łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:102/593)

Kakaowe kruche ciasteczka 126

schładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy dowolne kształty (ciasteczka najlepiej zostawić na papierze, a zebrać tylko resztki ciasta, ciasto jest miękkie i łatwo zdeformować kształty ciastek przy przenoszeniu). Papier z ciasteczkami umieszczamy na dużej blaszce do pieczenia, pieczemy około 10-12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy, najlepiej smakują

Smak mojej kuchni
Pierogi z kapustą 173

około 200 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę i zaczynamy powoli wszystko mieszać po trochu wlewając wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, łatwo odchodzące od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 356

łyżeczki soli morskiej 10 – 12 listków świeżej bazylii Mąkę razową mieszamy z suchymi drożdżami, solą, ksylitolem i czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii

My Chcemy Jeść
Ciasteczka pełnoziarniste z płatkami owsianymi i orzechami 201

całości. Masło kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki ciasteczek i całość zagniatamy w rękach. Składniki powinny dokładnie się połączyć. Masa będzie gęsta, ale łatwa do formowania. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach. Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 175 stopniach. Ja piekę

Smak mojego domu
Piernik bardzo prosty i pyszny 197

Mam ten przepis od szwagierki, dawno mi go polecała, ale zawsze zrobiłam coś innego. Teraz mogę powiedzieć szkoda. Ponieważ jest idealny, pyszny i szybko się go

Kuchnia Pokoleń
Kokietki – kuchnia podkarpacka 170

barszczyku z czerwonych buraków. A połączenie to nie jest przypadkowe, ponieważ kokietki znalazłam wśród bożonarodzeniowych przepisów z Ziemi Brzozowskiej, czyli z południa Podkarpacia. Ciastka przygotowuje się bardzo łatwo, jednak ten rodzaj ciasta przy wyrabianiu stawia duży opór, dlatego wymaga sporo siły ;) Składniki na około 50 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru 50 g masła lub margaryny

Trzeci talerz
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową! 151

się do wykonania tego ciasta, może zbyt długo. Ale muszę Wam powiedzieć, że chciałam wymyślić przepis na to ciasto, który będzie spełniał kilka warunków. Po pierwsze ciasta ucierane wcale nie należą do łatwych lubią być zbyt wilgotne, bądź zbyt suche, już kilka razy jadłam ciasto marchewkowe i było jako tako dobre, ale mnie nie zachwycało. Zazwyczaj było co tu dużo

SMYKWKUCHNI
Chlebek ziołowy wg Aleex (TM5) 131

urzekł nie tylko zapach, a później smak chlebka, ale także jego niezwykle oryginalny wygląd. Mimo że chlebek wygląda na dość skomplikowany, to naprawdę można go przygotować bardzo łatwo. Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: • 300 g ciepłej wody • 600 g maki pszennej • 40 g świeżych drożdży • 1\2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki soli • 40 g oleju Masło ziołowe: • 1 gałązka pietruszki

W mojej kuchni
Naleśniki ze szpinakiem 130

składniki odżywcze i zawiera dużo żelaza. Wypróbuj przepis na naleśniki ze szpinakiem a przekonasz się, że jest to naprawdę wartościowe danie a w dodatku można je łatwo i szybko przygotować. Ciasto na naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklana wody, najlepiej gazowanej 4 jajka 1 szczypta soli Farsz ze szpinakiem 300g świeżego szpinaku (może być mrożony) 200g

Naleśniki
Naleśniki z malinami 194

około 500g twarogu wiejskiego 1/4 szklanki śmietany 18% cukier puder Naleśniki z malinami Przygotowanie Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i wyrabiany do uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto powinno dać się łatwo wylewać na patelnie. Najlepiej smażyć na specialnej patelni do naleśników, jeżeli takiej nie mamy może być zwykła teflonowa lub ceramiczna. Pamiętajmy aby dodać odrobinę masła, nasze naleśniki

Naleśniki
Zakręcone drożdżówki z serem 222

Odkąd odkryłam jak łatwo robi się drożdżowe ciasto lubię sobie czasem upiec drożdżówki. Te zakręcone drożdżówki z serem kusiły mnie już od dawna. Nie załapałam się, gdy dziewczyny przygotowywały je w ramach „Wypiekania na śniadanie”, ale postanowiłam nadrobić w ostatni weekend. Są zachwycające, pełne serowego nadzienia i zdecydowanie lepsze niż w cukierni! Składniki /na 12 drożdżówek/: Rozczyn

Pasja Smaku
Szarlotka z galaretką 241

Jeśli lubicie tak jak ja szarlotki z dużą ilością jabłek to mam dla was łatwy i pyszny przepis. Ciasto dobrze się kroi i każdy kawałek zachowuje ładny kształt i się nie rozsypuje. Dobrze smakuje również na ciepło z bitą śmietaną i lodami. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 g masła 1 jajko 3 żółtka

Ala piecze i gotuje
Ciasto Pani Walewskiej (pychotka przekładaniec z masą karpatkową) 178

piany wyłożyć uprzednio przygotowany krem karpatka (wg instrukcji na opakowaniu) a na to wyłożyć ciasto z dżemem i pianą. Jest to porcja na dużą blachę, ciasto bardzo szybkie i łatwe, a smak jest niebiański i na pewno nietypowy

Pychotkaaa
Ciasteczka miętowe 182

zmieniła zdanie na ten temat. Ciasteczka te są wspaniałe - ich cudowny wygląd i ten niebiański mocno czekoladowy i delikatnie miętowy smak - ideał. CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ łatwe 5 minut - przygotowanie ciasta 30 minut - mrożenie ok 25-30 sztuk Składniki * 1 szklanka mąki pszennej (musiałam dodać więcej) * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka cukru pudru (dodałam 3/4 szklanki

sierotka maRysia w kuchni
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 159

podpłomyki to takie szybkie chlebki, które wrzucało się na płytę studzonego pieca w kuchni. Placki te nie potrzebują wysokiej temperatury aby urosły. Im szybciej wyrobimy ciasto, tym podpłomyk jest lżejszy, niezbity i puszysty, łatwo się go rwie w dłoniach. Ja wyrabiam ciasto na podpłomyki ze 100 g mąki pszennej w ciągu kilkunastu sekund. I naprawdę nie potrzeba więcej. Do takiej

Right Behind The Kitchen