Właśnie mamy sezon na rabarbar, także zapraszam na moje ulubione kruche ciasto z rabarbarem. Szybkie i bardzo łatwe do zrobienia. Uwieeelbiam ten słodko- kwaśny smak. A Wy? Jeśli tak to zapraszam na przepis 😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier 1 szklanka, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, śmietana 18% 2 łyżki, masło 250 g, ponadto: rabarbar
kulinarne odsłony patiDziś u mnie, w Tłusty Czwartek szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi figami z serii Helio Natur . Lekkie ciasto, bez miksera, bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Na jedną keksówkę. W kilka chwil, gdy nie mamy czasu. Proste składniki. A gotowe ciasto jak smakuje! Delikatne ciasto czekoladowe z suszonymi figami polane polewą czekoladową i udekorowane płatkami migdałów z lekką nutą aromatu
Zasmakuj Kuchnirobienia pierogów polega tylko i wyłącznie na tym aby ciasto nie było za twarde- czyli tępe ciężko Ci się zagniata, albo za miękkie- czyli za lepkie, łatwo się poddaje i ugniata. Do ciasta na pierogi zawsze dobrze jest dodać troszkę oleju rzepakowego, ona nada odpowiedniej elastyczności ciastu, będzie się ono łatwiej nam wałkować i formować. Zerknijcie na listę składników
SMYKWKUCHNIdelikatnie kawowym kremem. Trochę jest z nim zachodu, ale warto, ponieważ jest przepyszne. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą. Ciasto będzie świątecznym hitem :). Przy przenoszeniu ciasta z bezą proszę uważać, bardzo łatwo je połamać. Jeśli nie lubimy powideł śliwkowych, możemy użyć kwaskowatego dżemu. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „ciasta czytelników” ). Ciasto Pani Walewska z bakaliami Składniki: Kruche
Mała Cukierenkadociskamy do ciasta, odcinamy odstające paski. Układamy pionowe paski ciasta, następnie układamy na nich poziome paski. Układając poziome podnosimy, co drugi pionowy pasek. Jest to bardzo łatwe, a prezentuje się niesamowicie efektownie. Ciasto smarujemy mlekiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika 190*C na 12-15 minut
Gotowanie i blogowaniePyszne łatwe do zrobienia pierniczki nadzieniem z czarnej porzeczki oblane ciemną czekoladą i obsypane kokosem lub orzechami Składniki ciasto •350 g mąki • 1 jajko • 30 g margaryny • 170 g cukru •150 g miodu • 1,5 łyżki kakao • 1 łyżeczka amoniaku • 1 paczka 15 g przyprawa do piernika Polewa • 200 g czekolady gorzkiej • 100 g masła • 2 łyżki nutelii
W królestwie smaków Beatyostygnięcia. Następnie blendujemy dolewając stopniowo wodę. Powinno powstać puree dyniowe. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wszystkie przyprawy i drożdże, mieszamy. Dodajemy puree dyniowe i wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy więcej mąki, jeżeli za gęste – więcej wody. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut
My Chcemy Jeśćtytule ciasto skrywające w sobie dużą dawkę orzeźwienia, a to dzięki połączaniu naparu z herbaty z sokiem cytryny. Łatwe w przygotowaniu oraz bardzo smaczne ciasto. \ SKŁADNIKI ( keksówka 35 x 7 cm) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanka cukru 4 jajka 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 torebki herbaty sok z jednej cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zaparzyć herbatę
RAROSSAgrubość 0.5 cm. Można też nadać im innego kształtu, ale to jak już kto chce. Ja część ciastek wycinałam foremkami, ale jest to trudne, ponieważ ciasto nie chce się zbyt łatwo rozwałkować. Trzeba to robić z wyczuciem i sposobem. Piec ciastka w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 15-20 minut. Następinie wyjąć z piekarnika i zostawić , aż ostygną. Gotowe(...)mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól( jeśli masło orzechowe nie było solone, czas 2 minuty, obroty 5 , podczas mieszania zatrzymać i przemieszać kołpytką, zrobić to dwa razy – wyjąć ciasto z naczynia i lekko zagnieść rękoma, reszta jak wyżej
Kuchnia Pokoleńskładniki na ciasto: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g cukru 1 żółtko 100 g masła, schłodzonego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie
Domowy Smak Jedzeniasól, dolałam mleko, jajko i wymieszałam, dodałam stopione masło i wyrabiałam na podsypanym mąką blacie . Ciasto może się kleić - ale jeśli oprószysz ręce mąką będzie łatwe do wyrabiania. Po około 10 minutach zagniatania ciasto było elastyczne i gładkie, więc odłożyłam je do miski, przykryłam folią aluminiową i zostawiłam do wyrastania na godzinę ( powinno widocznie podwoić swoją objętość). Po tym czasie
apetytnapieczeniezdjęciu. Po ułożeniu ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Nakładamy krem szprycą i wyrównujemy nożem lub szpatułką. Powtarzamy czynność z resztą spodów. Ważne, żeby ciasto leżało na kawałku papieru do pieczenia, żeby łatwo było je później przenieść. Wyrównujemy brzegi i wierzch tortu. Ciasto przekładamy na blaszkę i obsypujemy brzegi czekoladowymi cukiereczkami. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyWeekend… nie może się obyć bez czegoś słodkiego do kawy lub herbaty. Dziś postawiałam na prostotę i ciasto, które tak lubi cała moja rodzina. Prosty murzynek, to wypiek idealny na każdą okazję . Szybki w przygotowaniu, pyszny, łatwy do przewożenia (tym samym idealny na pikniki itd). Polecam Jeśli szukacie najróżniejszych opakowań do pieczenia (aluminiowych bądź papierowych) oraz cenicie sobie włoskie(...)szklanką czekoladowej masy (resztę masy zostawiamy – będzie stanowić polewę). Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i krótko miksujemy na małych obrotach miksera. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie wyciągamy z formy, polewamy resztą czekoladowej masy (wcześniej trzeba
Słodkie okruszkiOstatnio mam mniejszą wenę na pieczenie ciast i wybieram szybkie i łatwe przepisy. Takie jak na przykład ta babka. Jej wykonanie wraz z pieczeniem zajmie nam nie więcej niż godzinę. Babka dzięki dodatkowi majonezu jest wilgotna, nie za słodka i ma piękny żółty kolor, poza tym majonez w ogóle nie jest w cieście wyczuwalny. Musicie koniecznie wypróbować! Składniki
Z miłości do słodkościLukier: galaretka truskawkowa zmielona 4 łyżki cukier waniliowy zmielony 2 łyżki cukier puder 2 łyżki Dodatkowo: motylki kolorowe cukrowe kuleczki kolorowe cukrowe Wykonanie: Ciasto parzone robi się bardzo łatwo, zachęcam abyście się odważyli to na prawdę nic trudnego.Potem tylko zjadacie , aż uszy się trzęsą.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli . Składniki mieszamy do rozpuszczenia
Różowa kuchnia