Bardzo lubię ciasta bez pieczenia, są bardzo łatwe w przygotowaniu i szybko się je robi (jedynie trzeba poczekać z ich konsumpcją), a jeżeli postaramy się o odrobinę fantazji w ozdobieniu, to takie ciasta mogą zrobić piorunujące wrażenie! :) Takim ciastem jest Kostka Kubuś, na którą składa się spód z herbatników przełożonych masą budyniową z soku marchwiowego, otoczona puszystą kremówką i ozdobiona
Kraina Miodem PłynącaMoja kolejna wielkanocna propozycja to babka kokosowa z polewą z białej czekolady. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!! ! SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200 ml oleju, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki wiórków kokosowych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, kolorowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka
Tradycyjna kuchnia KasiPrzygotowanie kruchego placka jest łatwe i szybkie. Najlepsze dżemy do tego ciasta to takie, które mają wyraźny smak, np. malinowy, śliwkowy, morelowy lub agrestowy. Idealnie pasuje marmolada różana, którą ja właśnie zastosowałam. Składniki: -300 g mąki -85 g cukru pudru -200 g masła lub margaryny -2 jajka -1 łyżka śmietany -300 g marmolady Przesianą mąkę wysypać na stolnicę
Kulinarne przemysleniaSzybka i łatwa a także bardzo smakowita babka. Do ciasta użyłam gruszek i nektarynki ale tutaj pełna dowolność, mogą być inne owoce twarde, np. jabłka. Polecam do kawy czy herbaty, na spotkanie z przyjaciółmi czy do kubka kakao i ulubionej książki. Babkę robi się szybciutko, bez miksera, w jednej misce, ot i cały kłopot, polecam gorąco. Szybka babka z owocami
Moje Małe Czarowanieweekend upiekłam ciasto pszczółka. Ciasto ucierane przekładane kremem budyniowym, a na wierzchu warstwa kokosowa. Pycha! Spodobała mi się bardzo nazwa tego ciasta, że musiałam go upiec. Ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, łatwe w wykonaniu. Idealne do herbatki czy kawy. Na moim blogu znajdziecie również podobne ciasto Żądło , ale jednak inne, bo drożdżowe. Źródło Ciasta S. Anastazji Masa kokosowa
O kuchni z uczuciemPrzepyszne, łatwe w przygotowaniu Naleśniki Gundel. Zaskocz gości niebanalnym połączeniem smaków. Węgrzy są mistrzami w cieście naleśnikowym, nadzieniu czekoladowo orzechowym i podaniu, ale w domu to danie smakuje także pysznie. Składniki(na 8 naleśników): Ciasto: 15g mąki 1 jajko 3 szklanki mleka 1 łyżka wody sodowej lub wody mineralno gazowanej szczypta soli trochę cukru Farsz: 20dkg posiekane orzechy włoskie
Smaczne PotrawyWyrabiamy, aż farsz będzie zwięzły i dokładnie połączony. Mąkę łączymy z solą i olejem i zagniatamy ręcznie bądź w mikserze. Stopniowo dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut do odpoczęcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (nie za cienkie żeby pierogi nie pękały podczas gotowania
Marder&Marder ManufactureWbrew pozorom to bardzo łatwy przepis.Podchodziłam do niego z rezerwą ,szczególnie jeżeli chodzi o złożenie tej chatki.Ale nie bójcie się bo to bardzo łatwo i prosto się składa.Jednym z ciast , które robię na wielkanocne święta to sernik na zimno lub pieczony,ale ten z pewnością zagości na moim stole i Wam też polecam. Składniki: margaryna100
Ala piecze i gotujewięc nie pozostaje mi nic innego jak dogadzanie sobie i moim bliskim już teraz. Na blogu Nastoletnie Wypiekanie znalazłam przepis na super łatwe i bardzo pyszne pączusie. Skusicie się??? Szybkie paczki z serka z serka waniliowego ciasto: 400 g serka waniliowego (ja użyłam takiego z Krówką) 350 g mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka(...)misce. Olej rozgrzać do 175 st.C. Z ciasta przy pomocy łyżki do lodów lu dwóch łyżeczek nabieramy niewielkie porcje ciasta i wrzucamy na olej. Ciasto jest dość rzadkie i klejące, niezbyt łatwo je formować ale pączki i tak stają się okrągłe, same z siebie, podczas smażenia. Kulki smażymy ze wszystkich stron, aż będą złociste. Moje same się obracały podczas
