ponownie miksujemy i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia 30 minut. Wystudzony blat czekoladowy przekrawamy na połowę. Poncz: - 1/2 szklanki zimnej wody - sok z połowy cyrtyny - kieliszek likieru - 1 łyżka cukru Dodatkowo: - 8 bananów - sok z 1 cytryny - 3 żółte galaretki oraz 1 litr wody - 4 łyżki dżemu Masa śmietankowa(...)serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki - 1 łyżki cukru pudru 1. Serek miksujemy z kremówką i cukrem pudrem na gładką masę. Ciasto składamy w formie w której piekł się czekoladowy blat. 1. Na spodzie układamy połowę czekoladowego ciasta, które nawilżamy przygotowanym ponczem, następnie wierzch smarujemy kilkoma łyżkami dżemu. 2. Na warstwie dżemu układamy przekrojone wzdłuż banany, które nawilżamy sokiem wyciśniętym
Apetyczna babeczkawięc myślę, że i z takimi by sobie poradził. Całościowo ciasto wyszło bardzo smaczne i gorąco je polecam. Ciasto czekoladowe: 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml wody 2 łyżki likieru amaretto 5 jajek 180 g drobnego cukru 1/4 szkl. mąki pszennej Mus truskawkowy: 450 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1 galaretka truskawkowa(...)kawałki obie czekolady, wodę oraz likier (można zastąpić wodą) umieszczamy w garnku. Podgrzewamy całość na malutkim ogniu, aż do połączenia się składników (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy połowę cukru. Równocześnie żółtka łączymy z pozostałym cukrem, ubijamy na jasną, puszystą masę. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mieszamy
Smaki Na Talerzubiszkoptami, które sa dla mnie dość ...nudnym ciastem. Biszkopt orzechowy na pewno taki nie jest. Pulchny, konkretny w smaku, pachnący orzechami i lekko czekoladowy przez dodatek kakao. Jeśli lubicie ciasta bardziej wilgotne, biszkopt można dodatkowo nasączyć likierem lub lekką herbatą. A do budyniowej masy dodać dowolny aromat, jeśli lubicie. Ja już niczego nie dodaję. Przepadam za takim waniliowym aromatem(...)kakao. Następnie ostrożnie zdejmujemy nasz szablon. Może jeszcze zdążycie włożyć gałązki wiśni do szklanego wazonu. Taka dekoracja pięknie ozdobi świąteczny stół. Oczywiście, jeśli znajdzie się tam miejsce wśród czekoladowych zajączków i drożdżowych bab :) Wszystkiego Dobrego! Edyta
dolcevitainmykitchenkawy i osób poszukujących czegoś odmiennego w świecie drinków. Historia Jägermeistera sięga 1878 roku, kiedy to niemiecki firmant Wilhelm Mast stworzył recepturę tego popularnego likieru ziołowego. Napój szybko zdobył popularność na całym świecie i stał się trunek często spożywanym w różnych okazjach. Cold Brew Jagermeister Coffee Time Niedawno, aby móc przyciągnąć nową grupę konsumentów(...)śmietanką tworzy aksamitny napój, który jest idealny dla osób ceniących słodki smak. Można dodać odrobinę cukru i polewy czekoladowej dla dodatkowej słodkości. Cold Brew Jägermeister to innowacyjne połączenie dwóch światów — kawy i likieru ziołowego. Dla fanów kawy i Jägermeistera jest to unikalny napój, który pozwala cieszyć się najlepszymi elementami
RafalCookduże jajka 120 g mąki 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie, zamiast można użyć odrobinę aromatu pomarańczowego lub skórkę z ½ pomarańczy i dodać 2 łyżki wódkę) Do przełożenia: 3/4 szklanki powideł śliwowych około 10 suszonych śliwek skórka z połowy pomarańczy Ganache czekoladowy: 1 szklanka śmietany 32% 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie(...)wodnej, odstawiamy aby przestygła. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodajemy czekoladę i likier, miksujemy. Na końcu wsypujemy mąkę z przyprawą korzenną, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, w małych ilościach
Mania Gotowaniaognia i wsypać 80 g wiórków i 2 łyżki likieru kokosowego. Wszystko wymieszać i odstawić. 100 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka , resztę cukru i mąkę ziemniaczaną dodać do sera , wszystko wymieszać . Masę serową rozdzielić na dwie części. Do jednej dodać masę kokosową a do drugiej masę czekoladową. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i zabezpieczyć foremkę , gdyż sernik(...)godziny w temp. 180 C. Po tym czasie piekarnik uchylić i po 20 minutach wyjąć sernik do wystudzenia. Polewa czekoladowo- kokosowa 100 g czekolady deserowej rozpuścić w kąpieli wodnej , dodać 100 ml śmietanki , wymieszać i dolać 2 łyżki likieru kokosowego. Odczekać 5 minut i wylać na ostudzony sernik i posypać 20 g wiórkami kokosowymi. Smacznego
Różne smaki w kuchnigazu i dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, zostawiamy ją na 2-3 minuty, następnie całość mieszamy aż uzyskamy gładką masę czekoladowo- maślaną , odstawiamy do lekkiego przestudzenia w misce mieszamy ze sobą jajka, ekstrakt z wanilii, cukier, rozpuszczoną kawę oraz likier kawowy, następnie dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy , na koniec dodajemy mąkę i sól, całość jeszcze raz mieszamy masę przekładamy do formy
