łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:114/593)

Blondies z Migdałami (Brownie z Białą Czekoladą i Migdałami) 165

wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni. Pieczemy ok. 20- 25 minut.   Blondie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć w piekarniku. Należy pamiętać, że brownie/blondie piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy cukrem pudrem. Blondies

Słodka Strona
Potrójnie Czekoladowe Brownies Nigelli Lawson 229

włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i piec ok. 20- 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć w piekarniku. Należy pamiętać, że brownie piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy cukrem pudrem. Brownie

Słodka Strona
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 315

Dzisiaj mam dla Was kolejne ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Truskawki możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami (maliny, jabłka, gruszki, śliwki) Za każdym razem będzie inny smak ciasta. Może się skusicie i upieczecie takie ciacho, kiedy jeszcze trwa sezon truskawkowy. Polecam! Ciasto 500 g mąki pszennej 250 g masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 czubata

O kuchni z uczuciem
Ciasto Czekoladowe z Orzechami Laskowymi (Brownies z Orzechami Laskowymi) 277

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy ok. 20 - 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć" w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca. Studzimy ciasto. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie gotujemy ), a następnie

Słodka Strona
Faworki Magdy Gessler wg Aleex 156

się z tradycyjnym smakiem chrustu. Podczas przygotowania wprowadziłam swoje pomysły w życie, dodałam też nieco więcej mąki, ponieważ 60 dag to za mało na wyrobienie elastycznego ciasta. Faworki przygotowuje się szybko i łatwo. Nie mają ogromnej ilości pęcherzyków, ale są kruchuteńkie i pyszne. I jeszcze jedno – warunkiem smaku jest cieniuteńkie rozwałkowanie ciasta. Polecam. Składniki: • 60 dag mąki pszennej ( dodałam trochę

W mojej kuchni
Ciasto Czekoladowe z Migdałami (Brownies z Migdałami) 230

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy ok. 20- 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć" w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej

Słodka Strona
Ciasto Czekoladowe z Malinami (Brownies z Malinami) 273

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy ok. 20- 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć" w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej

Słodka Strona
Kruche ciasto z borówkami 210

syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę, którą w miarę łatwo rozgnieść rękami na mniejsze kuleczki. Ciasto wstawić do piekarnika z temperaturą zmniejszoną do 180 stopni. Przez pierwsze 20 minut piec je z góry i z dołu, następnie przełączyć piekarnik na grzanie tylko

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto ryżowe z malinami 163

Ciasto o bardzo oryginalnym smaku :) Dosyć łatwe i nieskomplikowane. Z płatkami kokosowymi i sokiem z cytryny. Ryż ugotowałam na mleku kokosowym, co dodatkowo wzbogaciło smak ciasta. Udekorowane malinami, pysznie i lekko :) Polecam! Składniki: 400 ml mleka kokosowego 100 g ryżu skórka i sok z 1 cytryny 75 g brązowego cukru 50 g płatków kokosowych 2 duże jajka + maliny

Domowa cukiernia Ewy
Czy to pierożek czy to pasztecik o to jest pytanie.... 149

Gotowy farsz zostawiamy do ostudzenia3-4 godziny później .... Wyciągamy "wypoczęte"ciasto z lodówki i teraz czeka nas ciężka praca fizyczna. Ciasto na pasteis w przeciwieństwie do ciasta pierogowego nie jest miękkie i łatwe do rozwałkowania (jeśli tak nie jest to albo mamy za dużo siły w rękach albo niewystarczająco je "wymiętosiliśmy"). Ciasto rozwałkujemy kawałkami na bardzo cienkie kawałki (im cieńsze

Smaki Brazylii
Potrójnie Czekoladowe Brownies Nigelli Lawson 167

włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i piec ok. 20- 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy cukrem pudrem

Słodka Strona
Cynamonowe ciasteczka 402

ciasteczka są kruche i pachnące cynamonem.  Są bardzo proste do zrobienia a z ciastem pracuje się szybko i łatwo. Warto je upiec na święta. Łatwiejszych ciasteczek nie znam. Składniki: 180 g masła zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g mąki ziemniaczanej czekolada do ozdobienia Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić

