 Racuszki - na Tłusty Czwartek 199
Racuszki - na Tłusty Czwartek 199ściereczkę i dodawać stopniowo przesianą mąkę i pozostałe mleko, mieszać drewnianą łyżką, teraz można dodać rodzynki lub żurawinę Wlać drożdże które powinny podwoić swoją objętość, mieszać- masa ma być lekko lejąca Masło rozpuścić i dodać do całości - wymieszać ( około 15 min) i pozostawić w cieple do wyrośnięcia W garnuszku rozpuścić smalec , kłaść łyżką umoczoną w gorącym smalcu małe pączki
Proste Potrawy Roladki z indyka 177
Roladki z indyka 177żółty ser około 15 dag pieczarki 10-20 dag, ewentualnie papryka oliwa do smażenia jajko do panierowania bułka tarta, masło Przygotowanie : Mięso podzielić na CIENKIE plastry, można lekko potłuc Umyte i pokrojone pieczarki krótko obsmażyć Każdy cienki plaster mięsa solimy, posypujemy pieprzem i kładziemy po łyżeczce pieczarek, odrobinę masła oraz małą kostkę sera Dokładnie mięso zawinąć, tak by wszystko
Proste Potrawy Sos śliwkowy - moja prosta wersja 185
Sos śliwkowy - moja prosta wersja 185więcej - według swojego smaku ) 1 -2 łyżeczki oleju 1 duży ząbek przeciśniętego czosnku ewentualnie 1 łyżeczka wódki - ja nie dodawałam Przygotowanie : Rozmrożone śliwki wypestkowałam i ogrzewałam na ogniu do lekkiego zgęstnienia (często mieszać) Dodałam wszystkie pozostałe składniki , jeszcze raz podgrzałam mieszając Po wystudzeniu zmiksowałam Sos taki użyję do kurczaka z mango w mleku kokosowym , przepis już jest na blogu
Proste Potrawy Ciasto - krówka - pycha 1612
Ciasto - krówka - pycha 1612mleka rozmieszać dobrze budyń Pozostałe 500 ml mleka wlać do garnuszka, posłodzić i gdy zacznie się gotować, wlać rozmieszane budynie-gotować mieszając Zdjąć z ognia Do lekko przestudzonej masy wkręcić masło- doskonale ucierając Jeszcze ciepłą masą przekładać kolejne placki Wierzch posmarować najlepiej następnego dnia gotową masą krówkową. Przepis i ciasto dostałam od Bożenki, dziękuję! Było bardzo smaczne:) Najlepsze
Proste Potrawy Rolada szpinakowa 253
Rolada szpinakowa 253której będziemy przechowywać roladę Przestudzony płat szpinaku smarujemy delikatnie serkiem i na niego układamy cienkie płaty z łososia Teraz zwijamy ostrożnie węższym końcem (tym co ma 24 cm), lekko dociskając i tak by cieńszy koniec rolady był na wierzchu- wtedy nie będzie się rozwijać Całość zawijamy szczelnie w folię i przechowujemy w lodówce co najmniej do dnia następnego Kroimy
Proste Potrawy Sałatka z sosem musztardowym 397
Sałatka z sosem musztardowym 397krążki Bazylię siekamy, dosypujemy i wszystkie składniki razem mieszamy Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki, mój sos miał smak słodko-kwaśny Polewamy sałatkę i delikatnie całość mieszamy, jesli trzeba lekko solimy Taka sałatka jest dość pożywna i urozmaicona w składzie Może być atrakcją każdej imprezy:) Do sałatki użyłam oleju SŁONECZNIKOWEGO firmy OLEOFARM. Po dodaniu sosu sałatka powinna kilka godzin postać
Proste Potrawy Mazurek orzechowy 262
Mazurek orzechowy 262pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie; Białka ubić na sztywno, dopiero wtedy dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C. przez 30 min. Nie jest to tradycyjny mazurek, ale biszkopt orzechowy, można po upieczeniu udekorować podobnie jak mazurka
Proste Potrawy Szynka gotowana 340
