łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy ) 500 ml kremówki 30 % 400 g posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki ) Sposób przygotowania : Ciasto: Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ). Dodajemy cukier(...)ognia i dodajemy połamaną gorzką czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy. Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę . Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy cukier puder i likier. Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość . Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego
Różne smaki w kuchniłyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy ) 500 ml kremówki 30 % 400 g posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki ) Sposób przygotowania : Ciasto: Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ). Dodajemy(...)ognia i dodajemy połamaną gorzką czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy. Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę . Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy cukier puder i likier. Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość . Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego
Słodkości i nie tylkołyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół na pół z czekoaldy mlecznejj(...)skondensowane, jajka i likier (lub inny aromat). Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa na środku tortownicy będzie całkowicie zastygnięta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik wstawic do lodówki bez obręczy (by sernik mogł całkowicie odparować). 2. Mus czekoladowy. Śmietankę podgrzać i zdjąć
coolinarnastrefa.blogspot.comwiśniami . Podwójne espresso było ważnym składnikiem zarówno czekoladowego biszkoptu, jak i kremu kawowego na maśle. Uzupełnieniem tortu były wiśnie, z racji pory roku mrożone, zaś do ozdoby kandyzowane, ale już za kilka miesięcy kawowy tort będzie można zrobić, używając świeżych owoców. Udostępnij Składniki na tort kawowy z wiśniami Biszkopt czekoladowy: 110 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 4 jajka(...)łyżka mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1 żółtko 200 g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 450 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa 100 ml likieru wiśniowego 1 opakowanie wiśni kandyzowanych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt czekoladowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec wsypywać po łyżce cukru pudru. Gdy piana będzie lśniąca
niecodziennikparypół i zalej likierem lub brandy. Odstaw na godzinę. W garnuszku umieść kakao, połamaną kawałki czekoladę, masło, 140 g cukru i 100 ml gorącej wody. Pogrzej do rozpuszczenia składników i wymieszaj. Lekko przestudź. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru. Doda mielone migdały i cynamon. Bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką. Następnie dodaj przestygniętą masę czekoladową i równie delikatnie(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu rozłóż śliwki i skrop ciasto resztą likieru. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Możesz podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową. Smacznego
Kuchnia bezglutenoważółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Masa czekoladowa: 360g serka homogenizowanego czekoladowego 100g mlecznej czekolady 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 50ml likieru migdałowego Polewa truskawkowa: 250g truskawek 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: bita śmietana truskawki, borówki Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić(...)wymieszać z likierem. 5. Polewa truskawkowa: Truskawki zagotować w 1/2 szklanki wody, zblendować blenderem, wsypać galaretkę, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i zagotować. Odstawić do lekkiego stężenia. 6. Do formy wyłożonej folią spożywczą wylać masę waniliową i wstawić do lodówki na około 30 minut, włożyć jeden blat biszkoptu, nasączyć ponczem, wylać masę czekoladową i wstawić ponownie
Szalona Kuchnia Ewelinyraczej z przeznaczeniem dla dorosłych. Można ją podać z owocami sezonowymi albo wiórkami czekolady. Goście będą zachwyceni. Czekoladowa panna cotta 1/2 litra słodkiej śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie gorzkiej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 12 g żelatyny 1 łyżka likieru kawowego 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)rozpuści nie dopuszczając do zagotowania. Po zestawieniu z ognia dodać żelatynę - mieszać aż żelatyna się rozpuści. Na koniec wlać kawę i likier kawowy- wymieszać. Małe naczynia (np. filiżanki do kawy) przepłukać zimną wodą, nalać do nich czekoladowy płyn. Odstawiać do lodówki na minimum 4 godziny. Przed wyjęciem z naczynia, warto na chwilkę wstawić fliżanki do ciepłej
Smaczny zeszytproszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka (dałam same białka, następnym razem dam całe jajka) 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół na pół z czekoaldy mlecznejj(...)skondensowane, jajka i likier (lub inny aromat). Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa na środku tortownicy będzie całkowicie zastygnięta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik wstawic do lodówki bez obręczy (by sernik mogł całkowicie odparować). 2. Mus czekoladowy. Śmietankę podgrzać i zdjąć
