lekka - 5765 przepisów (strona:130/385)

Sernik z jogurtów greckich 3021

Blacha 34*25 cm.  Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na zimnym serniku. Przepis

Ala piecze i gotuje
Rydze smażone marynowane z chili 188

Bardzo lubię rydze smażone, ale wszystko może się kiedyż znudzić! Tym razem smażone panierowane rydze zapakowane zostały do słoików, zalałam je delikatną marynatą, z dodatkiem papryczki chili, która nadaje lekkiej pikanterii grzybom, podobnie jak papryce marynowanej z rozmarynem. Polecam Rydze smażone marynowane z chili : SKŁADNIKI: 30 rydzów 4 jajka 50 ml mleka sól i pieprz do smaku szczypta majeranku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Musztardowe bułki 184

powinno podwoić swoją objętość. [ drożdże z miodem, wodą i musztardą wymieszałam w misce, dodałam mąki , sól , zamknęłam miskę, zakręciłam miską i odstawiłam.] Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto lekko zarobić i formować małe bułeczki. Naciąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować ciepłym mlekiem [zapomniałam] i odstawić  na 20 do ponownego wyrośnięcia. Piec przez około

Moje domowe kucharzenie
PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Z JOGURTOWYM SOSEM 615

czosnku ale z koperkiem; i 3-cia: bez koperku, ale z czosnkiem. Prawie każdy preferuje inny smak. Cukinie umyć, wytrzeć, odkroić końcówki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć nadmiar płynów, przełożyć do czystej miski. Obrane ziemniaki zetrzeć na tej samej tarce (duże oczka). Do startych cukinii i ziemniaków dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną, sól oraz jajka i dokładnie wymieszać

Smaczne Zdrowe
Jabłecznik na cienkim spodzie 348

szybko kruche ciasto. W tym celu składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać dokładnie nożem i zlepić w kulę lub posłużyć się robotem, o ile takowy posiadamy. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30-40 minut. W tym czasie umyć i obrać jabłka. Jabłka pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. Odstawić. Około

kolorowotorcikowo
Słonecznikowiec, czyli ciasto ze słonecznikiem 570

przestudzone placki. Schłodzić. Polewa:  50g masła,  50g mlecznej czekolady,  50ml śmietanki 30%,  3 łyżki cukru,  łyżka kakao.  Wszystko połączyć i stopić na parze. Lekko przestudzić i posmarować wierzch ciasta. Schłodzić. Źródło: Kawa i czekolada

Z miłości do słodkości
Bakłażan panierowany 219

bakłażan jajko sól, pieprz  tłuszcz do smażenia bułka tarta Przygotowanie : Umyty bakłażan pokroić w cienkie plastry, posypać solą, po 10 min. osączyć lub odcisnąć na ręczniku papierowym, posypać lekko pieprzem mielonym Panierować w bułce i jajku tak jak kotlety schabowe Smażyć z obu stron na złoty kolor.                Tak przyrządzony bakłażan był

Proste Potrawy
Krem z kalafiora z kurkami 261

Ziemniaka i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kalafiora wraz z masłem i dwoma łyżkami oliwy. Podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż warzywa zaczną lekko skwierczeć. Przykrywamy i podgrzewamy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Wlewamy bulion warzywny. Po zagotowaniu wlewamy mleko i na małym ogniu ponownie czekamy

Poezja smaku
Nie mimozami, a grochówką jesień się zaczyna 239

sitkiem. A ja poszłam na łatwiznę. Ma się w końcu łeb na karku. I blender ;) mięso na wywar (ja miałam jakieś 2 plastry podwędzanego mięsiwa od schabu z lekkim tłuszczykiem) ziele angielskie, liść laurowy szklanka grochu wymoczonego całą dobę marchew ziemniaki 3 małe  majeranek sól, pieprz Mięso zagotowałam w 2l zimnej wody (!) z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego

bastalena
Palmiery z suszonymi pomidorami 245

plastry o grubości 1 cm. Ułożyć je w odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.  Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż będą lekko złociste

wyzwania kuchenne
Lamington, czyli kostka kokosowa 227

minut, do tzw. "suchego patyczka".  Wyjmujemy i   pozostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy  polewę zagotowując w rondelku wszystkie składniki. Polewę odstawiamy na 10 minut aby ostygła i lekko zgęstniała. Wiórki kokosowe przesypujemy na talerz. Ciasto kroimy na kwadraty. Jeśli chcemy przełożyć kwadraciki marmoladą, to przekrajamy każdy wzdłuż i smarujemy. Każdy  kwadracik zanurzamy w polewie z obu stron, następnie

Mania Gotowania
Sałatka z figami i serem Bursztyn 201

płuczemy i osuszamy. Ser kroimy lub łamiemy w nieregularne części. Figi kroimy na cztery, po czym podsmażamy je na patelni z łyżką miodu i dwiema łyżkami octu balsamicznego, aż lekko zmiękną i obtoczą się w delikatnej glazurze.Wszystko układamy na talerzu, rozrzucamy maliny, siemię lniane. Dekorujemy świeżą nasturcją i listkami świeżej mięty. Polewamy dresingiem z miodu i octu balsamicznego. Smacznego

Sajkofanka smaku
Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 396

kolejne danie z serii krzepiących i błyskawicznych. Lekko pikantne i bardzo sycące. Dzięki fasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans

OstryKęs
Chleb pszenny- prosty 202

oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. [ użyłam miski tupperware] Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.Ciasto po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek , wyłożyć na blachę oprószoną mąką [ przełożyłam ciasto do keksówki]  . Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.Używając ostrego noża

Moje domowe kucharzenie
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 207

Nigela dowiedziałam się, że warto polować na małe, młode bakłażany.  Przypominają one popularne w Azji i kuchni Bliskiego Wschodu tzw. finger aubgergines, oberżyny o kształcie wąskim, lekko podłużnym, przypominającym cukinie. W kuchni arabskiej takie bakłażany piecze się lub grilluje. Możecie zobaczyć jak wyglądają na stronie brytyjskiego sklepu internetowego z azjatyckimi produktami .  Pieczone bakłażany z sosem tzatziki przepis

Chilli Czosnek i Oliwa