Słodkie zapomnienielodówce. Dodatkowo podrzucam świetny przepis na ekstra lukier do ozdoby pierniczków, który wykonacie ekspresowo i to z zaledwie dwóch składników. Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej Przepis tutaj (KLIK) Pyszne pierniki, dzięki którym już teraz możemy wprowadzić smak i zapach świąt do naszych domów. Są mięciutkie i pulchniutkie od razu po upieczeniu, z pewnością zakochacie się(...)bardzo efektowne, a w smaku…rewelacyjne! Reniferki brownie Przepis tutaj (KLIK) Pyszne i efektowne przekąski, nie tylko dla dzieci. Mega czekoladowe, wilgotne i wręcz rozpływające się w ustach ciasto, doskonałe na świąteczne dni! LIKIERY I NALEWKI ŚWIĄTECZNE Przepisy tutaj (KLIK) Artykuł Świąteczne przeboje kulinarne! Najlepsze przepisy! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemjest jednym z głównych składników White Russian, ma swoje korzenie w Meksyku. To likier kawowy o bogatym smaku kawy i wanilii. Nazwa – Kahlua – pochodzi od słów – kahve, czyli kawa po turecku, i – luvan, co oznacza miłość. To idealnie oddaje charakter tego likieru. Składniki White Russian Klasyczny White Russian to proste połączenie kilku składników(...)Kawę wymieszaj z mlekiem, by powstała idealna pianka Frappé. 3. Nalej likier kawowy do szklanki, dodaj mieszankę lodów, wódki i mleka, a następnie wlej ostrożnie kawę Frappé. 4. Zdrówko. 3. Mint White Russian: Dodanie likieru miętowego nadaje White Russian odświeżający smak. 4. Chocolate White Russian: Dodatek syropu czekoladowego sprawia, że ten koktajl staje się słodkim deserem w kieliszku. White Russian
RafalCookKokosanki to jeden z lepszych smaków dzieciństwa . Delikatne ciasto, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. Idealne do kawy. Zamieniłam tradycyjny aromat do ciast na likier kokosowy. Ciasto: 4 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 8 łyż. oleju 8 łyż. wody likier kokosowy 2 łyż. proszku do pieczenia Polewa: kostka margaryny 3/4 szkl. cukru szklanka wody
Wypieki Uliporzeczkami . Dziś kolejna wariacja na ten temat, tym razem ze brownie ze śliwkami smażonymi na maśle z cukrem trzcinowym, likierem Amaretto oraz cynamonem. Śliwki przygotowane w ten sposób są fantastycznie aromatyczne i niezwykle smaczne. Idealnie pasują do brownie, czyli ciasta czekoladowego podkreślając jego smak. Nuta cynamonu jest dopełnieniem całej kompozycji. Smażone śliwki można wykorzystać do naleśników, można również zmiksować(...)Course Desery Cuisine Polska Keyword czekolada, śliwki Prep Time 15 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 55 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 10 dużych śliwek 2 łyżki likieru Amaretto lub innego alkoholu 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu Składniki na ciasto 200 g ciemnej czekolady 200 g masła 180 g cukru 4 duże jajka
SprawdzonaKuchnia.plCiekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak, biszkopt z nutą kawy, migdałów, chrupiące czekoladowe wafelki - całość idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa serowo- porzeczkowa ze startą czekoladą(...)świeżych czerwonych porzeczek 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku 2 łyżki cukru Poncz: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wrzątku 40ml likieru amaretto Dodatkowo na dekorację: 250ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 420g rurek czekoladowych czerwone perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną
Szalona Kuchnia Ewelinyżeby tarta nie była zbyt gorzka. Ale wielbiciele gorzkiej czekolady mogą zaszaleć i zrobić całość z bardzo gorzkiej czekolady. Nie polecam jednak robienia całości z czekolady mlecznej – tarta czekoladowa będzie wtedy zbyt mdła, a przecież chodzi o tę „iskrę” :) Składniki: Spód: – 220-250 g ciasteczek typu digestive (mogą też być owsiane(...)rozpuszczać bezpośrednio na ogniu). Białka oddzielić, ubić na sztywno stopniowo dodając cukier (masa będzie bardzo gładka). Do przygotowanej czekolady dodajemy likier i po kolei żółtka na zmianę z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę z czekoladowym musem można udekorować bitą śmietaną, ewentualnie owocami
Pociąg Do Kuchnitarta nie była zbyt gorzka. Ale wielbiciele gorzkiej czekolady mogą zaszaleć i zrobić całość z bardzo gorzkiej czekolady. Nie polecam jednak robienia całości z czekolady mlecznej – tarta z czekoladowym musem będzie wtedy zbyt mdła, a przecież chodzi o tę „iskrę” :) Składniki: Spód: – 220-250 g ciasteczek typu digestive (mogą też być owsiane(...)rozpuszczać bezpośrednio na ogniu). Białka oddzielić, ubić na sztywno stopniowo dodając cukier (masa będzie bardzo gładka). Do przygotowanej czekolady dodajemy likier i po kolei żółtka na zmianę z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę z czekoladowym musem można udekorować bitą śmietaną, ewentualnie owocami
Pociąg Do Kuchni