możemy dodać inny likier, zamiast truskawek - inne owoce - zupełna dowolność. Składniki: (na dwie porcje) 4 kieliszki likieru 1 podpłomyk ( bez cukru ) 200 ml mleka śnieżka truskawki płatki czekoladowe Nalewamy po 2 kieliszki likieru, wkruszamy do niego podpłomyk (lub zamiast niego biszkopty). Ubijamy śnieżkę z mlekiem, nakładamy łyżką - ozdabiamy owocami oraz płatkami czekoladowymi. Smacznego
dlaSmaQSkładniki: 100 g mlecznej czekolady pergamin do pieczenia cyrkiel cienki pędzelek do malowania Nadzienie: 250 ml śmietanki 36% 1 czubata łyżka serka mascarpone 50 ml likieru Canari pina colada czekoladowe kuleczki świeża melisa Pierwszym etapem jest odrysowanie i wycięcie z pergaminu okrągłych kółek o średnicy około 10 cm około 8-9 sztuk Każde kółeczko zawijamy(...)czekolada dobrze stężała. W tym czasie robimy nadzienie: Schłodzoną kremówkę i serek mascarpone miksujemy do uzyskania gęstego kremu, wlewając w trakcie ananasowy likier, tak przygotowany krem przekładamy do szprycy cukierniczej i napełniamy kremem zastygnięte czekoladowe rożki . Wierzch dekorujemy kuleczkami z czekolady i listkami świeżej melisy. Całość schłodzić w lodówce, lub podawać od razu. Smacznego życzy Wanilia i Kardamon Canari
Wanilia i KardamonTradycyjnie, jak co roku, upiekłam sobie tort na urodziny :). Oto on - czekoladowy tort z wiśniami. Biszkopt kakaowy, najprostszy z możliwych krem na bazie śmietany kremówki ( połowa kremu z dodatkiem kakao ) i frużelina wiśniowa. Udekorowany czekoladowym dripem i polewą czekoladową, rozetkami z bitej śmietany oraz wisienkami koktajlowymi. Dość minimalistycznie, prosto, ale obłędnie pysznie :D. A do tego lekko i bez przesłodzenia(...)cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 10 g kakao opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. "śmietan-fixu" Nasączenie : 90 ml kompotu wiśniowego ( można część kompotu zastąpić likierem wiśniowym ) Drip/polewa czekoladowa : 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo : 150 - 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, do wykonania rozetek, schłodzonej 1 łyżeczka cukru pudru
Opowieści z piekarnikałyżeczki żelatyny 50 dag sera mascarpone 3 łyzki cukru pudru 8 łyżek mleka 1 cukier waniliowy 25 dag śmietany kremówki 100 ml naparu kawy 100 ml likieru kawowego albo czekoladowego 10 dag posiekanej czekolady 2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem(...)małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę. Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru. Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem
Bon Appetit Małgorzatyopakowanie galaretki wiśniowej, 200 g masła, 3-5 łyżek likieru wiśniowego (opcjonalnie) 4. Napar kawowy: 3 łyżeczki kawy mielonej, 150 ml wody 5. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady, 100 g masła, 3 łyżeczki(...)Napar kawowy: kawę mieloną zaparzyć w 1/2 szklanki wody, przestudzoną przelać przez siteczko (aby pozbyć się fusów). Do naparu można dodać 2-3 łyżki likieru wiśniowego. 5. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w miseczce razem z masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wody z łyżeczką cukru. Czekoladę zalać gorącą kawą i odczekać
Kulinarna (nie)codziennośćCzęsto występuje pod nazwą czekoladowa lawa. Babeczka której środek jest płynny, czekoladowy i wypływa niczym lawa..... Można zrobić wcześniej i wstawić ( w kokilkach ) do lodówki nawet na kilkanaście godzin, albo zamrozić. Nie zrażajcie się jak za pierwszym razem wam się nie uda i zamiast wyciekającej czekolady, będzie pyszna babeczka .... Pracując w Brighton widziałam(...)mieszając od czasu do czasu. Masę czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, likier, zmiksować. Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki. Piec w temperaturze 220ºC przez około 14 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. ( piekłam 13 i pół
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwśród tegorocznych ciast na naszym wielkanocnym stole :). Pyszne warstwowe ciasto, łączące idealnie pasujące do siebie smaki, takie jak: likier adwokat, maliny oraz kawa. Krem budyniowo-maślany z dodatkiem adwokatu jest tak pyszny, że nie sposób nie wyjadać go z miski podczas przygotowywania :D. Ciasto wieńczy warstwa bitej śmietany, do której dodałam trochę żelatyny, aby była stabilniejsza i trwalsza, ale jeśli(...)cytryny 5 łyżek cukru, lub więcej - do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) + 3 łyżki zimnej wody Poncz : 300 ml mocnej kawy pół szklanki likieru kawowego lub czekoladowego Ponadto : opakowanie podłużnych biszkoptów kilka bez lub wiórki białej czekolady, do dekoracji Warstwa śmietankowa : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 1-2 łyżki cukru pudru
