łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:109/593)

Pierniczki 207

Pyszne łatwe do zrobienia pierniczki  nadzieniem z czarnej porzeczki oblane ciemną  czekoladą i obsypane kokosem lub orzechami Składniki ciasto •350 g mąki • 1 jajko • 30 g margaryny • 170 g cukru •150 g miodu • 1,5 łyżki kakao • 1 łyżeczka amoniaku • 1 paczka 15 g przyprawa do piernika Polewa • 200 g czekolady gorzkiej • 100 g masła • 2 łyżki nutelii

W królestwie smaków Beaty
Chleb dyniowy 178

ostygnięcia. Następnie blendujemy dolewając stopniowo wodę. Powinno powstać puree dyniowe. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wszystkie przyprawy i drożdże, mieszamy. Dodajemy puree dyniowe i wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy więcej mąki, jeżeli za gęste – więcej wody. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut

My Chcemy Jeść
HERBACIANE ORZEŹWIENIE 655

tytule ciasto skrywające w sobie dużą dawkę orzeźwienia, a to dzięki połączaniu naparu z herbaty z sokiem cytryny. Łatwe w przygotowaniu oraz bardzo smaczne ciasto. \ SKŁADNIKI ( keksówka 35 x 7 cm) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanka cukru 4 jajka 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 torebki herbaty sok z jednej cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zaparzyć herbatę

RAROSSA
Przepyszne ciastka z maslem orzechowym 174

grubość 0.5 cm. Można też nadać im innego kształtu, ale to jak już kto chce. Ja część ciastek wycinałam foremkami, ale jest to trudne, ponieważ ciasto nie chce się zbyt łatwo rozwałkować. Trzeba to robić z wyczuciem i sposobem. Piec ciastka w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 15-20 minut. Następinie wyjąć z piekarnika i zostawić , aż ostygną. Gotowe(...)mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól( jeśli masło orzechowe nie było solone, czas 2 minuty, obroty 5 , podczas mieszania zatrzymać i przemieszać kołpytką, zrobić to dwa razy – wyjąć ciasto z naczynia i lekko zagnieść rękoma, reszta jak wyżej

Kuchnia Pokoleń
bardzo łatwy mazurek z masą kajmakową 194

składniki na ciasto: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g cukru 1 żółtko 100 g masła, schłodzonego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Bułki z masłem czosnkowym 203

sól, dolałam mleko, jajko i wymieszałam, dodałam stopione masło i wyrabiałam na podsypanym mąką blacie . Ciasto może się kleić - ale jeśli oprószysz ręce mąką będzie łatwe do wyrabiania. Po około 10 minutach zagniatania ciasto było elastyczne i gładkie, więc odłożyłam je do miski, przykryłam folią aluminiową i zostawiłam do wyrastania na godzinę ( powinno widocznie podwoić swoją objętość). Po tym czasie

apetytnapieczenie
Tort szachownica 365

zdjęciu. Po ułożeniu ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Nakładamy krem szprycą i wyrównujemy nożem lub szpatułką. Powtarzamy czynność z resztą spodów. Ważne, żeby ciasto leżało na kawałku papieru do pieczenia, żeby łatwo było je później przenieść. Wyrównujemy brzegi i wierzch tortu. Ciasto przekładamy na blaszkę i obsypujemy brzegi czekoladowymi cukiereczkami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Prosty murzynek (ciasto) 275

Weekend… nie może się obyć bez czegoś słodkiego do kawy lub herbaty. Dziś postawiałam na prostotę i ciasto, które tak lubi cała moja rodzina. Prosty murzynek, to wypiek idealny na każdą okazję . Szybki w przygotowaniu, pyszny, łatwy do przewożenia (tym samym idealny na pikniki itd). Polecam Jeśli szukacie najróżniejszych opakowań do pieczenia (aluminiowych bądź papierowych) oraz cenicie sobie włoskie(...)szklanką czekoladowej masy (resztę masy zostawiamy – będzie stanowić polewę). Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i krótko miksujemy na małych obrotach miksera. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie wyciągamy z formy, polewamy resztą czekoladowej masy (wcześniej trzeba

Słodkie okruszki
Babka majonezowa 324

Ostatnio mam mniejszą wenę na pieczenie ciast i wybieram szybkie i łatwe przepisy. Takie jak na przykład ta babka. Jej wykonanie wraz z pieczeniem zajmie nam nie więcej niż godzinę. Babka dzięki dodatkowi majonezu jest wilgotna, nie za słodka i ma piękny żółty kolor, poza tym majonez w ogóle nie jest w cieście wyczuwalny. Musicie koniecznie wypróbować! Składniki

Z miłości do słodkości
Parówki w cieście francuskim 3291

Parówki w cieście francuskim to szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę . Polecam na nadchodzącego Sylwestra :) Przepis oczywiście można dowolnie zmodyfikować, np. dodając ser żółty, parmezan lub zastępując mak sezamem. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Parówki w cieście francuskim – Składniki: 6 parówek dobrej jakości

Kulinarne Przeboje
Tarta ze szpinakiem i szynką 155

ciasto 1 szkl mąki pszennej, 0.5 szkl mąki graham 125 g masła 2 żółtka szczypta soli szczypta sody nadzienie 1 op szpinaku świeżego 200 g 1

Gotowanie jest łatwe
Sernik z brzoskwiniami i mascarpone 214

Pyszny i łatwy do przygotowania sernik z brzoskwiniami i serkiem mascarpone. Sernik na spodzie z herbatników z migdałami dodatkowo jest polany galaretką z mascarpone. Sernik ma

Kuchcik gotuje
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 181

znoszą lepienia zwykłych pierogów.  Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno lepić się do palców, a jednocześnie dobrze się sklejać. Jeśli już masz dobre ciasto lepienie pierogów to już sama przyjemność i łatwizna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK CZEKOLADOWY Z JAGODAMI BEZ PIECZENIA 207

łatwy w przygotowaniu sernik, który zrobiłam na swoje imieniny   SKŁADNIKI Biszkopt:    blaszka: 20x28 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1

słodki bratek
Ciasto Malinowe z bezą 197

Ciasto malinowe z bezą. Pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Łatwy w przyrządzaniu i bardzo smaczny. Sprawdzony przepis. Polecam Ciasto Malinowe z bezą Składniki: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 150 g mąki pszennej 100 g masła Krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Beza

Gotowanie-uk