likier czekoladowy - 1083 przepisów (strona:43/73)

Ciasto czekoladowe z gruszkami 95

biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI PRZYGOTOWANIE: 1 h 20 minut Składniki gruszki: – 5 sporych gruszek średnio twardych lub twardych – 1 szklanka cukru – 1 laska cynamonu – 2 gwiazdki anyżu – sok z połowy cytryny Składniki ciasto: – 150 g gorzkiej czekolady 70-80% – 50 ml likieru Limoncello – 120 g masła miękkiego masła(...)owoce i osusz. Masło i jaja powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę połamaną na niewielkie kawałki wrzuć do miski, dodaj limoncello i całość rozpuść w kąpieli wodnej. Powinna powstać jednolita czekoladowa masa. Do miski wsyp cukier (najlepiej drobny do wypieków) i masło. Miksuj do uzyskania jednolitej puszystej masy. Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Kiedy masa będzie już jednolita dodaj

nietylkopasta.pl
Dyniowa kostka z cytrusami ( bez glutenu) 159

innego, niż zaprosić was na jesienne ucztowanie.  Składniki :  1000 g (1 kg) obranego miąższu dyni  200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (2 pomarańcze) 2 łyżki likieru pomarańczowego (można pominąć) 3 łyżki świeżo startej skórki pomarańczowej 75 g gęstego prawdziwego miodu rzepakowego lub akacjowego 150 g gęstego jogurtu typu greckiego 160 g mąki kukurydzianej 40 g mąki ziemniaczanej(...)połowy cytryny  80 g masła  130g jasnego cukru trzcinowego  Ponadto :  50 g mascarpone  50 g dobrej jakości czekolady deserowej  posypka czekoladowa  Wykonanie :  1. Dynie obieramy, usuwamy pestki. Kroimy na 5 cm kostki. Wrzucamy do garnka i wyciskamy sok z pomarańczy .Zalewamy dynię i wstawiamy na mały ogień . Gotujemy do miękkości pod przykryciem

vaniliowoczekoladowa
Tort imieninowy 170

Czekoladowe ganache do posmarowania tortu. 250 ml śmietany kremówki  500g czekolady drobno pokruszonej (użyłam czekolady deserowej) 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie  Śmietanę podgrzać i do bardzo gorącej dodajcie czekoladę.  Nie gotujcie. Odstawcie na 5 minut a następnie wymieszajcie do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Schłodzicie, ale uwaga nie pozwólcie aby czekolada stężała. Ma być konsystencji nutelli . Nasączyłam likierem(...)Posmarujcie częścią musu przykryjcie kolejnym blatem biszkoptowym i powtórzcie cały proces jeszcze raz.  Teraz tort powinien schłodzić się porządnie (najlepiej na całą noc) Schłodzony tort posmarujcie zwierzchu czekoladowym ganache.  Starajcie się  zrobić to równo i dokładnie. Tu  możecie podpatrzeć jak posmarować tort.  Ozdóbcie według pomysłu własnego.  Użyłam wiórek czekoladowych, złotego pyłku, truskawek i czekoladek

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ganache (czyli coś a`la sos, krem czekoladowy) 194

Ganche nie jedno ma oblicze :) Świeżo przygotowane ma konsystencje płynną i może być rewelacyjnym sosem czekoladowym do naleśników lub lodów.  Wstawione do lodówki gęstnieje do konsystencji twardego kremu, więc świetnie pasuje jako smarowidło do ciastek i kanapek dla dzieci i nie tylko ;) Jeśli gęstniejące zmiksujemy mikserem zyskuje świetną konsystencję do wyciskania wzorów. Widzicie na zdjęciu głównym. Aby wszystko poszło(...)masła w temperaturze pokojowej 2 - 3 łyżki cukru pudru 3 - 3 łyżki likieru amaretto W rondelku śmietankę kremówkę doprowadzam do wrzenia. Zestawiam z ognia, wrzuciłam do śmietany kosteczki czekolady, po chwili rozmieszałam wszystko dokładnie, dodałam masło, cukier puder i amaretto i ponownie wszystko wymieszałam. Gotowe! Jako sos czekoladowy do polewania deserów jest gotowy już teraz, do  wyciskania, czy smarowania

Blondynka Gotuje
Biszkopt piernikowy z kremem 110

wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszysty i wilgotny biszkopt czekoladowo-piernikowy z pysznym lekkim kremem cynamonowym... Course Desery Cuisine Polska Keyword biszkopt, cynamon, czekolada Prep Time 30 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt czekoladowy 65 ml wody 10 g kakao ciemne, gorzkie 110 g cukru(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu 1 1/2 łyżeczki żelatyny Składniki na polewę czekoladową 50 g ciemnej czekolady 50 g białej czekolady 80 ml śmietany 80% 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g **orzechów laskowych prażonych i siekanych Dodatkowo 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wody 3 łyżki likieru Amaretto lub inny alkohol 2 łyżki masła do wysmarowania formy Instructions Przygotowanie biszkoptu

SprawdzonaKuchnia.pl
Lody nutellowo-czekoladowe 68

Domowe lody czekoladowe powstały na życzenie mojego Męża. On uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera. Latem nie mogło zabraknąć czekoladowej ochłody! Do przygotowania litra lodów potrzebujemy: – 500 ml mleka (u mnie 1.5%) – 2 duże łyżki Nutelli – kubeczek 200ml kremówki – tabliczkę gorzkiej czekolady – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru – 100 ml likieru (dodatek likieru

