majonezu lub majonezu z jogurtem sól , pieprz , cukier natka pietruszki 3 łyżki rodzynek 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie : Dynię zmieszać ze startym jabłkiem , pokropić lekko sokiem z cytryny , dodać do smaku soli , cukru i pieprzu Rodzynki namoczyć , po 5 -10 min osączyć Wszystkie składniki wymieszać dodać majonez i rodzynki oraz pokrojoną drobno natkę - wymieszać
Proste Potrawypodglądać, by nie wykipiały ) Często mieszam i gotuję bez przykrycia do momentu, aż przecier uzyska gęstą konsystencję, ( lubi się przypalać !) Powstały sos przecieram przez sito, zagotowuję jeszcze raz (solę lekko ) i nalewam do czystych słoików. Od kiedy ma takie urządzenie jak poniżej sita już nie używam :) Gdy wlewam wrzący przecier to już go nie pasteryzuję, a jedynie po zakręceniu odwracam
Proste Potrawypomarańczy ( bez białej skórki która daje goryczkę ) 2 czubate łyżki mielonej kawy pół łyżeczki do herbaty startej gałki muszkatołowej 1 litr spirytusu 96 % 1 szklanka rumu Przygotowanie : Miód lekko zrumienić w garnku , wlać do tego szklankę wody, włożyć skórkę pomarańczy i zagotować Po zagotowaniu syrop zszumować i ostudzić Kawę wymieszać z gałką muszkatołową i parzyć przez
Proste Potrawyoliwa , sól Przygotowanie : Wszystkie składniki doskonale umyć Sałatę podzielić na małe kawałki , paprykę pozbawić nasion , pokroić w drobne piórka Pomidory pokroić na połówki, większe na ósemki Wszystkie składniki wymieszać, lekko posolić i skropić oliwą
Proste Potrawyśrodku grube ziarnka to wykroić Na jednym talerzyku rozsypać mąkę, a na drugim bułkę tartą Na patelni rozgrzać olej i kłaść cukinię posypaną pieprzem mielonym , a wpierw obtaczyć ją lekko w mące , potem posolić Jeśli mamy drugą patelnię to można równocześnie smażyć na niej pokrojone w dość grube plastry pomidory , ale wpierw obtaczamy je w bułce tartej - nie należy
Proste Potrawyzwiędłych liści , umyć i przekroić na pół Do garnuszka wlać wodę, posolić oraz wsypać płaską łyżeczkę cukru Gdy zacznie wrzeć , włożyć przekrojoną kapustę do garnka z wrzątkiem Gotować do lekkiej miękkości Podawać polane masłem z bułką tartą Jeśli nam zasmakuje , ugotujmy sobie drugą połowę, może być samodzielnym daniem
Proste Potrawytymianek, majeranek Przygotowanie ; Umyte żeberka pokroić na małe kawałki W garnuszku zagotować około pół litra wody, dodać liść i pieprz ziarnisty Żeberka oprószyć mąką i usmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia Na końcu usmażyć pokrojoną w krążki cebulę Przełożyć usmażone żeberka do wrzątku z przyprawami Cebulę dodać pod koniec gotowania i wtedy tez posolić do smaku oraz dodać ewentualnie pieprz
Proste Potrawyolej Przygotowanie : Odmierzoną kaszę wysypać na płaski talerz i dokładnie ją przejrzeć pod kątem zanieczyszczeń , często bywają malutkie kamyczki - szkoda zębów :( Do garnuszka wlać szklankę wody i lekko ją posolić Na patelnię z niewielką ilością oleju wsypać kaszę i energicznie ją mieszać , by nie przypalić Gdy kasza wchłonie tłuszcz przełożyć ją na wrzącą wodę i zamieszać Gotować mieszając dość
Proste Potrawyłyżki oleju bułka tarta sól, pieprz, majeranek Przygotowanie ; Zagnieść ciasto na pierogi według wskazówek -pierogi z białym serem Przygotować farsz : pokroić drobno cebulę , podsmażyć ją na oleju do lekkiego zeszklenia Dodać do niej umyte, drobno pokrojone pieczarki i często mieszając smażyć do odparowania soku Jeśli pieczarki są nadal zbyt grube, nie nadające sie do farszu to najlepiej zmielić je przez
Proste PotrawyKompot taki podawano ( w szlacheckiej Polsce :) na zakończenie wystawnego obiadu. Był wysoko ceniony przez biesiadników z uwagi na lekko wytrawny smak i wspaniały aromat. Składniki : doskonale umyte owoce najlepiej brzoskwinie, truskawki, śliwki, gruszki, morele, u mnie jabłka, brzoskwienie, gruszki, śliwki cukier puder białe wino słodkie lub półsłodkie Przygotowanie ; Pokrojone owoce rozkładamy do kompotierek Oprószamy
Proste Potrawynajmniej 30 min. Po tym czasie wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy na grubość około 0,5 cm ( nie zapomnieć o podsypywaniu ciasta mąką ) Wykrawać posmarowaną foremką ,lekko ucisnąć by ciasto przylegało do foremki Piec przez w temp. 180 stopni C przez 15 min. do zarumienienia Gdy babeczki ostygną napełniać ubitą śmietaną , dekorować owocami :) Dla mnie najlepsze
Proste Potrawypuder odrobina pieprzu mielonego oliwa lub łyżka majonezu i łyzka jogurtu - zmieszać sok z cytryny Przygotowanie: Umytą marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach Skropić sokiem z cytryny, posypać lekko cukrem i wymieszać Posypać ewentualnie pieprzem, dodać oliwę (lub majonez z jogurtem) i całość jeszcze raz dobrze wymieszać. Pasuje do wszystkich mięs, smaczna i prosta
Proste PotrawySkładniki : 20 dag kiszonej kapusty 2 łyżeczki miodu płaska łyżeczka kminku ewentualnie łyżka oliwy Przygotowanie: 20 dag kapusty kiszonej, jeśli bardzo mokra to lekko odcisnąć Gdyby kapusta była grubo szatkowana to rozdrobnić Dodać 2 łyżeczki miodu i dobrze wymieszać Zmielić kminek i dodać do kapusty- ponownie wymieszać.Wszystko- gotowe. Surówki starczy dla dwóch osób, chyba, że nam zasmakuje i wtedy
Proste Potrawymajonez, oliwa do smażenia puszka kukurydzy - osączonej przygotowanie ; Filet z kurczaka drobno pokroić i obsmażyć - wystudzić Kukurydzę, ananasa osączyć, pieczarki gotować przez 10 min w posolonej wodzie- pokroić i lekko odcisnąć Wszystkie składniki zmieszać Doprawić solą, pieprzem, dodać majonez Gotowe -to jest smaczna i szybka sałatka
Proste Potrawymąki zwykłej i 2 łyżek mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki cukru pudru i 1/2 kostki masła 3/4 objętości mleka zagotować, w 1/4 rozmieszać mąki i wlać na gotujące mleko, po lekkim ostygnięciu dodać stopniowo do utartego masła z cukrem Za radą sweet candy na każde ciastko położyć rodzynkę
Proste Potrawy