likier czekoladowy - 1083 przepisów (strona:22/73)

Sernik z ajerkoniakiem 175

masła, roztopionego Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego 5 jajek 150 g cukru pudru 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej 300 ml likieru jajecznego ( ajerkoniaku, advocaatu ) Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Spód: Herbatniki zmielić w blenderze na piasek lub pokruszyć, np. za pomocą wałka

Opowieści z piekarnika
Sernik Kapitański 261

wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem likieru Advocat i czekolady śmietankowo-kawowej, zwieńczony warstwą bitej śmietany, posypanej delikatnie kakao. Sernik jest w smaku bardzo delikatny i kremowy, a Advocat w nim absolutnie nie dominuje, tylko jest miłym uzupełnieniem. Składniki (na tortownicę

Świat Ciasta
Muffinki z likierem wiśniowym 135

Czekoladowe muffinki z pysznymi, nasączonymi likierem rodzynkami, ozdobione kremem z białej czekolady i serka. Mimo dodatku alkoholu, praktycznie nie czuć go w babeczkach - jest tylko taka leciutka nutka wiśniówki. Całość - palce lizać :)  SKŁADNIKI: 1 jajko  1/4 szkl oleju 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml likieru wiśniowego 1/4 szkl cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kto ugości moich gości?
Sernik czekoladowy z amaretto 94

wystarczy wpisać w wyszukiwarce "sernik". Inspirację do ciasta, które prezentuję poniżej zaczerpnęłam z kuchni włoskiej. Spód przygotowałam na bazie ciasteczek amaretti a w przepysznym serowo-czekoladowym nadzieniu skrywa się nuta likieru amaretto. Co ważne - sernik nie jest trudny w przygotowaniu i zachowuje swój smak i aromat przez wiele

Milion Smaków
Szybki deser z jagodami i czekoladą 229

owocowy sok. Na dno szklanki, kieliszka czy miseczki wyłożyć biszkopty, możemy lekko nasączyć je Baileysem, albo sokiem jagodowym ( u mnie pół na pół - część biszkoptów zostało nasączonych likierem część sokiem), wyłożyć krem czekoladowy, na to lekko nasączone biszkopty i jagody, następna warstwa śmietanki ubitej z mascarpone i znowu nasączone biszkopty i jagody. Na koniec kleks z ubitej śmietanki z mascarpone

Plate of Joy
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 138

jest pyszna :) Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy sok (likier lub nalewkę

Smakowy Raj
Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków 207

jego wykonania nie potrzeba nawet wagi, ponieważ miarką jest kubeczek po jogurcie. Wesji jogurtowca jest bez liku; pysznie smakuje bez dodatków, posypane cukrem pudrem, z owocami czy czekoladowymi łezkami, z dodatkiem ulubionego likieru, przełożone kremem patissiere lub nutellą. Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków Cytuję przepis (orygiał na blogu „Sweet dreams”) - 1 kubeczek 200 g jogurtu

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowa Lawa (Molten Lava Cake) 242

Słynny deser Lava cake- czyli ciastko lawa z płynnym środkiem. Uchodzi za trudny do zrobienia, choć w rzeczywistości jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Intensywnie czekoladowy, każdy kolejny kęs sprawia coraz więcej radości ;) Najważniejszą rzeczą jest czas pieczenia. Trzeba wyczuć odpowiedni moment ;) Następnych razem, gdy zrobię ten deser, będę piekła go o minutkę krócej, aby środek był jeszcze bardziej płynny(...)składników. Jeszcze ciepłą masę czekoladową przelać do większego naczynia. Wsypać przesianą mąkę pszenną oraz cukier puder i zmiksować. Następnie dodać jajka, żółtka, ekstrakt i likier. Dobrze zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto czekoladowe przelać do około 6 kokilek wysmarowanych wcześniej masłem i obsypanych kakao. 2. Piec w 220 st.C około 10-16 minut (czas pieczenia zależy od Waszego