Ala piecze i gotuje
Latwe paczki z marmolada rozana czyli poWeekendowe Lakocie odc.148 354

kolejna ich wersja.  Przepis pochodzi z lutowego numeru KUCHNI. Łatwo się je robi, smakują wyśmienicie, można je nadziać ulubiona marmoladą.. i ten żółty kolor ciasta... czego chcieć więcej w Tłusty Czwartek??? Łatwe pączki z marmolada różaną 400 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 30 g cukru 125 ml ciepłego mleka 5 żółtek 100 g masła sól olej(...)wykruszamy drożdże, zalewamy 4 łyżkami mleka i zasypujemy łyżką cukru. Odstawiamy na 15 minut. Dodajemy roztopione ciepłe masło, letnie mleko, cukier i żółtka a także szczyptę soli. Wyrabiamy aż ciasto będzie odstawało od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 45 minut by ciasto podwoiło objętość. Ciasto wykładamy na omączony blat i rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm. Wykrawamy szklanką kółka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z rozmarynem i cytryna 138

mące, ciężko go było wyczyścić, nie odbijał wzorku bo nie miałam serca ciasta wkładać bezpośrednio do takiego koszyka tylko zawsze na ściereczkę. Dzisiaj już problemu nie ma, ciasto mogę włożyć bez problemu, łatwo go z niego wyjąć, a koszyk bez problemu umyć. Myślę że od dzisiaj świeżym pachnącym chlebem będziemy się cieszyć w każdą niedzielę. Na dzisiejszy dzień wybrałam prosty

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto szpinakowe, czyli szpinakowiec w cieście francuskim :) 191

pieprzem i szczypiorkiem z dodatkiem ostrego sosu chili i surówka z sałaty lodowej, kukurydzy, papryki oraz pozostałego serka bałkańskiego.  Polecamy ten pomysł ! Wyszło przesmacznie i bardzo łatwe do wykonania. Składniki na ciasto: 2 ciasta francuskie 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 pieczarek 30 dkg sera białego w stylu bałkańskim tarty żółty ser 1 żółtko tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka

vegetanie
Sernik z mascarpone 154

Kolejne ciasto z cyklu „szybko i łatwo”. Powstał przypadkiem. Dzień wcześniej dowiedziałam się, że jeden z trenerów, na którego zajęcia uczęszczam ma urodziny. Na dodatek w ten dzień prowadzi właśnie trening. Trening, na który chciałam nie iść, bo ileż można pedałować bez bólu nóg? Pomyślałam jednak, że koleżanka i tak mnie rano wyciągnie z łóżka na ten spinning

Kucharzyca
Odwrócone ciasto marchewkowe | Zalety słodkich wypieków z warzywami 129

zainteresuje każdego łasucha, jedząc nie czujemy konkretnego warzywa, ale ciasto w całości jest bardziej aromatyczne i bogate w smaku. I na koniec przepis na soczyście pomarańczowe ciasto marchewkowe, które zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego karotenu, jest puszyste, a zarazem mięsiste i wilgotne. Udekorowane cudownymi plastrami czerwonej pomarańczy. I co najważniejsze, kawałek takiego ciasta dostarcza organizmowi czegoś więcej niż tylko krótkiej

Fitsweet.me
Recenzja dużej silikonowej stolnicy Smart Cook 117

ciasta drożdżowego, które było dość lepkie, nie przywierało w ogóle do stolnicy i nie musiałam co chwilę podsypywać ciasta mąką :) Bez problemu można rozwałkować na niej ciasto, ponieważ stolnica się nie przesuwa. Łatwo się ją czyści i szybko schnie. Jeżeli będziemy o nią dbać na pewno posłuży nam przez lata. Przepis na ciasto drożdżowe z borówkami znajdziecie  Tutaj

