 Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 195
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 195przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy posiekany czosnek i odsączonego z tłuszczu tuńczyka (olej z tuńczyka możemy wykorzystać do smażenia warzyw), mieszamy i przyprawiamy do smaku. Gdy farsz lekko przestygnie dodajemy do niego pokrojone jajka. W międzyczasie wyjmujemy ciasto na empanadillas i zostawiamy 10 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na każdym blaciku kładziemy 1 łyżeczkę
Kulinarne przygody Gatity Sos pomidorowy do makaronu 256
Sos pomidorowy do makaronu 256ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidora. Sos wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte
Kulinarne przygody Gatity Pasta z bakłażana 234
Pasta z bakłażana 234wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 30 minutach sprawdzamy czy jest miękki, jeśli tak, to go wyjmujemy; jeśli jeszcze, nie to pieczemy odpowiednio dłużej. Gdy bakłażan lekko przestygnie, zdejmujemy z niego skórkę, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy oliwę, ocet, czosnek i sól. Blendujemy, a gdy pasta jest już gotowa, dodajemy natkę i mieszamy
Kulinarne przygody Gatity Cukinia z mięsnym farszem 230
Cukinia z mięsnym farszem 230potem będą nam potrzebne do farszu. Cukinie solimy, stawiamy do góry nogami, żeby puściły sok. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy posiekaną cebulę, a gdy się lekko zeszkli dodajemy mięso i smażymy dalej, do momentu, aż mięso się zrumieni. Następnie kroimy drobniutko kawałki cukinii, które wydrążyliśmy wcześniej ze środka warzywa, wrzucamy na patelnię, dodajemy koncentrat, posiekany czosnek
Kulinarne przygody Gatity Dżem śliwkowy 199
Dżem śliwkowy 199jeszcze zeszłoroczne powidła :-), ale przy okazji kupowania śliwek na ciasto z bezą, sprzedawcy sypnęło się więcej owoców i tak oto wpadłam na pomysł co z nimi zrobić ! Dżem jest lekko korzenny, dałam trochę cynamonu, kardamonu i goździków... Zapisuję go zrobienia, jak już mi wyjdą powidła ! Będzie boski do naleśników lub do ciasta drożdżowego z kruszonką... Dżem śliwkowy Składniki
Kulinarne przygody Gatity Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 262
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 262wykładamy ciastem francuskim, pamiętając o zrobieniu wyższych rantów, żeby farsz nam nie uciekł. W cieście robimy dziurki widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zbrązowienia. Formę wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na nią masę szpinakową. Na wierzch układamy krążki cebuli. Tartę zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Ja po 15 minutach
Kulinarne przygody Gatity Szybka tarta z warzywami 219
Szybka tarta z warzywami 219Szpinak płuczemy, usuwamy łodyżki, kroimy w paski i delikatnie podsmażamy przez 3-4 minuty na oleju wraz z posiekanym czosnkiem. W misce mieszamy jajka, śmietanę, przyprawy i dodajemy lekko przestudzony szpinak. Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto. Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-szpinakową i dokładnie ją rozprowadzamy. Tartę pieczemy
Kulinarne przygody Gatity Domowa vegeta 206
Domowa vegeta 206suszą się równomiernie. Przy nadmuchu z góry najszybciej suszą się warzywa na samym dole. Jeśli nie posiadamy suszarki warzywa możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po zakończeniu suszenia warzywa powinny być całkiem suche i sztywne. U mnie suszenie trwało około 6 godzin. Wszystkie składniki na przyprawę wkładamy partiami do blendera i miksujemy, do uzyskania
Kulinarne przygody Gatity Chleb młynarza 209
Chleb młynarza 209dodajemy sól i wyrabiamy przez około 10 minut. Renata pisze, że ciasto powinno być luźne, ja trochę przesadziłam i moje ciasto było za rzadkie, bochenek wyszedł mi przez to lekko spłaszczony. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny, w międzyczasie należy je dwukrotnie odgazować. Z wyrośniętego ciasto formujemy bochenek i układamy go w koszyku do wyrastania
Kulinarne przygody Gatity Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa 209
Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa 209wykładamy zimnym ciastem i wstawiamy ponownie do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut, następnie wysypujemy na nie orzechy, wciskamy je lekko w ciasto i podpiekamy kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozwalamy mu trochę przestygnąć. Upieczoną dynię miksujemy, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich przyprawy
Kulinarne przygody Gatity Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem 159
Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem 159pobytu na wsi przywiozłam świeżutki olej rzepakowy, który własnoręcznie tłoczą u siebie w gospodarstwie moi znajomi. Olej jest gęsty, mętny, o smaku lekko orzechowym.. Po prostu rewelacja ! Część oleju wykorzystam bez żadnych domieszek, a część postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona dynię ;) Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Składniki
Kulinarne przygody Gatity Jesienny sernik dyniowy 252
Jesienny sernik dyniowy 252minut, do momentu, aż polewa się zetnie. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i okrawamy ostrym nożem brzegi, aby równo opadał, jak będzie stygł. Zostawiamy go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Sernik podajemy całkowicie wystudzony. insertCookd("ae4cb63ae05cada71e1138d05b83b8bb
Kulinarne przygody Gatity Szaber u Majlertów, czyli dzień otwarty na polu 240
Szaber u Majlertów, czyli dzień otwarty na polu 240szkodę :) Zbierałam brokuły łodygowe, w sezonie zrobiłam z niego sałatkę z mozzarellą . Młode łodyżki można jeść na surowo, a liście doskonale smakują lekko zblanszowane. . Jarmużowe pole Tak prezentował się fioletowy jarmuż... A tak z bliska wygląda uprawa karczochów. Karczochy zawsze widziałam na targu lub w słoiku, ale na polu jeszcze nigdy... :) Można
Kulinarne przygody Gatity Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia 214
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia 214ocet balsamiczny, dalej podgrzewamy do momentu kiedy płynny odparują, a por się skarmelizuje. Wtedy odstawiamy do wystudzenia. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pestki słonecznika, do lekkiego zbrązowienia. Po przestudzeniu mieszamy z porem. Do ciasta dodajemy sól i dodatki. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite i błyszczące, po czym wkładamy je do naoliwionej
Kulinarne przygody Gatity Tarta  dyniowa z szynką i ryżem 239
Tarta  dyniowa z szynką i ryżem 239patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy ryż i też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy
Kulinarne przygody Gatity