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik dyniowy z imbirem 63

roku posadzona na pryzmie z ziemią kompostową , to dla dyni najlepsza miejscówka! Dziś przygotowałam sernik z dodatkiem purée z dyni , imbiru i cynamonu z odrobiną likieru Amaretto . Masa serowa spoczywa na spodzie z ciastek czekoladowych i mielonych migdałów . Jeśli lubicie dynię i aromaty korzenne to z pewnością posmakuje Wam ta propozycja. Sernik dyniowy z imbirem jest bardzo łatwy, wiec(...)minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na spód 90 g ciemnych ciastek czekoladowych ja użyłam Oreo 80 g migdałów 50 g masła 2 łyżki likieru Amaretto 3 łyżki cukru trzcinowego Składniki na masę serową 250 g serka mascarpone 200 g twarogu - mielonego 80 g drobnego cukru 3 łyżki tartego

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto czekoladowe z malinami 166

łyżki kakao 1 szczypta soli masa czekoladowa: 250g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 150 g czekolady gorzkiej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szkl wody masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka żelatyny 1/3 szkl wody dodatkowo: 150 g malin  4 łyżki likieru amaretto 1/3 szkl wody Przygotowanie: biszkopt: Białka(...)kakao przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 minut. Upieczony biszkopt nasączamy likierem amaretto rozrobionym z wodą. masa czekoladowa:  Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno.Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy i łączymy z ubitą śmietaną. Serek mascarpone miksujemy

Bon appetit mon amie
Czekoladowe salami - czekolada w świątecznej odsłonie 114

warto mieć w repertuarze coś dla takich miłośników czekolady, jak ja ;)  Oto bardzo odświętna wersja słodkości o portugalsko-włoskich korzeniach, jaką jest czekoladowe salami pełne chrupiących ciastek.  Przygotowywana z czekolady, masła, likieru Amaretto, jajek (które pominęłam w mojej wersji) i pokruszonych ciastek smakuje wybornie!  Czekoladowa roladka pełna nierówności i obtoczona w cukrze pudrze do złudzenia przypomina tradycyjną

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Malinowa wz-ka 116

Bardzo czekoladowa wz-ka z soczystymi malinami i słodką bitą śmietanką.  Torcik jest obłędny w smaku i do tego pięknie prezentuje się na stole. Biszkopt: 6 jajek Szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej(...)szklanki kakao 3/4 szklanki cukru Masa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 800 g malin 4 łyżki likieru waniliowego 200 g czekolady mlecznej Płatki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna i błyszcząca zmniejszamy obroty miksera

VioletoweKucharzenie
Trufle czekoladowo – migdałowe 71

migdałów i likieru Amaretto. Przepyszne małe kuleczki na osłodę dnia Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g serka mascarpone 1 szklanka zmielonych migdałów 4 – 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek likieru Amaretto Dodatkowo: kakao do obtoczenia Przygotowanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do miseczki przełożyć serek mascarpone. Dodać roztopioną czekoladę, zmielone migdały, cukier puder i likier Amaretto. Dokładnie wszystko(...)Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki nabierać masę, formować trufle i obtaczać w kakao. Gotowe trufle przechowywać w lodówce. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi → Trufle czekoladowe → Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi → Trufle z orzechów włoskich → Kartofelki marcepanowe z suszonymi śliwkami i cynamonem Artykuł Trufle czekoladowo – migdałowe pochodzi z serwisu Oryginalny

Oryginalny smak
Mini serniczki kokosowe z borówką w czekoladowych pucharkach 231

mascarpone 1 szklanka śmietanki 30% 2  listki żelatyny 2 łyżki wiórków kokosowych białych 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady 80 ml likieru kokosowego 100 g cukru pudru 25 dag świeżej borówki Wiórki czekoladowe do posypania Sposób przygotowania: Czekoladowe pucharki na czas przygotowania serniczków włożyć do lodówki. Śmietankę kremówkę ubić na pianę, ale nie bardzo sztywną. Ser twarogowy i mascarpone połączyć(...)sobą, dodać puder, likier kokosowy oraz wiórka, zmiksować krótko mikserem, dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę tak jak podano w przepisie na opakowaniu, ubitą śmietanę  oraz startą gorzką czekoladę, wymieszać, dodać część borówki, wymieszać łyżką, resztę zostawić do dekoracji. Tak przygotowana masę serową wyłożyć po równo do pucharków, udekorować grubymi wiórkami czekoladowymi oraz borówką. Chłodzić minimum 3 godziny w lodówce, podawać

Wanilia i Kardamon