lekka - 5765 przepisów (strona:134/385)

Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami 245

Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić drobno i przesmażyć na oleju z pokrojoną cebulą Płat ciasta rozmrozić i posmarować roztrzepanym jajkiem Położyć pieczarki, rukolę i plastry żółtego sera Zwijać ciasto ostrożnie ( lekko ściskając, by w trakcie pieczenia się nie rozpadły), posmarować roztrzepanym jajkiem po wierzchu i pokroić na szerokość około 3-4 cm. Moje roladki piekłam w prodiżu do zupełnego zrumienienia ciasta.W

Proste Potrawy
Kiełbaski z kapustą i jabłkami 183

ósemki Cebulę przesmażyć na smalcu, gdy zmięknie dodać jabłka, uważać by się nie rozpadły Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę smalcu i dodać niezbyt kwaśną i drobno pokrojoną kapustę- lekko przesmażyć tyle by dobrze ją rozgrzać, posypać pieprzem, majerankiem, ewentualnie solą  Dołożyć kapustę do cebuli z jabłkami- wymieszać i chwilę razem smażyć Przesmażyć  pokrojoną kiełbasę w grube plastry

Proste Potrawy
Kurczak z pieczarkami wg J. Oliwera 352

danie można przygotować z piersi kurczaka :) Ja zrobiłam kurczaka dwukrotnie. Raz z ziemniakami i udkami, a drugi raz z całą piersią kurczaka (  podzieliłam na pół i pokroiłam lekko z wierzchu), a zamiast ziemniaków włożyłam czerwoną paprykę

Proste Potrawy
Ciasteczka francuskie na ostro 146

Składniki: płat ciasta francuskiego czerwona, ostra papryka- mielona drobno i grubo, cukier kryształ Przygotowanie: Rozmrożony płat osypujemy papryką i cukrem, lekko wciskamy w ciasto by podczas pieczenia nie spadły z ciasta Kroimy płat w dowolnej szerokości prostokąty lub inne figury :), według uznania Pieczemy w 220 stopniach C . do zrumienienia. Te oryginalne ciasteczka są świetne np. do piwa, ale nie tylko

Proste Potrawy
Sos pomidorowy z ryżem 213

Dolewamy wino, dokładamy pokrojone drobno pomidory, doprawiamy cukrem i cynamonem - gotujemy, a raczej dusimy pod przykryciem około 15-20 min, w trakcie dodajemy sól, często mieszamy Gdy sos lekko przestygnie należy go zmiksować, teraz wystarczy polać nim ryż lub makaron. Mnie pasowała do tego zielona sałata. Obiad gotowy :) Ryż gotowałam innym sposobem niż na sypko. Do około 750 ml wrzącej

Proste Potrawy
Placki ziemniaczane inaczej 196

obydwu stron do zrumienienia, ja wlewałam 2-3 łyżki masy, nie mogą być za grube, bo się nie przesmażą Posypujemy cukrem lub polewamy jogurtem czy keczupem. Placki mają lekko drożdżowy posmak, jeśli  tego nie lubimy to nie należy ich smażyć

Proste Potrawy
Krokiety z ryby morskiej 182

masło, bułka do panierowania Przygotowanie: Umytą rybę ugotuj przez 10 min. we wrzącym bulionie ( ten bulion można wykorzystać do ugotowania zupy rybnej :) Ugotowany filet odsączamy i studzimy, po wystudzeniu lekko odciśnij z nadmiaru wody Umyte i pokrojone pieczarki przesmaż na suchej, gorącej patelni, aż odparuje z nich sok, wtedy dodaj masła lub oleju i ciągle mieszając przesmaż je jeszcze

Proste Potrawy
Mizeria z ogórka z dodatkiem rukoli 186

przystawkę do obiadu z ogórkiem w w roli głównej właśnie :) Składniki :' 1 zielony ogórek garść umytej rukoli sól, pieprz, jogurt Przygotowanie: Ogórek obrałam i pokroiłam w plastry, posoliłam lekko - pozostawiłam na około 30 min. Osuszoną rukolę pokroiłam drobno i dodałam do ogórka ( jeśli nie lubimy potraw zbyt słonych to odlewamy słoną wodę z ogórka do innego naczynia - zawsze można