Szynka gotowana 340gotowania Przygotowanie: Umyte mięso posmarowałam przecisniętym czosnkiem, posypałam papryką, pieprzem i cząbrem Włożyłam do rękawa, obok mięsa ułożyłam pół cebuli oraz włożyłam zgniecione 2 ziarnka jałowca Zawiązałam lekko rękaw i schowałam do lodówki na noc Rano posypałam solą i mięso "dojrzewało" jeszcze około 2 godz. Mięso posypałam dopiero rano, bo obawiałam się, że posypane na całą noc może
Proste Potrawy Jabłka pieczone z miodem i winem 224
Jabłka pieczone z miodem i winem 224nasienne Układamy w naczyniu do zapiekania wydrążoną strona do góry i w każde nalewamy miód Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem i całość podlewamy winem (jabłka powinny lekko w winie być zanurzone) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na około 35 min.,podlewając, kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem. Podajemy na zimno lub na ciepło
Proste Potrawy Sałatka z gyrosem 408
Sałatka z gyrosem 408około 15 min), po tym czasie obsmażyć do miękkości na oleju Kukurydzę osączyć, paprykę, cebulę i ogórki pokroić w kostkę Kapustę pokroić w drobne paseczki i posypać lekko cukrem, by puściła soki- osączyć na sicie Poszczególne składniki sałatki układać w przezroczystym naczyniu, każdą warstwę polewać na przemian majonezem i keczupem, w mojej sałatce na wierzchu ułożyłam mięso z kurczaka
Proste Potrawy Surówka z jabłkiem i porem 245
Surówka z jabłkiem i porem 245Składniki: 1/4 główki średniej główki białej kapusty 1 jabłko por - około 6 cm białej części sól, cukier, olej słonecznikowy Przygotowanie: Umytą kapustę zszatkować drobno i lekko ją posolić Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach Umytego pora pokroić dość drobno Wszystkie składniki połączyć i skropić sokiem z cytryny Posypać cukrem do smaku, pieprzem i skropić olejem słonecznikowym Wszystkie składniki
Proste Potrawy Banany na maśle z miodem 218
Banany na maśle z miodem 218Składniki: banany miód i masło Przygotowanie: Masło rozgrzewamy na patelni, banany obieramy, kroimy i wrzucamy na tłuszcz, mieszamy Gdy banany lekko zmiękną, dodajemy miód i jeszcze chwilę smażymy Przekładamy do miseczek, ale uwaga - to deser prosty i szybki, ale bardzo, bardzo słodki
Proste Potrawy Cienkie naleśniki 228
Cienkie naleśniki 228minimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). 2. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia. 3. Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić na kilka tygodni . A zaraz po usmażeniu zjadać z ulubioną konfiturą
Proste Potrawy Biała kapusta z sokiem grejpjfrutowym-surówka 223
Biała kapusta z sokiem grejpjfrutowym-surówka 223miodu 2-3 łyżki oleju kukurydzianego, odrobina soli i zmielonego kminku Przygotowanie: Umytą kapustę szatkujemy drobno Polewamy sokiem , solimy, posypujemy kminkiem (można z tego zrezygnować) i dokładnie mieszamy, ugniatamy lekko łyżką Dodajemy miód i olej ponownie mieszamy Surówka ta ma swój specyficzny smak, mnie bardzo smakuje
Proste Potrawy Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami 273
Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami 273Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić drobno i przesmażyć na oleju z pokrojoną cebulą Płat ciasta rozmrozić i posmarować roztrzepanym jajkiem Położyć pieczarki, rukolę i plastry żółtego sera Zwijać ciasto ostrożnie ( lekko ściskając, by w trakcie pieczenia się nie rozpadły), posmarować roztrzepanym jajkiem po wierzchu i pokroić na szerokość około 3-4 cm. Moje roladki piekłam w prodiżu do zupełnego zrumienienia ciasta.W
Proste Potrawy