 Risotto z białymi szparagami 239
Risotto z białymi szparagami 239podgrzewamy i utrzymujemy ciepły. Do czosnku i szalotki dodajemy ryż i smażymy go na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle mieszając. Dodajemy wino, przyprawiamy i gdy lekko odparuje dodajemy 2 chochle ciepłego bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając raz na jakiś czas. Gdy płyn się wchłonie dodajemy następną porcję, gotujemy i mieszamy
Kulinarne przygody Gatity Merluza a la mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku 236
Merluza a la mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku 236oliwek do smażenia mąka do obtoczenia ryby sól pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę i szklimy na gorącej oliwie. Następnie dolewamy wino, czekamy aż lekko odparuje i wlewamy przecier pomidorowy. Oliwki kroimy na pół i dorzucamy do pomidorów, wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Sos solimy i pieprzymy, zdejmujemy
Kulinarne przygody Gatity Makaron z sosem szparagowym 256
Makaron z sosem szparagowym 256pieprz świeżo straty parmezan 250 g makaronu rurki Wykonanie: Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i lekko przesmażamy. Następnie dodajemy szparagi (główki na razie odkładamy na bok), chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy 10 minut, pod koniec dodajemy główki szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy. Makaron
Kulinarne przygody Gatity Klasyczna pasta jajeczna 274
Klasyczna pasta jajeczna 274Dziś na śniadanie polecam klasyczną i najprostszą pastę jajeczną, bez zbędnych dodatków tylko ze szczypiorkiem. Pastę lekko odchudziłam i majonez wymieszałam pół na pół z jogurtem naturalnym. Mnie ta pasta zawsze kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami i babciną kuchnią. Babcia smarowała mi pajdę chleba pastą jajeczną i można było lecieć z nią na podwórko :-). To były piękne czasy ! Klasyczna
Kulinarne przygody Gatity Suszony rabarbar 269
Suszony rabarbar 269przez około 4 godziny. Jeśli nie posiadamy suszarki, rabarbar układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wysuszony rabarbar przechowujemy w szklanym naczyniu
Kulinarne przygody Gatity Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem 213
Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem 213cały czas mieszając, do mleka. Podgrzewamy na małym ogniu w dalszym ciągu mieszając raz na jakiś czas. Masa powinna lekko zgęstnieć i delikatnie oblepiać łyżkę. Nie można doprowadzić jej do wrzenia, bo się zważy. Garnek zdejmujemy z kuchenki, odstawiamy do wystygnięcia
Kulinarne przygody Gatity Konkurs z makaronem Malma 231
Konkurs z makaronem Malma 231Serdecznie zapraszam na konkurs z makaronami Malma ! Waszym zadaniem będzie przygotowanie lekkiego dania z kuchni włoskiej, oczywiście z wykorzystaniem makaronu ! Konkurs z makaronem Malma Ponieważ wakacje zbliżają się wielkimi krokami, wyobraźcie sobie, że spędzicie je we Włoszech. Jakie danie z makaronem w roli głównej chcielibyście tam zjeść
Kulinarne przygody Gatity Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 254
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 254mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ja marynuję cała noc. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka do lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do tagine, a naczynie ustawiamy na kuchence i podgrzewamy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy
Kulinarne przygody Gatity Sałatka z fasolką szparagową i fetą 254
Sałatka z fasolką szparagową i fetą 254Lato w pełni, pora więc na kolejną lekką sałatkę. Tym razem będzie to sałatka z fasolką szparagową i fetą. Ja użyłam żółtej fasolki, ale oczywiście może też być zielona.Wszystko zależy od tego na która będziecie mieli ochotę. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem
Kulinarne przygody Gatity Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji 279
Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji 279winny sól pieprz zmielone płatki chili Wykonanie: Groszek i bób płuczemy. Z groszku odcinamy końcówki i następnie warzywa wkładamy do parownika i parujemy przez około 10 minut. Gdy bób lekko przestygnie obieramy go z łupinek. Sałatę dokładnie płuczemy i osuszamy. Na talerzu układamy liście sałaty, a na nich groszek cukrowy, bób, pokrojony w kostkę ser i układamy kwiaty nasturcji. Całość
Kulinarne przygody Gatity Flatbread, czyli chlebek z patelni 224
Flatbread, czyli chlebek z patelni 224Patelnię o średnicy 24 cm mocno rozgrzewamy i smażymy na niej chlebek przez 1 minutę z jednej strony i kolejną minutę z drugiej. Ciasto powinno się lekko zarumienić i powinny pojawić się na nim brązowe plamki. Tak samo postępujemy z kolejnymi chlebkami. Podajemy od razu, kiedy są jeszcze ciepłe
Kulinarne przygody Gatity Kurki w sosie śmietanowym 278
Kurki w sosie śmietanowym 278myjemy w zimnej wodzie. Większe grzyby kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę, aż do lekkiego zeszklenia. Do cebuli dorzucamy kurki i przez chwile je przesmażamy. Do garnka wkładamy śmietanę, dodajemy grzyby i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, żeby śmietana się
Kulinarne przygody Gatity Jogurtowy sernik jagodowy na zimno 298
Jogurtowy sernik jagodowy na zimno 298dodajemy do pozostałej masy jogurtowej i miksujemy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy jagody i znowu delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia, kontrolując co parę minut, aby masa się całkowicie nie ścięła. Masę wykładamy do tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki do całkowego stężenia. Składniki masy jagodowej
Kulinarne przygody Gatity Lody rabarbarowe z borówką amerykańską 250
Lody rabarbarowe z borówką amerykańską 250niej masę. Następnie po łyżce dodajemy mus rabarbarowy. Lody kręcimy około 60 minut, powinny zgęstnieć. Gdy są już gotowe przekładamy je do plastikowej miski, dodajemy lekko rozgniecione widelcem borówki i wszystko delikatnie mieszamy. Lody mrozimy w zamrażarce przez 3 - 4 godziny
Kulinarne przygody Gatity Chłodnik z pieczonych buraków z  fetą 231
Chłodnik z pieczonych buraków z  fetą 231Chłodnik z pieczonych buraków Pięknego upalnego lata za oknem ciąg dalszy, więc dziś na blogu poodrzucam pomysł na lekki, letni chłodnik z pieczonych buraków. Na blogu jest przepis jak upiec buraki oraz przepis na inny buraczany chłodnik . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek gazpacho
Kulinarne przygody Gatity