łyżeczek ciasta, do którego należy dodać kakao oraz syrop klonowy.Ciasto nakładać do formy do pieczenia muffinek (ok 3/4 wysokości). Na górze każdej muffinki robić kleksy z ciemnego ciasta [ lekko zamieszałam wykałaczką] . Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone
Moje domowe kucharzenieprzełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta. Piec w tem 180 C prze 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. cisto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu na przemian polewać białą i gorzką czekoladą
Delicious Titbitscukrem waniliowym, kawałkami orzechów i rodzynkami odsączonymi z rumu. Ciasto zwinąć w długi rulon. Można pomagać sobie podnosząc papier do pieczenia na którym znajduje się rozwałkowane ciasto i lekko dociskać. Oba końce rolady podwinąć pod spód. Strucle wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (termoobieg) i piec ok 35 minut. Po upieczeniu jeszcze gorącą strucle oprószyć cynamonem
Ze smakiem i z pasjąposypać nim farsz. Ciasto zwinąć w długi rulon, oba końce podwinąć pod spód. Piec w rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) piekarniku przez ok 35 minut, wierzch powinien się lekko zarumienić
Ze smakiem i z pasjązależnie od naszych upodobań ). Kulki ponownie chłodzimy - w lodówce min 3 godziny ( najlepiej całą noc ), w zamrażarce - 30 minut. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, razem z olejem roślinnym. Lekko przestygniętą czekoladą polewamy trufle malinowe. Odstawiamy na kolejne 2 godziny do lodówki lub 20-30 minut do zamrażarki. Przechowujemy w lodówce. Propozycja podania: Na talerzu robimy zawijasy sosem balsamicznym. Układamy
kolorowotorcikowoużywany na zimno jako dodatek do mięs lub warzyw. W jego skład wchodzą dojrzałe brzoskwinie usmażone z cebulą, czosnkiem, octem oraz przyprawami. Polecam również dodać odrobinę chilli, aby uzyskać lekko pikantny smak :) Składniki: 5 brzoskwiń 5 łyżek cukru 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 cm kawałek imbiru 50 ml białego octu winnego szczypta soli mała papryczka chilli - opcjonalnie Brzoskwinie
wyzwania kuchenneścieramy na tarce o grubych oczkach dynię. Po upłynięciu minut do drożdży dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Masę odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Przewracamy, gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki. Smacznego! Kończy się miesiąc, więc pora na podsumowanie akcji "Bezglutenowy wrzesień". Na blogu pojawiło się 11 przepisów. Kilka blogów wzięło
Truskawkowa Fiestażurawinę) - 120g oleju kokosowego nierafinowanego - 100ml mleka owsianego - 2 całe jajka - 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (na suchej patelni) Jagody goji (lub żurawinę) zalać wrzątkiem i odsączyć. Olej kokosowy lekko podgrzać, tylko do rozpuszczenia. Jajka ubić. Do miski wsypać płatki owsiane, pokrojone na mniejsze kawałki jagody goji, dodać ubite jajka z ksylitolem i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Uformować kulki
Smaczne Zdroweskosem na niezbyt grube kromki. Każdą posmarować oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C, wstawić blaszkę i piec przez kilka minut, aż lekko przypieką się od spodu. Jeszcze ciepłe grzanki posmarować serkiem Almette i na każdej ułożyć plaster figi. Grzanki posypać listkami tymianku oraz bazylii i polać miodem
Pasja SmakuFormę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już lekko przestudzone wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało. Z uwagi na na dodatek bananów, ciasto wychodzi dość
Grunt to przepis!Witamy Was pięknie i ciepło! Pogoda za oknem sprzyja.. Jesień pomimo dość zimnego i surowego początku stała się całkiem łagodna i przyjemna. Promyczki słoneczne umilają
Symfonia Smakówprzetworzone na powidła a jabłek było za mało żeby upiec blachę szarlotki więc zrobiłam coś zupełnie innego a jednocześnie trafiłam dobrze w gust domowników. Upieczone jabłuszka, nadziane marcepanem i lekko pijanymi żurawinami, otulone krucho drożdżowym, serowym ciastem.... Całość uzupełnił sos ze świeżej żurawiny. Mówię Wam, coś pysznego ! Jabłka i żurawiny to świetne połączenie - w małych jabłecznikach też się sprawdziło. ROZWIŃ
Smaczna Pyzacebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Makaron gotujemy al. dente w lekko osolonej wodzie. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan, mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylia oraz oregano. Ugotowany makaron odcedzamy
Mania Gotowaniadrożdży maliny i na kruszonkę: 75 g masła tyle samo cukru dwa razy tyle mąki Co robić? 1. Podgrzać mleko dodać cukier i masło - nich się rozpuszczą 2. Lekko ostudzić - na tyle żeby jajka wbite do masy się nie pościnały (czyli dodać jajka i zmixować) 3. Dodać drożdże i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na jakiś czas - aż podrośnie
Matka Żywicielkakrupnik. A krupnikiem "katowana" byłam od dziecka. Tak się czułam jak byłam mała bo wolę pizze, hamburgery, sałatkę Cezar, frytki .... Ale dawno nic nie smakowało tak dobrze jak lekki krupniczek w szpitalu. Myślę, że wkładam w niego trochę więcej starań (i warzyw) niż szpitalny catering, bo i smak tej "zupy nic" jakby głębszy w moim wydaniu. Potrzebujesz: włoszczyzna
Matka Żywicielka