Proste Potrawy
Biały serek własnej roboty 249

kwaśnej śmietany płaska łyżeczka sody Przygotowanie : Mleko wlałam go  sporego  garnuszka i zagotowałam Gdy zaczęło wrzeć wlałam kefir i dobrze zamieszałam, mleko już się zaczynało lekko ścinać Wtedy dolałam śmietanę i na słabym ogniu ogrzewałam całość do zupełnego ścięcia się mleka - trwało to około 10- 15 min.( delikatnie mieszać, by sie nie przypaliło ) W ostatniej chwili przed zdjęciem

Proste Potrawy
Roladki z suszonymi pomidorami i pieczarkami 188

Przygotowanie : Cebule usmażyłam na szklisto na oleju, dodałam pokrojone drobno pieczarki oraz przemielone mięso Składniki przemieszałam, dodałam szczyptę majeranku, sól i pieprz do smaku, smażyłam chwilę, do połączenia składników Lekko rozmrożony płat ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem i ułożyłam na nim przestudzony farsz oraz pokrojone, osączone z oleju suszone pomidory Przykryłam żółtym serem, zwinęłam w rulon, pokroiłam i piekłam w temp

Proste Potrawy
Letnia zupa z wiśni 194

niekoniecznie ),ale w wersji dla dzieci koniecznie bez wina ! Przygotowanie: Do wrzącej wody wsypałam umyte, wydrylowane wiśnie, goździki , sok z cytryny, wino i szczyptę soli Po zagotowaniu, przetarłam je lekko przez sito i pozostawiam w zupie (można zmiksować), gotowałam całość około 5-6 min. Moją zupę podałam z kluseczkami, już na talerzu każdy posłodził według swojego smaku :) Taką zupę można

Proste Potrawy
Napój wiśniowy 174

zrobiony samemu i taki wtedy rozcieńczamy według uznania ) Przygotowanie: Obrane brzoskwinie kroimy drobno i zasypujemy na 10-15 min. cukrem pudrem Po tym czasie zalewamy brzoskwinie sokiem wiśniowym, mieszamy lekko  Możemy dołożyć kilka kostek lodu i ...gotowe, pijemy. Jeśli potrzebujemy w drogę zabrać ze sobą kanapkę lub coś słodkiego, warto zaopatrzyć się w dobry pojemnik na żywność. Rok szkolny

Proste Potrawy
Dżem wiśniowy i cytrynowy z cukinii 162

cytryny Przygotowanie: Obraną i dość drobno pokrojoną cukinie umieściłam w sporym, żeliwnym garnku i podlałam pół szklanki wodą , gotowałam do miękkości - często mieszając. Trwało to ponad 35 min. Po lekkim przestudzeniu całość dobrze zmiksowałam i dodałam cukier i sok z cytryny, wymieszałam do zupełnego rozpuszczenia i w tym momencie podzieliłam masę na 2 części, do jednej dodałam galaretkę cytrynową

Proste Potrawy
Kompot z renklod i jabłek z aronią 155

temat  gotowania kompotów w fachowej książce Z. Skrodzkiej " Kompoty , marynaty , dżemy " " do przyrządzania kompotów nadają się owoce o smaku kwaskowym . Bardziej słodkie łączy się z kwaśniejszymi rodzajami lub lekko zakwasza zalewę, aby stworzyć odpowiednie warunki do pasteryzacji . Wiadomo bowiem , że w środowisku niekwaśnym , jednorazowe pasteryzowanie nie zniszczy skutecznie drobnoustrojów. Aby uzyskać ładny kolor, dobiera się surowiec o różnej barwie

Proste Potrawy
Dynia w soku z limonek i białym winie 167

wyparzonych słoików, zalać syropem i słoiki szczelnie zamknąć. Ja poddałam słoiki krótkiej pasteryzacji. Pomysł zaczerpnęłam z Kuchni- magazynu dla smakoszy, Nr specjalny 2/2000 Syrop podczas gotowania zrobił się lekko mętny, ale był bardzo, bardzo smaczny:) Nadmiar syropu jaki pozostał, po prostu wypiłam

Proste Potrawy