Opowieści z piekarnikaMocno czekoladowy , mocno alkoholowy Od jakiegoś już czasu chodził za mną tort dla dorosłych czyli mocno alkoholowy. Tort jest zdecydowanie dla wielbicieli czekolady. Kakaowe biszkopty, frużelina wiśniowa , mascarpone, śmietana kremówka, czekolada i wiśniówka- tego będziecie potrzebować. Kakaowy biszkopt to nic innego jak słynny biszkopt rzucany z bloga Moje wypieki Nie zdarzyło się aby mi kiedykolwiek biszkopt(...)biszkopt. Dopiero jak jest porządnie przestudzony, ostrym nożykiem oddzielić boki ciasta od formy... przeciąć na trzy części. Będzie potrzebować jeszcze: 1 (około) szklanki wiśniówki (mocny likier wiśniowy) Polewa czekoladowa: 400 g czekolady (użyłam 200 g czekolady delikatesowej i 200 g gorzkiej 73%) 70 g masła 3 łyżki wiśniówki 1 galaretkę wiśniową- galaretkę zrobić kilka godzin wcześniej
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSernik czekoladowy sobie zrobiłem w związku z moim urodzinami i galaretkę z procentami. Sernik czekoladowy to bezsprzecznie moje ulubione ciasto, w związku z tym, nie mogło go zabraknąć w moje 48 urodziny. Ponieważ sernik jest bardzo czekoladowy, dla lekkiego kontrastu lekko kwaśna galaretka z mandarynek i likieru pomarańczowego. Ponieważ mieszkam na zielonej wyspie, nie mogło też zabraknąć Irish Whiskey(...)płatków migdałowych Cukier według uznania Galaretka z procentami 5-7 obranych mandarynek 200-250 ml wody Cukier według uznania 12 g żelatyny 350 ml likieru Triple Sec Jak zrobić sernik czekoladowy Ciastka włóż do robota kuchennego wraz z płatkami migdałowymi i zrób z nich proszek, po prostu je zmiksuj. Dodaj masło, wymieszaj i przełóż do formy z odpinanymi bokami, dobrze
RafalCookPyszny mus czekoladowy z dolną warstwą składającą się z biszkoptów nasączonych likierem kawowym, zaś na wierzchu z mandarynkami i orzechami włoskimi. Idealny na zimowe wieczory. Sam mus jest delikatny i puszysty. Całość deseru prezentuje się nieziemsko i smakuje rewelacyjnie. Na 4 desery w szklankach. SKŁADNIKI 400 ml mleka 3,5% 35 g kakao 50 g cukru 1 opakowanie cukru(...)szklanki włożyć biszkopta, następnie dodać kolejne łamiąc je na 4 części (4 biszkopty zostawić na wierzch deseru). Do każdej szklanki wlać 50 ml likieru i zostawić na 5 minut, aż biszkopty zmiękną. Następnie wlać mus czekoladowy równomiernie do każdej z szklanek i włożyć do lodówki na około 1-2 godziny lub do stężenia musu. Przed podaniem deser udekorować jednym biszkoptem
Passions hobbies lifebyć ogrzane , ponieważ wtedy więcej wiązań białkowych ulega denaturacji . (przeczytaj artykuł o ubijaniu pian ). Co pasuje do biszkoptu orzechowego? Poncz : Biszkopt orzechowy możesz nasączyć kawą, herbatą, whisky, rumem, likierem orzechowym lub czekoladowym, szampanem, białym winem, piwem. Pamiętaj, że poncze alkoholowe najlepiej jest rozrobić z wodą przed nasączaniem, ponieważ intensywna woń alkoholu może znacznie przytłumić pyszny smak biszkoptu. Kremy : Świetnie pasuje
SmartBake.plmieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać mąkę dodać sól. W innej misce umieścić jajka i cukier, krótko wymieszać przy pomocy rózgi, następnie dodać likier, przestudzoną masę czekoladową, cały czas mieszać. Mieszaninę dolać do składników suchych, wymieszać do połączenia się na jednolitą gęstą masę. Formę o wymiarach około 16 x 28 cm wyłożyć papierem
SprawdzonaKuchnia.plbyć ogrzane , ponieważ wtedy więcej wiązań białkowych ulega denaturacji . (przeczytaj artykuł o ubijaniu pian ). Co pasuje do biszkoptu orzechowego? Poncz : Biszkopt orzechowy możesz nasączyć kawą, herbatą, whisky, rumem, likierem orzechowym lub czekoladowym, szampanem, białym winem, piwem. Pamiętaj, że poncze alkoholowe najlepiej jest rozrobić z wodą przed nasączaniem, ponieważ intensywna woń alkoholu może znacznie przytłumić pyszny smak biszkoptu. Kremy : Świetnie pasuje
SmartBake.plłyżeczki zmielonych orzechów włoskich Krem kawowy - 350 ml mleka - 50 ml mocnej kawy rozpuszczalnej - 1 krem do karpatki Poncz: - 50 ml mocnego naparu z kawy - 25 ml likieru kawowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 50 ml śmietanki słodkiej - 200 g mlecznej czekolady - orzechy włoskie Wykonanie:. Na początek upiekłam biszkopty. Zaczęłam od biszkoptu orzechowego. Jajka ubiłam na białą pianę z cukrem
Kuchnia Pełna Emocjialkohole. Myślę, ze Grudzień kiedy mamy Święta Bożego Narodzenia oraz Sylwester to doskonały czas aby podzielić się z Wami przepisem na domowe alkohole. W tamtym roku zaproponowałam Wam likier piernikowy z czekoladową nutą – przepis TUTAJ . Dziś przyszła pora na bardziej wytrawną propozycję, a mianowicie nalewkę ze śliwek. Dla mnie są one nieodzownym elementem Bożego Narodzenia i wprost nie wyobrażam
Życie ze smakiem