Dzieje kuchennej WiewióryPolecam ten przepis, jest łatwy i bezstresowy. Pochodzi z Kuchni polskiej z 1972 roku. Ciasta nie trzeba bić wałkiem, wyrabia się go łatwo, jest mięciutkie i elastyczne. Faworki wychodzą rewelacyjne, chrupiące z milionem bąbelków, szybko się smażą a jeszcze szybciej znikają ;) Zapraszam :) Warto upiec, zamiast kupować pączki po 49 groszy :D faworki(...)KLIK) cukier puder do oprószenia W misce mieszam mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaję śmietanę i mieszam razem, następnie mieszam z żółtkami i zagniatam mięciutkie ciasto. Odcinam po kawałku ciasta i cieniutko wałkuję , można podsypać delikatnie mąką, nadmiar trzeba później otrzepać, aby olej się nie spalił. Radełkiem wycinam paski, wielkość zależy od naszych upodobań, faworki sporo rosną. Paski dzielę
Takie tam pichcenieostatniej akcji wielkiego pieczenia. Jeśli kupujemy barwnik spożywczy wybierajmy ten naturalny. W sklepach jest ich bardzo duża dostępność. Wracając do samej drożdżówki i ciasta na nią, wcale nie jest ono tak łatwe do przygotowania. Czasami za mało mąki sprawi, iż ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko
mecooksostatniej akcji wielkiego pieczenia. Jeśli kupujemy barwnik spożywczy wybierajmy ten naturalny. W sklepach jest ich bardzo duża dostępność. Wracając do samej drożdżówki i ciasta na nią, wcale nie jest ono tak łatwe do przygotowania. Czasami za mało mąki sprawi, iż ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko
mecooksCiasto marchewkowe to obowiązkowa pozycja podczas jesieni! Bardzo łatwe w przygotowaniu, wilgotne i miękkie po upieczeniu. Artykuł Ciasto marchewkowe z kremem pochodzi z serwisu
NiePieprz.plKażdy z Was pewnie zna lub słyczał o cieście Kopiec kreta. Przepis na to charakterystyczne ciasto, które kojarzy się najbardziej w wersji pudełkowego miksa, łatwo i szybko można przygotować samodzielnie. W moim cieście nie ma tradyjnego kopca, tylko raczej łąka kreta. Ciasto jest lekkie, kakaowe, o smaku murzynka, z bananami
To co kochamniedzieli koszyk truskawek można kupić już za 5 zł, korzystam więc ile się da i przygotowuje desery, o których marzę przez cały rok. Dzisiaj zrobiłam ciasto z truskawkami i kruszonką, bez miksera, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, bo wilgotne dzięki truskawkom. Ciasto z truskawkami Składniki: na ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku
Moja smaczna kuchniaDziś ciasto na szybko dla osób mających mało czasu. Jest łatwe w przygotowaniu i jest niedrogie. Do tego ciasta można użyć owoce inne niż u mnie ale ja dałam jabłka bo takie miałam pod ręką. Oczywiście do bezy możecie też użyć inny kisiel niż ja. Jednym słowem pełna dowolność. A skoro ciasto z owocami to musi być podane na talerzu
Ewa w kuchniWypiek z gatunku: ŁATWO, SZYBKO i PRZYJEMNIE Z okazji Wspólnego Pieczenia Ciasta Na Niedzielę organizowanego przez Bożenę z bloga Moje domowe kucharzenie , postanowiłam wykonać moją popisową babkę majonezową - tym razem w wersji dwukolorowej (tradycyjna propozycja monochromatyczna do znalezienia TU ). Ponieważ pierwszy raz biorę udział w akcji wspólnego pieczenia, poniżej cytuję kilka słów o podstawowych zasadach [źródło TU ]: Kolejne wspólne pieczenie
Grunt to przepis!