coolinarnastrefa.blogspot.compucharki lub kilkanaście takich malutkich foremek: 100 g dobrej gatunkowo czekolady deserowej (gorzkiej) 3 jajka szczypta soli 3-4 łyżki likieru kokosowego (użyłam Coconut Milk Canari ) DODATKOWO UŻYŁAM: 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru pudru czekoladowe foremki mini czekoladowe trójkąty białe czekoladowe mikro krople mleczne mix Wykonanie: W pierwszej kolejności dokładnie myję jajka w gorącej wodzie i oddzielam(...)masa staje się już luźniejsza. Kiedy mam już wmieszaną ostatnią część białek dodałam po jednej łyżce likieru kokosowego. Łyżka po łyżce. W tym momencie mus powinien mieć konsystencję surowego ciasta na biszkopt, moje biszkopty mają zbliżoną konsystencję. Teraz tak. Jak nie macie czekoladowych foremek macie trzy wyjścia: kupić, zrobić na przykład w silikonowych foremkach na muffiny lub po prostu przelać
Blondynka Gotujekawoszy dla lubiących "ciężkie" ciasta Składniki: 160g masła 180g gorzkiej czekolady szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pół szklanki likieru kawowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Składniki na dekorację: polewa czekoladowa (100g) czekoladowe ziarnka kawy lub prawdziwe ziarna kawy Wykonanie: Masło roztopić razem z czekoladą w rondelku i odstawić do ostudzenia(...)Jajka, ekstrakt z wanilii, cukier i likier kawowy roztrzepać lub lekko zmiksować w misce. Dodać do tego kawę granulowaną rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. W drugiej misce zmieszać przesianą mąkę ze szczyptą soli. Mąkę wsypać do masy jajecznej i zmiksować. Na końcu dodać roztopione masło z czekoladą. Formę 23x23cm lub 17x27cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę
Mania Wypiekaniaupiec z tej okazji . W tym roku wybór ponownie padł na sernik ,jednakże niezwykły i w wyborowym towarzystwie. Jak już kilka razy pisałam jestem fanem gorzkiej czekolady. Sernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych, więc tak w ramach prezentu urodzinowego postawiłam na ten wariant ciasta. Nie przepadam za klasycznymi tortami z litrami mdłej masy śmietanowej lub jeszcze gorzej maślanej, chodź(...)relatywnie małą ilością cukru w stosunku do ilości kakao i gorzkiej czekolady. Obłędnie kremowy, zwarty i równy jak stół. Zwieńczeniem jest galaretka z likieru jajecznego (adwokatu). Ciasto nazwałam adwokat diabła bo sernik ma diabelnie czekoladowy smak a adwokat dopełnia intensywne doznania podczas degustacji. W końcu jest karnawał i raz do roku można zaszaleć. Składniki: Na spód
vaniliowoczekoladowafanów czekolady. Składniki: Kruche ciasto: 180g mąki pszennej 100g masła ekstra 30g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli masło do wysmarowania formy Krem czekoladowy: 300ml śmietanki 30% 200g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 30ml likieru amaretto 50g masła extra 80g płatków migdałowych Wykonanie: 1. Kruche ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać(...)podsypując mąką i przełożyć do formy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Krem czekoladowy: Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie śmietanę miksować z czekoladą, dodać masło i na końcu wlać amaretto. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić
Szalona Kuchnia Ewelinymąki pszennej 1 i 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża puszka plastrów ananasa 50g mielonych migdałów 2 łyżki likieru pinacolada Dodatkowo: 2 tabliczki białej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% 20g płatków kokosowych czekoladowa posypka Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Odsączony ananas zmiksować na gładki(...)końcu dodajemy likier pinacolada. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy w nagrzanym do 170st C. piekarniku do suchego patyczka (ok godziny). Jeśli w trakcie pieczenia wierzch babki zbytnio się rumieni, możemy przykryć go folią aluminiową. Przestudzoną babkę polewamy obficie roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ze śmietanką. Posypujemy płatkami kokosu i granulatem czekoladowym
Kuchnia w czekoladzieśmietana z mascarpone, który podzieliłam na trzy porcje. Do jednej dodałam cappuccino w proszku, do drugiej dulce de leche, a do trzeciej fusy z espresso. Tort udekorowałam czekoladowymi wiórami i pokruszonymi czekoladowymi wafelkami. Coś pysznego! Piekłam kiedyś inny cappuccino torcik , również smaczny ale zupełnie inny. Ba, nawet przyrządziłam gofry z kremem cappuccino . Ten tort jest po prostu dla smakoszy kawy(...)leche 2 łyżki cappuccino w proszku + 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka parzonych fusów espresso + 1 łyżka cukru pudru Ponch 100 ml amaretto likieru lub innego likeiru 100 ml zaparzonej kawy Dekoracja 100 g czekoladowych wafelków 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół Nastaw piekarnik na 180ºC. Ubij pianę z białek na sztywno z odrobiną soli
codojedzenia