The Sweet Damsel
Tarta jabłkowa z budyniem 230

Bardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru łyżka śmietany 18% 250 g mąki pszennej 1 jajko * na nadzienie: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 5 średnich jabłek łyżeczka cynamonu * dodatkowo: cukier puder

Kulinarny Pamiętnik
Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami 190

Ciasto jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. To taki uniwersalny przepis, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Ostatnio je piekłam na moją rocznicę ślubu, ale z pewnością na święta także się pojawi. Dodatkowo polecam urocze i nastrojowe pudełeczka z OpakowaniaCukiernicze.pl , dzięki którym możemy zrobić miłą oraz smaczną niespodziankę dla bliskich. (U mnie forma o wymiarach(...)może być odrobinę większa) Ciasto: 250g masła/margaryny 2 jajka 3 szklanki mąki pszennej (pojemność szklanki = 250 ml)) 1 szklanka cukru pudru (zmieliłam ksylitol - Słoneczko ) 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa budyniowa: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe/waniliowe (1 budyń = 40g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru (u mnie ksylitol ) Dodatkowo

Di gotuje
Ciasto czekoladowo - orzechowe 254

Kilka lat temu było to jedno z najczęściej pieczonych przez mnie ciast:) Głównie dlatego, że jest łatwe w przygotowaniu, nie ma żadnych wymyślnych składników no i jest bardzo smaczne;)) Niestety przepis mi się zawieruszył i nie pamiętałam dokładnych proporcji. Jakimś cudem niedawno go znalazłam i od razu wzięłam się za pieczenie;) Zniknęło w tak błyskawicznym tempie, że "w locie" udało(...)się je uwiecznić;)) Nawet mój synek, który dotąd nie lubił niczego z orzechami, zajadał kawałek po kawałku! Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  200 g margaryny,  2 żółtka, łyżka cukru waniliowego.  Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dobrze utrzeć, przełożyć

Z miłości do słodkości
Ślimaczki kakaowo-piernikowe 154

rozwałkowujemy na tej samej wielkości duże prostokąty o grubości mniej wiecej 5mm. Najlepiej jest ciasto wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wtedy też jest łatwo sprawdzić czy są tej samej wielkości. Na cieście kakaowym rozkładamy ciasto piernikowe i delikatnie wałkujemy do sklejenia warstw. Zwijamy ciasno ciasto po dłuższym brzegu. Utworzony wałek owijamy folią i wkładamy na kolejne 30 minut

Smaczna Strona
Tarta z musem rabarbarowym 158

Zapraszam na pyszne ciasto z musem rabarbarowym i bitą śmietaną. Jest łatwe do przygotowania i mocno orzeźwiające. Przepis bierze udział w akcji " Ciasto na niedzielę ", do wyboru były dwie propozycje "Fale dunaju" oraz "Ciasto z rabarbarem" .  SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 3 żółtka, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżka cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżeczki proszku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Walentynkowa pizza serce 188

miski i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, starając się formować kształt serca (lub trójkąt, z którego łatwo będzie wyciąć serce). Moment, do którego rozwałkowujemy ciasto powinniśmy oszacować tak, by pizzowe serce zmieściło się na blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika. Z ciasta wycinamy serce. Z pozostałych skrawków formujemy brzegi pizzy. 3. Ciasto delikatnie

Szefowa kuchni
Pierniczki katarzynki - domowe 158

proszku do pieczenia SPOSÓB WYKONANIA: - do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, kakao, jajko potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto dość twarde( jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśniej śmietany) - rozwałkować ciasto na grubość 5mm- 1 cm nie cieniej i wykrawać foremką katarzynki. - posmarować je z wierzchu

Basia w kuchni
Styropian (ciasto) 1936

kostkę margarynę. Z podanych składników zagniatamy ciasto hakiem robota., można to robić ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczków i zamrażamy aby łatwo je się tarło na tarce. Pierwszą część ciasta ścieramy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka o o wymiarach 25 x 25 cm i podpiekamy w piekarniku 10 minut w temp. 180 stopni, wyjmujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię