort naleśnikowy dla osób dorosłych ponieważ jest w nich likier. Można go oczywiście ominąć i przygotować dla dzieci taki torcik. Składniki: NALEŚNIKI: 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli likier słony karmel 2 łyżki kakao DODATKOWO: ganache czekoladowe śliwki posiekane orzechy włoskie czekoladki Przygotowujemy naleśniki: Mąkę, mleko, wodę(...)gazowaną, jajko i szczyptę soli mieszamy na gładką masę. dzielimy masę na 2 części. do jednej dodajemy likier a do drugiej kakao. Smażymy naleśniki. Po wystudzeniu przekładamy naleśniki ganache czekoladowym i orzechami tak aby postał torcik. Na wierzchu wykładamy ganache czekoladowe oraz śliwki, orzechy oraz czekoladki
Kuchnia w oparachcałkowicie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić do konsystencji syropu. Polewa: 50g czekolady (deserowa, gorzka) 2 łyżki mleka do nasączenia: kilka łyżek likieru migdałowego (można zastąpić naparem herbaty z cytryną) do dekoracji: kulki czekoladowe, posypka czekoladowa, kandyzowane plasterki gruszki Do przygotowania polewy posiekać czekoladę, zalać mlekiem i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, lekko przestudzić. Kandyzowane plastry gruszki: gruszkę(...)ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki. Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Tort polać polewą, udekorować wg uznania. Smacznego! Szukacie odpowiednich przydasi do kuchni? Mam dla Was zniżkę
Obiad gotowyWymarzyłam sobie deser czekoladowo-pomarańczowy na wzór popularnych delicji... chwila namysłu i tak powstała błyskawiczna tarta , bez pieczenia, na spodzie z ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo, z nadzieniem z kremowego serka mascarpone, likierem cytrynowym i skórką pomarańczową - całość jest wykończona pomarańczową galaretką. Muszę przyznać, że jak na całkowicie autorski przepis, to połączenie jest baaardzo udane :) Składniki na spód(...)ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Brzegi mają ok. 2 cm. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W misce umieszczamy serek, likier, skórkę i sok. Mieszamy łyżką, a następnie miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Wykładamy na stwardniały spód czekoladowy. Umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy
Chocolate Muffin Blogkakaowych 110 g masła Masa śliwkowa: 350 g suszonych śliwek 1/3 szklanki likieru Amaretto Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 400 g śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 i 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki likieru Amaretto 4 łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 100 g śmietany kremówki(...)roztopionym masłem i wsypać na dno blaszki (około 22 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieść, wyrównać i wstawić do lodówki. Masa śliwkowa: Suszone śliwki zalać likierem Amaretto i odstawić na około 30 minut. Zmiksować. W razie potrzeby dolać odrobinę Amaretto więcej, ale starać się jak najmniej. Następnie przełożyć na spód z ciastek, równo rozprowadzić i wstawić
Oryginalny smakdorosłych! Pycha! Składniki: 200 ml mocnej naturalnej kawy 1 szklanka kostek lodu kawowego (z naparu kawy) 300 ml mleka 3,2 % 100 ml likieru kawowego CANARI 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego lody waniliowe posypka czekoladowa Sposób przygotowania mrożonej kawy : Zaparzoną kawę bez fusów mieszamy z cukrem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, zimną mieszamy z mlekiem, wlewamy kawowy likier(...)wysokich szklanek wkładamy kawowe kostki lodu , wlewamy kawę, dodajemy po gałce lodów waniliowych, posypujemy posypką czekoladową do deserów. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Życzę
Wanilia i Kardamonlodówce przez minimum 4 - 5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem należy rozkruszyć pozostałe czekoladowe ciasteczko i posypać nim wierzch tarty. Masa wersja II: 213 g (słoik) kremu Marshmallow Fluff 100 g białej czekolady 30 ml mleka 3.2% 80 ml likieru cr è me de menthe (likieru miętowego)* kilka kropli zielonego barwnika (opcjonalnie) 400 g śmietany kremówki(...)spodzie. Wyrównać nożem lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 - 5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem należy rozkruszyć pozostałe czekoladowe ciasteczko i posypać nim wierzch tarty. Smacznego! :-) * W wersji dla dzieci likier można zastąpić syropem miętowym. Nieco zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson z "Kitchen, recipes from the heart of the home
maniapieczeniaTarta czekoladowa wypełniona kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem likieru tiramisu, przełamana orzeźwiającym i lekko kwaskowatym smakiem malin. Czekoladowa rozkosz
Z Hrabiną w kuchnidwoje lub na inne, specjalne okazje. Ciasto walentynkowe – jakie zrobić? WALENTYNKOWE CIASTO CZEKOLADOWE Składniki: – 120 g masła – 200 g czekolady deserowej (lub pół na pół: 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej) – 1/2 szklanki mleka – 80 ml ulubionego likieru – 3 jajka – 225 g drobnego cukru – 225 g mąki(...)rondelka wkładamy: pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewamy na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. 5. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko, likier i mieszamy na gładką masę. 6. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. 7. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy
Marcepanowa kuchniamniejszego rondelka wkładamy połamaną czekoladę i wlewamy mleko i śmietankę. Mniejszy rondelek umieszczamy nad tym wiekszym i czekamy, aż czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej. Masę czekoladową cały czas mieszamy, dodajemy likier i cynamon. Czekolada powinna być dość gęsta. Jeśli chcemy rzadszą masę, możemy użyć więcej mleka. Gorącą czekoladę przekładamy do filiżanek, dekorujemy wg upodobania. Delektujemy się, bo jest czym
Raj dla PodniebieniaCzekoladowe foremki można przygotować kilka dni wcześniej i przechować w lodówce. Samo ubicie śmietany i wypełnienie nią jajeczek nie zajmie nam dużo czasu. Składniki na około 12-15 sztuk: 2 tabliczki dobrej mlecznej czekolady , 450 ml śmietany 30 lub 36% , 2 śmietan fixy (lub inne stabilizatory do śmietany), 50 ml likieru amaretto , 1 łyżka cukru(...)nałożyć małą łyżeczką) bitą śmietanę. Górę ozdobić tym samym dodatkiem, jaki jest nałożony na spód. Śmietanę dla dorosłych ubić ze śmietan fixem. Do ubitej dodać likier amaretto i wymieszać. Nakładać do czekoladowych foremek za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki. Ozdobić dowolnie, ja użyłam malin i kolorowych groszków :) Czekoladowe foremki można przygotować nawet kilka dni wcześniej. Śmietana ubita ze stabilizatorem spokojnie
Codzienna kuchnia niecodzienna