Szybko Tanio Smacznie
Dwukolorowe pączki pieczone 220

mleka 50g drożdży 80g cukru 3 jajka szczypta soli 180g masła 82% 1 wafelek czekoladowy Lusette 1 łyżka kakao 1 żółtko 2 łyżki mleka Budyń: 1 niepełna szklanka mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki tortowej 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki likieru np. adwokat, toffi, kokosowy Można także przygotować budyń z torebki. Dodatkowo: 1 białko ½ szklanki cukru

Kuchnia w czekoladzie
Lody nutellowo-czekoladowe 124

uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera. Latem nie mogło zabraknąć czekoladowej ochłody! Do przygotowania litra lodów potrzebujemy: – 500 ml mleka (u mnie 1.5%) – 2 duże łyżki Nutelli – kubeczek 200ml kremówki – tabliczkę gorzkiej czekolady – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru – 100 ml likieru (dodatek likieru sprawia, że lody nie są takie twarde po wyjęciu

Szybko Tanio Smacznie
Trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi 125

Dzisiaj przygotowałam trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi , pachnące klimatem zbliżających się Świąt. Prawdziwa uczta dla miłośników piernikowych smaków. Trufle są aksamitne, wprost rozpływające się w ustach… Przepyszne! Jeśli chcecie, zróbcie je z samej gorzkiej czekolady lub samej mlecznej, kwestia gustu. Ja dałam pół na pół, bo w takich proporcjach smakują mi najbardziej Składniki: 150 g mlecznej czekolady(...)łyżka likieru Amaretto 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego anyżu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej kilka łyżek kakao do obtoczenia złoty pył jadalny (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekolady roztopić w kąpieli wodnej razem z przyprawami. Do miseczki przełożyć serek mascarpone. Dodać roztopione czekolady i likier Amaretto. Zmiksować

Oryginalny smak
Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym 131

może być też woda spod ugotowanych pomarańczy) Kilka łyżek mocnego alkoholu – może być wódka, likier cytrynowy, wódka cytrynowa. Ja użyłam akurat „cytrynówki” własnej produkcji na ciemnym cukrze muscovado. 10 kostek gorzej czekolady Dodatkowo porcja siekanych migdałów/płatków migdałowych. Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym Przygotowanie: Kruche ciasto przygotowujemy jak w przepisie na mazurek . Jak sami możecie zobaczyć, żeby

Kate's Kitchen
Tort z M&Msami 126

łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady  (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów Wafelki czekoladowe Piekarnik rozgrzać do 160 st C, żółtka ubić z cukrem na gładką masę, przesiać

Smaki Przyprawy i Kolory
Tort z M&Msami 190

łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady  (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów Wafelki czekoladowe Piekarnik rozgrzać do 160 st C, żółtka ubić z cukrem na gładką masę, przesiać

Kulinarna rozmowa
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 241

właściwe tory i nie będę musiała wymieniać garderoby ;) Gwiazdą tego wpisu jest ciasto czekoladowe z gruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;) Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny 1,5 szklanki cukru 250 g gorzkiej czekolady 100 ml likieru migdałowego amaretto pół kostki masła (120 g) szklanka mąki 4 jajka 2 łyżki kakao pół

Taste Of My Day
Gorzkie brownie z malinami 134

Ciasto bardzo mocno czekoladowe, gorzkie od czekolady i naturalnego kakao, to takie brownie dla wytrawnego podniebienia jak dla smakoszy wytrawnego wina. Ja w nim uwielbiam delikatność malin, jest najlepsze na świecie... Przepis podaję na dużą blaszkę 35x22 cm. Składniki: - 30 dag malin lub więcej tak, żeby wypełnić całą górę ciasta - 20 dag dobrego masła - 35 dag dobrej gorzkiej czekolady(...)mąki pszennej - 5 łyżek likieru lub wódki 1. W rondlu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, masłem i kakao. Mieszamy na małym ogniu i pilnujemy żeby się nie zagotowało. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia. 2. W dużej misce miksujemy jajka z cukrem aż powstanie puszysta masa, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wlewamy masę czekoladową oraz alkohol. Miksujemy do połączenia

Apetyczna babeczka
Ciasto cappuccino czekoladowo - orzechowe 88

Ciasto cappuccino czekoladowo - orzechowe to takie połączenie smaków, które w wypiekach lubię najbardziej. Inspiracją do zrobienia tego ciasta było dla mnie po części ciasto cappuccino Siostry Anastazji. Swoje ciasto zrobiłam jednak zupełnie inaczej. Tak naprawdę to jedynie to ciasto naprowadziło mnie. Moje ciasto zrobiłam na cieście czekoladowym z nutą orzechową, które nasączyłam kawą. Przełożyłam je kremem budyniowym z dodatkiem kawy(...)Zalałam gorącą wodą i wymieszałam. Napar odstawiłam do wystygnięcia. Napar można wzmocnić likierem lub wódką jeśli ktoś lubi wypieki z procentami. Do dekoracji: kilka kostek gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 30% zmielone orzechy włoskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Złożenie ciasta: W torownicy ułożyłam na dnie pierwszy blat ciasta czekoladowego. Nasączyłam go 1/3 naparu kawowego i posmarowałam około połową kremu. Nałożyłam biszkopt

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania