lekka - 5765 przepisów (strona:121/385)

Najprostszy koktajl truskawkowy 176

łyżki cukru pudru 5 listków mięty Wykonanie: Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do blendera, dodajemy mleko, cukier i miętę. I po chwili delektujemy się pysznym, orzeźwiającym lekkim koktajlem. Biorę udział w akcji

Kulinarne przygody Gatity
Quesadillas z chili i kurczakiem 369

Dziś kolejna odsłona quesadillas, tym razem na ostro z papryczką chili i czerwoną fasolą. Kiedy za oknem prawie lato i temperatury lekko idą w górę, quesadillas doskonale zastąpią nam tradycyjny obiad. Quesadillas z chili i kurczakiem Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 świeżej papryczki chili 8 placków tortilli 15-20 dag żółtego

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowe placuszki z truskawkami 405

pamiętać, że placuszki nam urosną w trakcie smażenia. Nakładamy więc ciasto w odpowiednich odstępach, żeby placki się nie stykały ze sobą. Gdy urosną układamy na nich plasterki truskawek wpychając lekko owoce w ciasto. Przekładamy je potem na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, aż się przyrumienią. Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Frittata: szparagi, papryka 209

nich w obydwie papryki i pokrojone na kawałki szparagi. Masę przelewamy na rozgrzaną i skropioną olejem patelnię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, dopóki wierzch fritaty nie będzie lekko ścięty. Wtedy fritatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Podlewamy delikatnie olejem. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jajka się ścięły. Możemy podawać na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Tzatziki, grecki sos czosnkowy 200

porządnie myjemy i ścieramy na grubej tarce. Posypujemy odrobiną soli  i czekamy aż puści sok. Do miski wkładamy  ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, dodajemy oliwę i lekko odciśniętego ogórka. Wszystko mieszamy, dodając soli do smaku

Kulinarne przygody Gatity
Makaron, ser, truskawki 210

cukru pudru 200 g białego półtłustego sera 1/2 opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Truskawki wrzucamy do blendera razem z  cukrem. Miskujemy 2-3 minuty. Makaron gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, zgodnie z przepisem producenta. Odcedzamy, wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym białym serem, polewamy śmietaną i na koniec musem truskawkowym

Kulinarne przygody Gatity
Wraps z kurczakiem 425

Wrapy to idelane danie na dzisiejszą tepmeraturę. Na przekąskę, na lekki obiad... Do tortilli możemy włożyć to na co mamy ochotę. Dziś u mnie padło na kurczaka :-). Wraps  z kurczakiem Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 pomidory parę listków sałaty rzymskiej lub innej 1 czerwona cebula 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Tabbouleh, letnia sałatka 206

ścieramy na grubej tarce, odciskamy sok. Cebulę kroimy  w małą kostkę. Jak kuskus przestygnie mieszamy go, żeby oddzielić ziarenka. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zmacerowania. U mnie niestety to się nie udało, sałatka została zjedzona od razu

Kulinarne przygody Gatity
Młode ziemniaczki w rozmarynie 152

oliwek EV sól morska rozmaryn Wykonanie: Ziemniaki myjemy i kroimy na pół wzdłuż. Wrzucamy na patelnię, podlewamy oliwą, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, sól i rozmaryn. Najpierw ziemniaki lekko podsmażamy przez około 5 minut, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15-20 minut,    mieszając co jakiś czas. czas duszenia zależy od wielkości ziemniaków

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą 234

drobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz truskawek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Papilotki lub formę na muffiny napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki lekko wciskamy jedną truskawkę. Muffiny pieczemy około 25-30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe 211

przekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa.  Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu. Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe Składniki: 1 kg młodych małych ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z musem truskawkowym 433

łyżki cukru, w zależności od naturalnej słodyczy truskawek 1/4 szklanka wrzątku Wykonanie masy serowej: Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, czekamy aż lekko przestygnie. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do miski przekładamy serki Danio, dodajemy po łyżce bitej śmietany delikatnie mieszając ją z serkami. Na koniec dodajemy żelatynę

Kulinarne przygody Gatity
Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido 207

minut. Kwiaty płuczemy, usuwamy ze środka pręciki. Na patelni rozgrzewany tłuszcz, każdy kwiat moczymy dokładnie w cieście i następnie układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron do lekkiego zrumienienia  kwiatów. Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solimy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z borówkami amerykańskimi 285

dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Wykonanie masy budyniowej: Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, żeby dobrze ją rozprowadzić w masie. Masę wylewamy na podpieczony spód

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka: bób, cukinia 174

łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili sól Wykonanie: Bób płuczemy i wrzucamy do parowaru, gotujemy około 15 minut, powinien być miękki. Lekko studzimy i obieramy ze skórki. W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli i płatkami chili, dodajemy oliwę, ocet i 1 łyżkę zimnej wody. Na talerzu układamy listki rucoli, pokrojoną

Kulinarne przygody Gatity

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję