lekka - 5765 przepisów (strona:127/385)

Placuszki z cukinii z fetą 272

jajka 2 ząbki  czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki starego sera Pecorino sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut, po czym dokładnie ją odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, fetę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na placki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Frittata z cukinią i tymiankiem 170

przyprawiamy. Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Po około 10-15 minutach, gdy masa się lekko zetnie także z góry przekładamy frittatę na drugą stronę przy pomocy pokrywki lub talerza. Smażymy kolejne 10 minut. Od razu podajemy, choć na zimno frittata też doskonałe smakuje

Kulinarne przygody Gatity
Najłatwiejsze ciasto z morelami 241

pokojową. Kostkę do pieczenia  Kasia   ucieramy w misce na puszystą masę, dodajemy do niej cukier i dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy cukier lekko się rozpuści dodajemy jedno jajko i pół szklanki mąki cały czas miksując . Gdy składniki się połączą dodajemy kolejne jajko i pół szklanki mąki, etc. aż do wyczerpania się składników. Na koniec

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażany w adżice 304

blendera i dokładnie miksujemy. Następnie do sosu dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę. Wszystko razem gotujemy na średnim  ogniu przez 20 minut, żeby sos lekko zgęstniał. Bakłażana kroimy w grube krążki i wkładamy do pomidorowego sosu i gotujemy kolejne 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Panini z łososiem 257

wędzonego łososia 1 opakowanie serka śmietankowego Almette świeżo zmielony pieprz ew. sól morska Wykonanie: Wszystkie składniki na chlebki wkładamy do miski i zagniatamy dosyć luźne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.  W międzyczasie szpinak płuczemy i blanszujemy przez 60 sekund  w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z wiśniami 210

oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut. Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone cytrynowe ziemniaki 255

potrząsamy patelnią,  żeby ziemniaki się piekły z każdej strony. Gdy ziemniaki będą miękkie skrapiamy je sokiem z cytryny, zwiększamy ogień i lekko rumienimy

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczne suszone jabłka 197

powietrze jest kierowane na dół, owoce które znajdują się na dole wysuszą się szybciej. Jeśli nie posiadamy suszarki owoce suszymy w piekarniku w temperaturze 80 stopni z lekko uchylonymi drzwiczkami

Kulinarne przygody Gatity
Panini z szynką 465

szynki wieprzowej 1 opakowanie serka śmietankowego  świeżo zmielony pieprz ew. sól morska Wykonanie: Wszystkie składniki na chlebki wkładamy do miski i zagniatamy dosyć luźne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.  W międzyczasie szpinak płuczemy i blanszujemy przez 60 sekund  w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku

Kulinarne przygody Gatity
Suszone grzyby 196

powietrze jest kierowane na dół, grzyby które znajdują się na dole wysuszą się szybciej. Jeśli nie posiadamy suszarki, grzyby suszymy w piekarniku w temperaturze 80 stopni z lekko uchylonymi drzwiczkami. Przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku

Kulinarne przygody Gatity
Ajwar, pasta z pieczonych warzyw 202

dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bakłażana kładziemy obok  i pieczemy na funkcji termoobiegu przez około 40 minut. Papryka powinna ściemnieć i się lekko przypiec. Po upieczeniu warzywa wkładamy albo do torebki foliowej albo do miski, którą przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie paprykę obieramy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ziemniaczana z fasolką 208

parze. Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotki drobno siekamy. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu,  mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia zapiekana z grzybami 229

ostatnio upodobałam  sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej.  Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami.  Cukinia zapiekana z grzybami Składniki  na 4 porcje

Kulinarne przygody Gatity
Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem 175

Dzisiaj proponuję przepis na zdrową i lekką przekąskę z faszerowanych pomidorów.  Farsz jest troszkę nietypowy, bo jego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Muszę przyznać, że do tej pory pomidory nadziewałam farszem przygotowanym na bazie pure ziemniaczanego, ale teraz postanowiłam to trochę odmienić. Zamiana wyszła pomidorom na dobre, koniecznie spróbujcie :-). Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem Składniki na 6 porcji Czas

Kulinarne przygody Gatity
Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym 259

bardzo mile zaskoczeni jak kasza wspaniale smakuje w serniku. Zastanawiałam się jakich owoców użyć do tego ciasta... ? Ale skoro jesień, to tylko i wyłącznie śliwki. Muszę przyznać, że lekko kwaskowe śliwki idealnie się komponują delikatną i kremową masa jaglaną. Koniecznie spróbujcie :-). Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki Spód

Kulinarne przygody Gatity